Web Analytics
scris joi, 16.12.2021

Pastila de frumos. „Sâcâieli” (I). Ultima ediţie a “Simfoniei”, a 42-a, în 2018

Un erudit jurnalist prieten, care printr-o coincidență astrală își aniversează nașterea zilelele acestea, exact la aceeași dată cu mine, cu avantajul dânsului de a fi cu un deceniu mai tânăr, într-un editorial al cotidianului “Argeșul” – „Necesarii sâcâitori” – a enumerat între aceștia și numele meu. I-am mulțumit că nu m-a inclus în categoria „Cârcotașilor”, așa cum am avut „onoarea” să o facă unii din edilii de tristă amintire ai Piteștiului. Cât despre „sâcâieli”, evenimente minore la prima vedere, privite mai atent, au la bază o întreagă filozofie pe care nu doresc să o dezvolt, mărginindu-mă la agenda care mi se „impută” în domeniu. Fac, totuși, pe fond afirmația că au la bază lipsa de comunicare a unor idei, mai ales a căilor simple și directe, care ar fi utile într-o comunitate de oameni înțelepți.

Pastila de frumos. „Sâcâieli” (I). Ultima ediţie a “Simfoniei”, a 42-a, în 2018

Mă îndoiesc că aplicația pentru sesizări “Smart City Pitești”, prin smartphone, simplifică în vreun fel comunicarea, ba dimpotrivă, conform arhaicei ziceri „tichie de mărgăritar” cu mari cheltuieli ne trebuia acum – în sensul că asemenea inițiativă, cu totul necesară, nu are la bază, încă, un nivel de „cultură și dotare în domeniul IT” la cel puțin 60-70% din populație.

Citește și Pastila de frumos. Laleaua-Tulipa. File de istorie. Tulipomania (III)

Revenind, principalele „sâcâieli” s-au referit la fenomenul „Simfonia Lalelelor” (am meditat mult dacă să-l denumesc așa – dar cum altfel după o perenitate de aproape o jumătate de secol?!) şi au fost următoarele:

  • Menținerea, dezvoltarea și elevarea “Simfoniei Lalelelor” ca manifestare de gen cultural, spiritual de înaltă talie. Nu târg popular pe cartiere.
  • Internaționalizarea, prin participarea în standuri la organigrama expoziției a unor universități, institute de cercetări, grădini botanice, companii de producere și comercializare a florilor ș.a. din cel puțin 5-6 țări (nu numai a ambasadorilor). Nu comercianți din piață!
  • Simpozionul tehnico-ştiințific dezvoltat spre un adevărat conclav internațional, cu participarea creatorilor de noi varietăți în domeniul floricol și al plantelor dendrologice, academicieni, cercetători, designeri, administratori de grădini botanice ș.a., simpozion abandonat după îndepărtarea dintre organizatori a „creierului” – Institutul de Cercetări de la Mărăcineni.
  • Recunoașterea expoziției și a simpozionului ca elemente constitutive, de bază, ale “Simfoniei”, evitarea numeroaselor modernizări și adăugiri colaterale, neconforme genului cultural, care au dus, treptat, la înăbușirea esențialului.
  • Locația pretabilă, pavilioane specializate, într-un parc (expoziție) cu amenajări peisagiste pe măsură (de ce nu o grădină botanică?). Nu pereții de la Casa Cărții!
  • Parada tinerilor (nu defilări) și care alegorice, da! Fără conexiuni precum „Concurs de mâncat mici”, box, sârbe, comercializare exclusivă, politizare etc.
  • Instituționalizare, o fundație, consiliul dirigent în sprijinul primăriei, care nu dispune, în structură, de personal specializat.
  • “Simfonia” inclusă într-un pachet turistic internațional.
  • Constituirea, pe banda mediană a Căii București, a unei colecții naționale cu câteva sute de varietăți de lalele, alături de Tulipa Pitești!
  • Constatând că s-a pierdut șirul edițiilor Simfoniei, am dat curs unei mici „sâcâieli” chiar în formularea titlului, sperând în revenirea la realitate!

Despre alte „sâcâieli”, precum Expo-Parcul, luncile Argeșului, gardurile-vii, agricultură și altele, în ediția următoare.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Laleaua-Tulipa. File de istorie. Tulipomania (IV)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită