Scriu aceste rânduri astăzi, 20 mai 2025, încă sub impresia participării, între orele 10-12, în sala Filarmonicii din Pitești, unde s-a desfășurat o festivitate prilejuită – în cadrul „Zilelor Piteștiului” – de aniversarea a 637 de ani de la atestarea documentară a orașului nostru. Vreau să fac remarca, întrerup numai seria pastilelor legate de Pământ, atât de drag inimii mele, dorind însă să intercalez aspecte care privesc istoria și viața actuală a evenimentului pe care am fost hărăzit de Dumnezeu să-l ctitoresc și care de aproape 1/2 secol a pus Piteștiul pe harta lumii, ca oraș al frumosului, al culorilor și luminii – Simfonia Lalelelor.
Am dat curs invitației, presupunând că pornește din inițiativa d-lui primar Cristian Gentea, care folosește prilejul de înnobilare a comunității piteștene, acordând, pentru supra măsură de merite, titlul de înaltă noblețe ÎPS Arhiepiscop Calinic. Am ascultat mai întâi o evocare, pertinentă, a istoriei Piteștiului, timp în care pe fundalul scenei de la Filarmonică a rulat un film cu imagini din istoria orașului, începând cu „moara lui Mircea cel Bătrân”, din care jumătate erau imagini din Simfonia Lalelelor, și ea cu o istorie de 1/2 secol; probabil că povestitorul, având în spate ecranul plin de Simfonie, a considerat că nu mai este necesar să o includă în cronologia evenimentelor. Poate că o va face la anul! Nu este un reproș, ci o simplă constatare; cu toate că în povestire și-au găsit loc, din domeniul spațiilor verzi, edificarea unor parcuri cu amintirea și chiar repetarea unor nume de notorietate (?) care le-au inițiat. Repet, o simplă constatate.
De ce nu avem o Expoziție Națională Horticolă Permanentă? Începută a se edifica, pe 20 ha, la „Valea Teiului”. Reproduc un articol din „Secera și Ciocanul”, apărut în 30 martie 1980:
„În pregătire”. „Simfonia Lalelelor”. „Piteștiul se pregătește pentru a treia ediție a tradiționalei sărbători a florilor, intitulată sugestiv „Simfonia Lalelelor”. Noua manifestare are loc în cadrul unor acțiuni organizatorice deosebite, din care amintim, printre altele, preluarea de către Trustul pomiculturii Mărăcineni a conducerii întregii activități de floricultură, dendrologie și arhitectură peisagistică din țara noastră. În acest sens se acționează pentru producerea materialului săditor dendrologic cu mare valoare decorativă, îmbogățirea și diversificarea sortimentului existent de plante ornamentale, organizarea de pepiniere și colecții dendrologice etc. Printre primii beneficiari ai acestor acțiuni vor fi și locuitorii municipiului Pitești, ai orașelor din județ, pentru care se preconizează o dezvoltare armonioasă a spațiilor verzi, bazată pe principii și metodologii noi, aranjamente dendro-floricole simple, moderne și atrăgătoare, potrivite ansamblului general urban. Una din realizările de prestigiu va fi fără îndoială viitoarea Expoziție Națională horticolă permanentă din punctul „Valea Teiului” Pitești, obiectiv cu caracter tehnico-științific, educativ și de recreere. Această prestigioasă realizare care va face parte din prima fermă pe țară specializată în dendrologie, ce a luat ființă în cadrul Trustului de la Mărăcineni, a și început să se contureze. Aici, la „Valea Teiului”, prin grija Consiliului popular municipal și sub îndrumarea unor reputați specialiști, ca dr. Ilarie Isac și ing. Gheorghe Pacea, au fost executate amenajări dendrofloricole, alei, rocări, diferite lucrări de artă. Asupra datei când va avea loc a treia ediție a „Simfoniei Lalelelor” cât și noutățile legate de acest eveniment, vom reveni pe larg într-unul din numerele viitoare ale gazetei noastre”.
Reluând problemele de cercetare–administrare ale domeniului dendrologic și arhitectură peisagistică la nivel național la Trustul Mărăcineni, considerând capacitatea profesională a d-lui Ghe. Pacea mai necesară pentru întreaga țară, l-am transferat la Mărăcineni, de unde a ieșit la pensie, locul său la spațiile verzi Pitești fiind luat de ing. Mircea Pungoci. Cred că acesta, un frustrat dornic de parvenire în ale Simfoniei, nu a călcat pe la Valea Teiului; mai mult, a aplaudat îngroparea proiectului de către primul secretar Ion Sârbu. Neparticipând anul acesta la manifestarea de deschidere a Simfoniei – întâmplare parcă providențială pentru a constata ce se întâmplă cu Simfonia după mine!? Cu amărăciune, așa se scrie istoria – numele unui falsificator al istoriei Simfoniei Lalelelor a fost citat ca fondator!! Fără a se mai aminti de Ghe. Pacea. Păcat.
Dr. ing. Ilarie Isac
Citește și Pastila de frumos. Şi totuşi… Pământul. Să oprim pulverizarea
Citește și Pastila de frumos. Şi totuşi… Pământul (II)
0 Comentarii