Web Analytics

Pastila de frumos. Simfonia Lalelelor – un nou început – în prospeţimea naturii

de | 21.04.2022 12:08 | Actualitate, Opinii

Cu toate greutățile, sper ca ineditul schimbării locației, în acest an, prin aducerea în Lunca Argeșului a Simfoniei Lalelelor, să fie de bun augur, iar prin începutul creării unei infrastructuri pretabile acestui gen de evenimente să fie continuat și dezvoltat de edilii pe care îi are Piteștiul, sprijiniți de un Consiliu Dirigent de profesioniști, care să-i continuie calea gândită la începuturi și să o poarte din ce în ce mai mult spre înălțimi, păstrându-i spre veșnicie numele de Simfonie.

Deși Institutul de la Mărăcineni, coautor la originea Simfoniei Lalelelor alături de Primăria Pitești, nu a fost inclus de ani buni între organizatori, a ținut să se alăture totuși, găzduindu-l pe domnul Frank Timmerman, donatorul olandez al Tulipei Pitești, pentru câteva ore, la un schimb de opinii, în câmpurile experimentale, cu dr. Mihai Coman, directorul Institutului. Poate chiar pentru o viitoare colaborare. Cine este dl. Frank? Fondatorul unei companii „Floriate”, a 6-a generație dintr-o familie care de secole se ocupă cu horticultura, creând noi sortimente, înmulțindu-le și valorificându-le apoi pe piața mondială. Om modest, onest, un adevărat erudit legat de glie – pornind chiar de la „cu mâinile în pământ” – mai puțin prieten cu discursul „la catedră”, cum se cam întâmplă pe la noi.

Citește și Pastila de frumos. „Expoziţia Naţională Horticolă Permanentă” (I)

În sfârșit, în natură, așa cum a fost concepută încă de la prima ediție, din 1978, când și-a revendicat o locație corespunzătoare pe care începuse să și-o clădească, pe 20 ha, la Valea teilor. O realizare pe care trebuie să o salutăm și să remarcăm disponibilitatea d-lui primar Gentea pentru frumos, noblețe, rafinament, poate sprijinit și de o consilieră destoinică. Realizarea nu trebuie considerată finită. Se impune o comparație – cu sinceritate – a tuturor coordonatelor pro și contra, între organizarea pe străzile Piteștiului și cea la câțiva km, urmând a se remedia constrângerile care, la prima vedere, ar fi: traficul rutier, parcările, distanțele între sectoare (în interior), târgul de flori (rentabilitate), nemulțumirile celor din Centru ș.a; nu în ultimul rând, factorii necontrolabili: ploaie, vânt, frig…

Toate își pot găsi cele mai raționale remedii, asigurând Simfoniei Lalelelor divinitatea notelor care să aducă în viața piteștenilor zile de încântare, de liniște și înălțare a gândurilor înaintea Sfintelor sărbători ce vor să vină.
Dr. ing. Ilarie Isac

N.B. Sunt 45 de ani de la nașterea Simfoniei, iar anul acesta s-a desfășurat efectiv a 43-a ediție a Simfoniei Lalelelor. O precizare pentru adevărul istoric!

Citește și Pastila de frumos. Expoziţia Naţională Horticolă (II)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *