Web Analytics

Parlamentul a adoptat o lege pentru stoparea risipei alimentare

de | 20.02.2024 17:30 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Parlamentul a adoptat o lege pentru stoparea risipei alimentare. Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă preţul alimentelor înainte de data expirării, să le doneze sau să le transforme în compost ori mâncare pentru animale.

Citește și: A murit o figură legendară a Televiziunii Române

”O lege pentru stoparea risipei alimentare a fost adoptată, astăzi, de Parlament. Consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării și va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate”, informează USR într-un comunicat. De asemenea, se va crea o platormă națională pentru raportarea datelor privind risipa alimentară, gestionată de Ministerul Agriculturii.

Legea adoptată astăzi, care mai trebuie promulgată și de președintele Iohannis, prevede:

  • Mai puțină birocrație: va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;
  • Va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii;
  • Restaurantele, magazinele, cantinele și autoritățile să aplice cel puțin două măsuri, printre care se află reducerea prețului alimentelor înainte de data de expirare și folosirea hrănii pentru pentru animale sau pentru compost.

Conform inițiatorilor, obiectivul legii este respectarea angajamentelor asumate de România la nivel internațional pentru reducerea risipei alimentare, până în 2030, având în vedere că cantitățile de mâncare pe care românii le aruncă sunt mari, deși câștigul mediu este mai mic decât în Vestul Europei. Studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea achiziționată de români este aruncată în fiecare lună la gunoi.

”În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coinițiatoare a proiectului.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *