Web Analytics
scris miercuri, 29.03.2023

Pastila de frumos. În curând o nouă Simfonie în Oraşul Lalelelor

Am aflat, din presă perioada: 21-23 aprilie 2023.
Acum 45 de ani, la jumătatea vârstei prezente, când tocmai devenisem cetățean al Piteștiului, părăsind Bucureștiul, am avut o revelație, descoperind aici, în apropiere, pe verdele peluzelor din jurul Teatrului „Al. Davila”, o adevărată divinitate a frumuseții: o mică colecție de 58 varietăți de lalele, magistral așezate pe culori, pe înălțimi, în funcție de epoca de înflorire, un solfegiu precum notele pe portativ, de unde străfulgerarea ideii de a denumi, manifestarea la care participăm „Simfonia Lalelelor”

Pastila de frumos. În curând o nouă Simfonie în Oraşul Lalelelor

A urmat conceptul organizării unei manifestări culturale, spirituale, tehnico-științifică și de agrement care, cu suișuri și coborâșuri, timp de 42 ediții, a bucurat, primăvară de primăvară, înălțând gândurile a sute de mii de oameni. Cu toate greutățile, sper ca meritul schimbării locației pe care îl vom constata astăzi, în Lunca Argeșului, și a începutului de creare a unei infrastructuri pretabile acestui gen de evenimente, să fie continuat și dezvoltat de edilii Piteștiului, sprijiniți de un Consiliu Dirigent de profesioniști, care să-i lumineze și să îi șlefuiască traiectoria pe care cel ce a conceput-o și organizat-o la debut o dorește veșnică și din ce în ce mai spre înălțimi, menținându-și structura numelui pe care îl poartă, de Simfonie…

Citește și Pastila de frumos. Prinţul Charles de Wales, la ediţia viitoare a Simfoniei Lalelelor

În virtutea acestor deziderate, pentru o manifestare de înaltă ținută culturală de nivel național și internațional, în profitul Piteștiului, am început o colaborare lucrativă cu un colectiv al Primăriei, coordonat de d-na consilier Cristina Munteanu, cu care, în lunile septembrie-octombrie 2022, am demarat lucrările de organizare ale ediției de anul acesta a Expoziției și Simpozionului, antrenând și Institutul de Cercetări de la Mărăcineni, împreună cu care am înaintat Primăriei o listă cu potențialii participanți la realizarea standurilor, urmând a fi invitați din timp și anume:
Grădini botanice, din țară și străinătate, 9; instituții de învățământ și cercetare, în număr de 6; administrații ale spațiilor verzi din marile municipii, 22; companii și persoane, floriști, designeri, 32; primării străine și orașe înfrățite, 10. Două standuri, anunțate în această rubrică, nu vor putea fi realizate la Expoziția dendro-floricolă a Simfoniei din acest an: „Bujorul” legiferat floare națională, Universitatea agricolă comunicându-mi suprapunerea cu Zilele Horticulturii Bucureștene pe care le organizează USAMV București. Și, de asemenea, albumul floricol al prințului Charles, care nu se află în administrarea Institutului Cultural Român (după cum am considerat), ci în custodia Casei Regale de la Viscri.

Domnul director general al ICDP Mărăcineni, dr. Mihai Coman, vicepreședinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), avea în vedere chiar, în sprijinul Primăriei, să ofere sala pentru desfășurarea Simpozionului Tehnico-Științific și, de asemenea, câteva sute de hectare de livezi, în plină floare, ambient încântător pentru o vizită a notabilităților centrale (Guvern, Parlament, invitați speciali) și a unui grup cât mai numeros de ambasadori, după ce aceștia vizionează Expoziția din Lunca Argeșului. Ar fi putut prilejui organizarea unui „Picnic diplomatic” de anvergură; toate motivate ca numele de Pitești-Argeș să devină (redevină) de notorietate pe toate meridianele lumii. Și, de ce nu, poate și domnul președinte Iohannis să se abată pe la noi!
Dr. ing. Ilarie Isac

N.b. Probabil că evenimentele anunțate că vor avea loc și pe centrul Piteștiului au în vedere reluarea Paradei Florilor (nu defilare), prezentă în toată lumea la asemenea manifestări floricole, și a unui car alegoric, dovadă a profesionalismului floriștilor noștri!
Felicitări domnului primar Cristian Gentea pentru susținerea evenimentului-emblemă al municipiului pe care îl păstorește.

Citește și Pastila de frumos. Am fost, oare, grânarul Europei?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită