Web Analytics

Pastila de frumos. Elev la liceu tehnic

de | 21.09.2022 12:47 | Actualitate, Cultură, Home, Opinii

Învățământul românesc nu-și găsește vadul. Decenii la rând, decenii la rând, reforme și iar reforme. În ultimii ani, cu o sonoritate sporită, numeroși pitici Spiru Hareti, mai mult părerologi, nu reușesc să asigure o unanimitate eminențelor care să aducă ceva cu adevărat calificat în domeniu. Constatăm că învățământul tehnic „reformându-i” doar numele, în „dual” (!) este dezavantajat și, pe ansamblu, neatractiv. Este motivul pentru care doresc să intervin, nu adăugând o părere în plus, ci prezentându-mi propria viață, drept mărturie a posibilității oferite de învățământul tehnic, desigur bine fondat.

Urmare a „reformelor” care începuseră (1946), după cursul inferior, primele trei clase de Liceu comercial (de băieți) Tg.Jiu, am devenit elev în anul I la Liceul Tehnic Horticol Băneasa-București, pentru ca, după patru ani, trecând un an la Școala din C. de Argeș, să absolv Școala Medie Tehnică Horticolă Geoagiu-Hunedoara. Remarc, totuși, și un rezultat pozitiv al șirului de reforme, înființarea primei Facultăți de Horticultură din țară, în clădirea Liceului de la Băneasa!

Mă voi mărgini să prezint mai în detaliu activitatea în primul an, la Băneasa (1947-1948), unde am mai prins, aș putea spune, un pic de învățământ interbelic, poate util pentru istorie și pentru ce dorim (ar trebui), să facem. Local proiectat și construit special pentru nevoile învățământului (vizavi de aeroportul Băneasa), cu etaj pentru Internat, capacitate de 4 clase (în sălile de clasă nu se putea intra cu încălțările de exterior), bibliotecă, sală de festivități, sală de igienă personală, băi, bucătărie, sală de mese, vestiare, ș.a. Alături, un domeniu propriu de câteva zeci de hectare teren pentru practica de producție horticolă.

Citește și Pastila de frumos. „Parcul Mirilor”

Structura învățământului: luni-sâmbătă, orele 8,00-12,00, cursuri: materiile de cultură generală similare liceelor teoretice, cu adaptările de rigoare; luni-joi, orele 14,00-17,00: practică productivă: efectuarea în totalitate a lucrărilor fără niciun muncitor angajat, cu excepția mecanizatorilor. Cu o particularitate bine gândită (pentru cunoașterea lucrărilor de la semănare până la recoltare) și anume: anul I – practică integrală numai la legume plus sere; anul II – la pomicultură și anume pepinieră plus livadă; anul III-dendrofloricultură; anul IV- arhitectură peisagistă plus proiect. Vinerea, după masă – administrație, inclusiv scoaterea saltelelor în curtea școlii. Sâmbăta după masă și duminica – liberi. Alte detalii: (mare atenție!), meditații asistate, dimineața și seara, 2 ore! După coborârea la demisol, înainte de mese, in corpore, rugăciunea.

La Curtea de Argeș, condiții similare cu Internat, domeniu de practică la Noapteș. Asemănător și la Geoagiu, unde am absolvit în 1951, obținând diplomă de tehnician horticol care mi-a permis să fiu angajat ca șef de fermă la G.A.S din sudul reg. Oltenia. Aveam 18 ani. Am administrat o suprafață de 1500 ha din care 700 ha bumbac. În 1952 admiterea la facultate, cu reușită pe primul loc, majoritatea concurenților fiind absolvenți de licee teoretice. Cinci ani de facultate în Internat, cu practică în fermele proprii, licența „magna cum laude”. Fiind perioada „ repartițiilor”, mi s-a oferit Trustul IAS al Capitalei. Am refuzat. Prin concurs – în cercetare, toamna 1957- și apoi petrecându-mi tinerețea – 20 de ani la Stațiunea de Cercetări Pomicole Voinești-Dâmbovița. Aspirantura și doctoratul, 7 ani; gradele științifice până la CP I, stagiu specializare-9 luni la Versailles; vizite documentare în Franța, SUA, Italia, Germania, Olanda, Chile ș.a, 400 de lucrări tehnico-științifice publicate. Fondat Trustul Pomiculturii, 18 Stațiuni de Cercetare Pomicolă, Societatea Națională a Pomicultorilor, Simfonia Lalelelor. În administrație, mi s-a încredințat coordonarea Stațiunii Voinești, a Direcției Pomiculturii din Ministerul Agriculturii și a Institutului de Cercetări Pomicole Mărăcineni. Cu toate beneficiile aduse de știință și tehnică în domeniul informației și al cunoașterii, pământul poate fi înțeles mai bine doar călcându-l și iubindu-l!

N.B. Similar subsemnatului, numai în Argeș pot cita dr. Const. Budan, dr. Mihai Iancu ș.a.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Tomograf pentru sănătatea arborilor

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *