Web Analytics

Parlamentul a votat în favoarea introducerii educației sexuale în școli

de | 21.06.2022 15:59 | Actualitate, Politica si Administratie

Parlamentul a votat în favoarea introducerii educației sexuale în școli. Materia va purta numele de “Educație pentru Sănătate” și va fi predată doar de la clasa a VIII-a, cu acordul părinților. Legea merge la promulgare.

Camera Deputaților a adoptat proiectul în calitate de for decizional. Pentru ca elevii de clasa a VIII-a să facă Educație pentru sănătate la școală, va fi nevoie de acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali.
Inițial, această lege a fost adoptată de către legislativ în iunie 2020, însă președintele Iohannis a retrimis-o spre reexaminare în luna noiembrie 2020. Șeful statului argumenta atunci că ”forma actuală a generat numeroase critici din partea experților în educație și a ONG-urilor”.

Citește și: Tânără din Muscel, asistent al preşedintelui Parlamentului European

În forma de atunci, cursurile erau cunoscute ca ”Educație Sanitară”, iar studierea materiei nu era limitată doar la nivel de clasa a VIII-a.
Astfel, Curtea Constituțională a decis că predarea educației sexuale în școli se va face doar cu acordul scris al părinților, în urma sesizării depuse de Klaus Iohannis. Ulterior, președintele a retrimis legea în Parlament, spre reexaminare. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins cererea de reexaminare şi, în şedinţa din 22 iunie 2021, a adoptat-o fără nicio modificare cerută de președinte.

Citește și: Rezultatele monitorizării segregării școlare în România au fost prezentate la Parlamentul European

A urmat apoi o serie de dezbateri în Parlament și în comisiile de specialitate ale legislativului, care au concluzionat că “problema mamelor minore nu ține de absența educației sexuale ci de absența educației în general, iar pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității la minore sunt necesare politici economice și sociale naționale de educaţie. De asemenea, ținând cont de faptul că România are un număr mare de avorturi și sarcini la minore, se recunoaște nevoia de educație sanitară, în vederea prevenirii sarcinilor la minore și a contractării bolilor cu transmitere sexuală.”.
Legea adoptată astăzi este trimisă din nou la promulgare, iar președinte Iohannis nu mai poate de această dată să o întoarcă în Parlament.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *