Personalitatea despre care mă străduiesc să fac o prezentare cât mai cuprinzătoare posibil poartă numele Voica Gheorghe, inginer horticol de profesie, în prezent cu fermă horticolă proprie, în trecut șef de fermă la Institutul de Cercetări Pomicole Mărăcineni. De obârșie, de pe meleagurile Boțeștiului, unde a văzut lumina zilei acum 71 de ani. Mă tot gândesc cum marchează profund anii copilăriei familia, munca într-o gospodărie pomicolă respectabilă, comportamentul și caracterul unui om întreaga viață și ce bine ar fi să avem printre noi asemenea oameni, deosebiți, care sfințesc tot ceea ce intreprind. Voi expune, enumerând, cu scurte comentarii, numeroasele activități care îndreptățesc cu prisosință categorisirea ca animator al domnului Voica.
Ziditor de livezi. Orice construcție are un fundament, o temelie, în cazul plantațiilor, pomii – ale căror rădăcini sfredelesc pământul pentru a-i suge seva, sintetizând printr-un mariaj ancestral cu seva energiei soarelui desăvârșita varietate a poamelor cu care ne desfătăm și revigorăm. Din mica pepinieră a sa, în decursul anilor, zeci de mii de pomi înnobilați au luat drumul dealurilor din întreaga țară. Strădania sa, pe care nu prea am mai întâlnit-o în breaslă, a fost ca acești „copii” să fie de cea mai bună calitate, autentici, și mai ales să fie noutăți în sortiment. Îl putem considera promotor în introducerea câtorva soiuri de măr, Arianne, Goldrush, Topaz, cu rezistență la boli; și, de asemenea, a soiurilor de prun, de deosebită calitate Hanita și Haganta.
O particularitate nemaiîntâlnită: la solicitarea unui număr mai mare de pomi, cumpărătorul este chestionat asupra terenului unde îi plantează. În dese cazuri, s-a deplasat pentru a constata pretabilitatea locului. Riscând nevalorificarea materialului săditor, a recomandat, în multe situații, amânarea plantării și ameliorarea, mai întâi, a terenului!
Coautor al noului soi de măr omologat, Rumina, selectat din livada sa de la Micești.
Numeroase grădini ale școlilor din comunele nordice ale județului au beneficiat nu numai de gratuitatea materialului săditor, dar și de participarea efectivă la organizarea unor plantații tematice.
Situație similară și la câteva mânăstiri, între care Aninoasa, Robaia ș.a.
Citește și Pastila de frumos. Prinţul Charles şi florile Transilvaniei
În cadrul unor proiecte ale SNPR și ICDP, referitoare la noi sisteme de cultură și noi sortimente, a fost factorul cu responsabilitate directă, pentru realizarea acestora, din Gorj până la Buzău.
A fost fermentul organizării în anii 1995-1997 a Primăverii Căpșunului, o expoziție a producătorilor de căpșun, a unui centru care începuse să se înfiripeze la Micești, în coasta Piteștiului.
Coautor al volumului publicat în 1999 „Agricultura României – Trecut, Prezent, Viitor” și a altor publicații pe teme de dezvoltare a pomiculturii.
An de an mijlocește deplasarea unor grupe de elevi din școlile argeșene la București, la Zilele horticulturii bucureștene, pentru dezvoltarea orizontului acestora și promoție profesională.
Pe undele radio și ecranele TV a împărtășit pomicultorilor din întreaga țară din experiența proprie-i vieți și din experiența profesională.
Mașina proprie a domnului Voica a făcut jumătate din traseul până la Haute Savoie, Franța, de unde s-a achiziționat prima linie de producere a sucurilor din fructe conservat prin pasteurizare.
Țuica, nefiind un mare consumator, din respect pentru tradiție, se străduiește necontenit spre a-i spori calitatea, organizând, cu diverse prilejuri (Topoloveni, Mioveni ș.a.), concursuri cu degustare.
Este principalul organizator al celor 16 deplasări peste hotare cu autocare a 42 de pomicultori, pentru vizite în livezi, pepiniere, depozite de păstrare, în Franța, Italia, Elveția, Germania, Grecia, Polonia, Ungaria, Serbia ș.a.
Recompensat cu titlul de Cetățean de Onoare al comunei Boțești.
M-am simțit dator să fac publice, câteva aspecte din viața și activitatea unui om cu multă, foarte multă modestie și onestitatea care, dezinteresat, are un aport deosebit la progresul pomiculturii românești.
Dr. ing. Ilarie Isac
N.B. Folosesc prilejul de a ura cititorilor acestui colț de pagină Sărbători fericite, iar domnului Voica, având prenumele Gheorghe, La mulți ani! cu toată considerația breslei pe care o onorează și transmit rugămintea acesteia să-și continue vocația cu care l-a înzestrat Dumnezeu!
Citește și Pastila de frumos. Să aerisim mai des lăzile de zestre
Citește și Pastila de frumos. Merele – Ionathanul
0 Comentarii