Web Analytics
scris joi, 19.05.2022

Pastila de frumos. Simfonia Lalelelor – încotro?

Presupunând că răspunzând la întrebarea de mai sus am ales calea, respectiv conceptul de adevărată Simfonie a Lalelelor, pentru a deveni definitiv brandul identitar al Piteștiului, mă voi strădui să fac o proiecție a dimensiunilor fiecărei „note” constituente a micului Versailles (în felul lui) de pe malul Argeșului.
Aș începe cu nota generală, a ambientului în care se vor desfășura evenimentele: Piteștiul – Lunca Argeșului, cartierele, parcurile, zestrea verde dendrofloricolă. Aceasta este partitura pe care s-a atribuit, cu ani în urmă, denumirea de Oraș al Lalelelor: cu un minimum de lalele care se menține încă, de numai 160-170.000 de bulbi plantați an de an! Între ecourile ediției de anul acesta, un cotidian local a făcut câteva considerații care mi se par de bun-simț, motiv pentru care le reproduc ad literam:

Pastila de frumos. Simfonia Lalelelor –  încotro?

“…ca în fiecare an, am plecat la plimbare în centrul orașului ca să admir lanurile cu lalele plantate în parcurile care nu sunt betonate. Lângă primăria noastră am constatat că doar într-o parte a clădirii erau câteva lalele, iar în partea cealaltă nu existau. Spre Prefectură, în fața magazinului Fortuna, între Trivale și Catedrală, era feerie de lalele. Surprins, m-am zgâit la iarba tunsă și la niște panseluțe. Pe partea cealaltă a bulevardului Republicii, la Parcul 1907. Aici, câteva ronduri mici, în rest, gol pușcă. Cartierele la fel, lipsite de aceste flori superbe. Una peste alta, orașul Pitești a fost vitregit de lalele. Gândindu-ne bine, această sărbătoare consacrată la nivel național și internațional este organizată în special pentru lalea. În stema orașului apare laleaua, aviz celor care au uitat sau nu știu. Și nu mai vorbesc că Parada aducea un plus de frumos organizării. Oriunde mergi în Europa, poți să te delectezi cu parade organizate în fel și chip de municipalități. De fapt, la o Simfonie niciodată nu se schimbă notele, dirijorul doar modifică acustica. Consider că în acest an nu a fost o Simfonie a Lalelelor, ci un festival al Luncii Argeșului.”

Citește și Pastila de frumos. Tomograf pentru sănătatea arborilor

În ansamblul verde care se va crea între centrul Piteștiului și Lunca Argeșului (reproiectată și regenerată) pe baza unui proiect rutier național, în funcție de condițiile date, Calea București va deveni axa, cartea de vizită, cu o zestre cromatică peisagistică divină (așa cum de câțiva ani propun în van), pe care (fără autocare), după deschiderea edițiilor viitoare, din fața Primăriei să înceapă coborârea oficialităților spre Lunca Argeșului, alături de o Paradă a florilor – a tinerilor, nu defilare, fără tribună, poate cu o tentă de costume populare gen Simfonia Iilor -de nivel național. Nefiind uitate nici carele alegorice!

Alături de „partitura generală” a Simfoniei Lalelelor își poate găsi locul (chiar este necesar), într-o zonă de fundal, și un civilizat loc de picnic (gen Hanami în Japonia – fără radio portativ), cu funcționare în fiecare weekend, neinclus neapărat în programul edițiilor Simfoniei. În partitura Simfoniei, ca o „nouă notă” ar putea fi inclusă, în schimb, vizitarea unui început de Grădină botanică, pe 7-8 hectare, obiectiv care se poate avea în vedere la reproiectarea Luncii Argeșului. La o asemenea dezvoltare, cu urmări economico-financiare benefice pentru comunitat, se impune ca investiția să fie introdusă ca poziție distinctă în bugetul Piteștiului.
Nota principală a Simfoniei, expoziția – în edițiile viitoare.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Peluza – Poiana

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită