Web Analytics

Pastila de frumos. Piaţa Primăriei – o sugestie

de | 14.09.2022 12:15 | Actualitate, Cultură, Home, Opinii

1. Sunt sigur că se poate. O dovedește unduirea faldurilor tricolorului național arborat pe clădirea Primăriei de fostul edil T. Pendiuc, la îndemnul nostru, în 2014. Tronează deasupra întregii piețe emanând o aură de înaltă autoritate. Piața Primăriei Pitești, evidențiată și prin literele mari traforate etalate în poziție centrală, este zona orașului, care, prin numeroasele locuri de odihnă, de repaus, asigurate de băncile care o mobilează, cea mai privită și în același timp cea mai admirată, analizată, care dă măsura zecilor de mii de vizitatori zilnici, între care și străini de Argeș, asupra capabilității și nivelului urbanistic pe care îl poate etala comunitatea piteșteană. În acest context consider a fi de utilitate instituirea unui Proiect urbanistic-peisagistic în care Piața Primăriei să devină o entitate bazată pe un concept unitar, toate elementele structurate care o compun să fie în deplină armonie, realizat de un arhitect-designer de notorietate, pe care îl așteptăm.

Este vorba, în primul rând, de fațadele clădirilor care o înconjoară pe cele 4 laturi, unele publice, precum Primăria, Curtea de Apel, Teatrul Al. Davila și, desigur, clădirea-Muzeu care sperăm să fie renovată prin respectarea și punerea în valoare a întregii înfățișări originale. Ce constatăm: am făcut-o de mai multe ori, singur sau însoțit de prieteni: privind pe o bancă alăturată literele traforate, care ne garantează unde ne aflăm, spre latura sudică pe o mare întindere a perimetrului ocupat de clădirile înconjurătoare, în poziție deosebit de expusă, descoperim fațada blocului nr. 2 de pe Calea București (în care locuiește și subsemnatul). Structurat cu patru etaje, construit în perioada primilor ani de urbanism ai Piteștiului, după pretențiile mai modeste ale epocii, cei 12 proprietari ai apartamentelor întrețin micile balcoane și pereții fațadei dinspre piață, fiecare după gusturile și posibilitățile personale, cum este și firesc.

Citește și Pastila de frumos. Gardurile-vii

Numai că (aici aflându-se sâmburele sugestiei mele) fațada respectivă constituie un obiectiv de fundal, principal, spre care se îndreaptă privirile vizitatorilor din Piață. Propunerea mea este ca această fațadă să fie considerată oficial (în mod faptic așa și este) de utilitate publică și tratată sub toate aspectele, în armonie cu ansamblul Pieței, care poate deveni un „nod” pe traseul turistic al orașului.

Sunt convins de spiritul civic al proprietarilor care vor înțelege și chiar se vor bucura de aportul lor la înfrumusețarea orașului. Unele porțiuni libere ar putea servi inspirației unor fresce murale reprezentative. Nu trebuie neglijată nici latura estică, blocurile respective având avantajul de a fi mascate de câțiva arbori de mai mari dimensiuni. S-ar impune, totuși, toaletarea acestora, îndepărtarea câtorva ramuri uscate din teiul alăturat vestitului wc și, cu deosebire, punerea în evidență a statuii lui N. Bălcescu, care este cam ascunsă vederii noastre! Bineînțeles, clădirea teatrului ar putea, periodic, să-și întinerească cololoratura, desigur în concepția care i se va statua în proiectul unitar pe baza căruia se vor face intervențiile în Piață. Nu în ultimul rând, spațiul verde, peluzele, atâtea câte mai există, cu mai multe covoare de flori, începând chiar în primăvară, cu o colecție de lalele!
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. „Expo Parcul Gh. Pacea”!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *