Web Analytics

De ce participarea la ceremonia de reînhumare a Regelui Carol al II-lea a fost modestă

de | 10.03.2019 19:16 | Actualitate

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea, aflate, până vineri seara,  într-o raclă din curtea vechii catedrale de la Curtea de Argeş, a ajuns, sâmbătă, în noua necropolă regală, acolo unde odihnește fiul său, Regele Mihai, alături de Regina Ana, în cadrul celui de-al treilea ceremonial funerar de care a avut parte cel mai controversat Rege al României.

De la eveniment a lipsit, în primul rând, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei (nepoata Regelui Carol al II-lea, care a absentat de la ceremonial așa cum și tatăl său, Regele Mihai a lipsit de la funeraliile Regelui Carol din Portugalia, din 1953). A fost reprezentată însă de Alteța Sa Regală Principele Radu. Au mai participat principesele Sofia şi Maria, Paul Lambrino şi soţia sa Lia, împreună cu fiul lor, care au stat mai tot timpul la câțiva pași în spatele principelui Radu, dar și fostul principe Nicolae şi soţia sa Alina Binder, cei mai așteptați membrii ai Familiei Regale, în ciuda poziției Casei Regale a României față de nepotul Regelui Mihai.

Au mai luat parte la ceremonie secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi, academicianul Răzvan Theodorescu, Toni Greblă, secretar general al Guvernului, dar şi alte personalităţi locale, altături de câteva sute de oameni, majoritatea din Curtea de Argeș.

Altfel spus, o participare mult mai redusă decât la precedentele ceremonii funerare de la Curtea de Argeș, organizate pentru Regele Mihai şi Regina Ana.

Nici ÎPS Calinic n-a ieșit în evidență cu amplele discursuri pe care le-a rostit la ultimele ceremonii funerare regale.

Cât despre mulțimea de oameni adunată în curtea Mânăstirii Curtea de Argeș și la poarta necropolei regale, a fost vorba, în cea mai mare parte, de locuitori din Curtea de Argeș sau din localitățile limitrofe.

„A fost un rege controversat, a avut și multe lucruri care nu sunt tocmai o mândrie pentru o familie regală, renunțarea la tron, spre exemplu, e un lucru pentru care, pe bună dreptate, n-a existat prea multă toleranță… Dar e regele nostru, trebuie cinstit, de-aia am venit. Mă mir că e atât de puțină lume”, a declarat, pentru Jurnalul de Argeș, Marin Popa, unul dintre  locanicii veniți la eveniment.

„Cu toții facem greșeli pe lumea asta. Nu trebuie să judecăm noi pe nimeni”

Alții au venit, pur și simplu, din dragoste pentru fostul rege și Regalitate.

„În fiecare zi, când ies de la serviciu, trec prin curtea mănăstirii și mă așez pe o bancuță și îl salut. Acum o să vin să-l salut în partea asta. Și mi-e drag de el, pentru că a fost rege și cred că a făcut lucruri bune pentru țara asta și mă rog la bunul Dumnezeu să ne ajute pe noi românii. Cu toții facem greșeli pe lumea asta. Nu trebuie să judecăm noi pe nimeni. Dumnezeu a spus <<Nu judecați, că să nu fiți judecați>>. Știu că a făcut și prostioare, dar nu sunt eu în măsură să vorbesc despre asta. Nu mă interesează cu care dintre soții va rămâne. Dumnezeu știe mai bine.”, Matei Rodica din Curtea de Argeș, originară din Tulcea (foto jos).

Carol al II-lea (născut pe 15 octombrie 1893), rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, a murit în Portugalia, pe 4 aprilie 1953, cu puţin timp înainte de a împlini 60 de ani.

A fost înhumat în capela Regilor Portugaliei din mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona. Câteva zile, corpul neînsufleţit al lui Carol, îmbrăcat în straie civile, cu o eşarfă a înaltului Ordin „Carol I” petrecută peste umeri, a fost expus pe catafalc în salonul vilei Mar y Sol. Sute de persoane au venit să-i aducă ultimul omagiu.
Funeraliile au avut loc marţi, 7 aprilie, iar la înmormântare au participat multe foste capete încoronate ale Europei, prinţi, şi oameni importanţi din toată Europa şi chiar din America. Guvernul României, condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, n-a trimis însă niciun reprezentant.

Rămăşiţele sale au fost aduse în România, pe13 februarie 2003 şi au fost depuse la Mănăstirea Curtea de Argeş, într-o criptă special amenajată în afara bisericii în care se odihnesc ceilalţi regi ai României, unde au rămas până vineri, 8 martie 2019.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii