Web Analytics
scris miercuri, 28.09.2022

Pastila de frumos. Mici detalii… majore

De apreciat dorința și eforturile care se fac, le constatăm săptămânal, după fiecare etapă, pentru a urca, pentru a ne ridica în play-off-ul unei competiții pe care marele forbalist Dobrin a consacrat-o pentru Argeș. Ne-am bucura și am fi fericiți dacă și în alte domenii, cum ar fi cel cultural și în arhitectura spațiului verde, am avea preocupări similare, pretenția de a ne ridica, cât mai sus, spre play-off-ul orașelor de mare anvergură. Mă inspiră, în această privință, consemnările recente ale unei stimate doamne, Magda Grigore, într-un cotidian local: „…este ceva ce nu găsești în Pitești, un eveniment major, unitar și vizionar, un proiect comun, cult, de anvergură, cel puțin națională…”

Pastila de frumos. Mici detalii… majore

Din articolul intitulat „Cultura – calitate, nu cantitate” mai redau: „Nu festivaluri pe repede înainte, cum se spune, cu artiști locali (sau VIP-uri scumpe de muzică ușoară), cu pâine și circ – evenimente improvizate, bifate în calendar, indiferent de calitatea lor…” Mă gândesc, retroactiv, la ediția ultimă a Simfoniei Lalelelor, la „dinozauri”, la aglomerarea evenimentelor într-un singur cort, alături de „Expoziție”- și aceasta, fără o anume tematică, și standuri de mare rafinament artistic – departe de pavilionul unor pretenții pe măsură. Revin la Simfonia Lalelelor, care nu mai trebuie descoperită și răstălmăcită pe bază de orgolii (vezi OSIM). Este necesară șlefuirea ca Simfonie cu partitură de Simfonie, fără alte încadrări „în festival”!?

Citește și Pastila de frumos. Grădina japoneză – Hanami – Floarea de cireş (I)

Și-a găsit locul, dar urmează să-și dobândească infrastructura specifică-un complex cultural-expozițional – vezi Olanda, care este în play-off! Expoziția dendro-floricolă cu participare internațională. Un simpozion Tehnico Științific, un Conclav, care să întrunească la Pitești „crema” personalităților naționale și internaționale cu preocupări în domeniu: obligatoriu, colaborarea cu organizații de turism, pentru a-i mări accesul de vizitatori la câteva sute de mii la fiecare ediție. Și nu în ultimul rând, târgul de flori, o sistematizare și modernizare inclusiv cu mici pavilioane pentru etalarea produselor (flori, semințe, răsaduri, material săditor, echipamente), chiar magazii, transformând târgul într-o permanență (nu doar trei zile), cu participare internațională. Ne apropiem, cu fiecare zi, de ediția a 44-a și nu știm câți pași sunt făcuți în direcția celor de mai sus?

În domeniul spațiilor verzi. Calea București, cartea de vizită a Piteștiului, înnobilată de Gh. Pacepa cu 7000 de trandafiri din grupa Palyantha, cu înflorire terminală, în tot cursul anului. Acum, actualii câțiva trandafiri s-au scuturat din luna august și vor înflori anul viitor, prin mai-iunie, pentru circa două luni!? De luat aminte la semnalele trase, în zadar, de câțiva ani, asupra acestui obiectiv peisagistic de mare vizibilitate al Piteștiului, „Parcul mirilor”, pe care l-am evidențiat deosebit anul trecut pe baza proiectului care avea în vedere flori, multe flori, ghirlande și alte aranjamente!? Să mai sperăm! Piața Primăriei: din primăvară, după câteva lalele degenerate, pe restrânsele peluze care mai există, nicio floare, totul cenușiu, iarbă și pământ gol! Gardurile vii, o mândrie a Piteștiului, așteaptă plombe și regenerare! Sper, atât eu cât și doamna Grigore, să nu fim considerați drept răuvoitori, ci animați de conștiința responsabilității și a spiritului civic ce ar fi necesar să ne însuflețească.
Să contribuim cu toții la ridicarea în Play-off a Piteștiului pe toate planurile, inclusiv al frumosului omenesc reprezentat de respect și bună cuviință!
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. „Hanami – Floarea de cireş” (II)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită