De ce „Festival comunitar” și nu înscrierea acestuia de Ministerul Culturii în calendarul evenimentelor culturale de nivel național și internațional?
Constat, cu mare durere, starea de adevărate „nisipuri mișcătoare” pe care Simfonia Lalelelor a cunoscut-o mai toată viața, de adevărată strălucire și înnobilare spirituală a milioane de vizitatori de pe toate medridianele. Nu-mi explic de ce, cu insistență, comunicatorii administrației locale și mass-media, în legătură cu Simfonia Lalelelor, edificată ca o manifestare de gen cu totul particular, de înaltă cultură spirituală, tehnico-științifică și educativă, folosesc în ultimii ani denumirea care să o tragă în jos, în concertul celor de duzină, respectiv Festival comunitar, local, în care „Timp de trei zile publicul s-a bucurat de concerte în aer liber, spectacole de dans, expoziții florale și de artizanat, ateliere interactive și momente artistice dedicate întregii familii” (ce-o fi însemnând asta?). Am reprodus dintr-o informație apărută anul acesta în presa argeșeană după ediția 48, cu titlul „Din 2026, Simfonia Lalelelor va ține o săptămână”.
Aminteam de „nisipurile mișcătoare”, aș reproduce, din istorie, pe aceeași linie a nestabilității, după dorințe, a nerespectării conceptului care a adus SL notorietatea de care încă se bucură. „Schimbări la Simfonia Lalelelor”, articol apărut în „Argeșul” la 1 februarie 2017: „Ediția din acest an, (2017), Simfonia Lalelelor ar putea suferi unele schimbări. Conducerea Primăriei Pitești ia în calcul limitarea «Paradei Florilor pe traseul Primărie-bloc Mobilux, pe motiv că spațiul expozițional de la Casa Cărții, unde era Expoziția principală, nu mai este atractiv pentru comercianți”. De fapt, actualii „florari”, care de pe atunci, de câteva ediții, înlocuiseră la realizarea Expoziției cercetătorii de universități și grădinile botanice, designerii, peisagiștii profesioniști etc. Cu alte cuvinte, fără Expoziție, este suficient Târgul de flori (primar C. Ionică). În „Jurnalul de Argeș”, 19-25 aprilie, Marius Ionel publică articolul „Vom avea și Expoziție florală la Simfonia Lalelelor”: „În urmă cu două luni, într-un articol din Jurnalul de Argeș intitulat «Simfonia Lalelelor a murit», Il.I. atrăgea atenția că în acest an nu mai poate fi vorba de Simfonia Lalelelor, pentru că autoritățile nu mai organizează Expoziția, ci doar un «târg de flori», punându-se accent doar pe comercializare. Primăria Pitești a avut reacție la articol, astfel că în afara tarabelor de vânzare din centrul municipiului vom avea și expoziție florală la Casa Cărții”. Pe aceeași linie, a „nisipurilor mișcătoare”, reproduc, de această dată dintr-un articol de presă din 1-7 aprilie 2019, „Apostoliceanu a început tăvălugul în Primăria Pitești – a anulat planurile de Simfonie ale lui Ionică. Vicele, după ce s-a văzut cu atribuțiile de primar în traistă, a început să ia decizii rapide, după numai 10 zile”.
În perioada de început, strada mare în zilele de Simfonie era înțesată cu tarabe de tot felul de produse de mercerie-băcănie, inclusiv cu nelipsita bere! Cu greu, după multe intervenții, dl Pendiuc le-a eliminat. A trebuit să scriu un ciclu de „Simfonia încotro!”. Maestrul Marin Ioniță s-a întrebat: „Simfonia Lalelelor, pe drumul de ducă?”
S-au petrecut multe episoade, de același gen, în lunga perioadă de politizare, inclusiv cu „defilarea în cap”! Treptat, încet, încet, esența, particularitatea acestei manifestări de a ne înnobila viața și înălța gândurile s-a diluat, s-a pierdut, înăbușită de numeroase „alipiri” colaterale, socotite „dezvoltări”, noutăți, distractive! Ne-am îndepărtat mult de mărturisirile unei tinere vizitatoare a primei Simfonii = Expoziții: „Am descoperit astăzi, pentru prima dată în viața mea, o lume mirifică de flori, de culori, de plante ornamentale, cu mare măiestrie prezentate. Plec de la această expoziție mai bogată, liniștită, cu gânduri înalte și curate!”. Filosofia care m-a călăuzit în a o crea și «monitoriza» în măsura posibilităților, cu sprijinul major și al acestei rubrici, pe care cred că o voi mai ocupa, pe aceeași temă, câteva ediții. Conștient că mă plasez „atemporal jurnalistic”, o fac în speranța că dl primar Gentea este singurul care îi mai poate asigura un statut, matcă de înaltă spiritualitate – peste feluritele administrații ale Piteștiului – ale viitorului.
Dr. ing. Ilarie Isac
Citește și Pastila de frumos. „Gazetărie pe-un picior de plai”
0 Comentarii