Web Analytics
scris miercuri, 09.09.2015

Părinţii aleg şi comandă culegerile, profesorii nu mai pot pune mâna pe bani

# Dumitru Tudosoiu (foto) dă de pământ cu mafia auxiliarelor

Părinţii aleg şi comandă culegerile, profesorii nu mai pot pune mâna pe bani

Din cauza numeroaselor scandaluri generate de traficul de auxiliare din şcoli, „generalul” Titi Tudosoiu a simţit nevoia unei reglementări în acest domeniu, poate şi de frica Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care a început să manifeste un interes deosebit pentru problemele din învăţământul argeşean, poate şi din cauza numeroaselor reclamaţii făcute de părinţi de-a lungul timpului şi a articolelor pe această temă apărute în presă. Cert este că Tudosoiu s-a săturat până în gât de afacerile cu auxiliare ale diferitelor edituri – din care învăţătorii sau profesorii îşi trag şi ei partea leului – şi a elaborat un regulament în ceea ce priveşte achiziţia de culegeri în şcoli.
Regulament în care scrie negru pe alb că părinţii nu sunt obligaţi să cumpere auxiliarele, iar obţinerea notelor nu poate fi condiţionată de cumpărarea acestor cărţi. Ba mai mult, Tudosoiu a interzis cu desăvârşire utilizarea a două sau mai multe auxiliare la o materie, de altfel, un lucru benefic pentru micuţii cocoşaţi de căratul zilnic a kilograme de cărţi. O bilă albă pentru „generalul” Tudosoiu, care a reuşit, în premieră, să creeze un cadru legal pentru această activitate, astfel încât părinţii să poată spune „stop” jegmănirii încă de la începutul anului şcolar. Sperăm ca această strategie să dea şi roade, iar directorii şi cadrele didactice să respecte cu stricteţe sarcinile trasate de şeful ISJ Argeş, pentru că, altfel, regulamentul va rămâne doar o frumoasă poveste aşternută pe hârtie, în timp ce editorii de manuale vor câştiga în continuare miliarde, golind buzunarele părinţilor la fiecare început de an şcolar.

„Cele 10 porunci” ale lui Tudosoiu pentru dascălii din judeţ

Procedura operaţională privind achiziţionarea auxiliarelor curriculare a fost elaborată, pe la jumătatea lunii august a acestui an, de Georgeta Toma, inspectoarea de specialitate de la învăţământ preşcolar, ea însăşi autoare de auxiliare pentru copiii de grădiniţă şi clasa pregătitoare. Două zile mai târziu, regulamentul a fost verificat de adjuncta Mihaela Crişan, iar pe 25 august a.c., avizat de inspectorul general Titi Tudosoiu, intrând în vigoare chiar în aceeaşi zi. Procedura prevede, printre altele, şi 10 puncte importante care descriu modalitatea prin care se va realiza selecţia şi cumpărarea materialelor auxiliare utilizate la clasă. Încă din capul locului, şeful ISJ Argeş subliniază faptul că „nu este obligatorie achiziţia de auxiliare didactice de către părinţi/ tutori/ reprezentanţi legali ai beneficiarilor” şi că se vor procura materiale auxiliare doar dacă majoritatea părinţilor va decide acest lucru. Un alt aspect important este şi faptul că dascălii nu mai au dreptul să comande auxiliare şi nu mai pot pune mâna pe bani, aceste sarcini revenind exclusiv comitetului de părinţi al clasei. Selectarea auxiliarului utilizat la clasă se va putea face doar în cadrul şedinţelor cu părinţii, unde se vor prezenta cel puţin trei oferte, profesorul putând recomanda doar una sau două variante. Dreptul de a alege un anumit tip de auxiliar le revine exclusiv părinţilor, iar la finalul şedinţelor se va încheia un proces-verbal în care se va consemna explicit titlul culegerii alese, numărul de exemplare comandate şi preţul de achiziţie pe care care îl plăteşte părintele pentru fiecare auxiliar în parte. În cazul în care editurile oferă şi anumite discounturi, banii respectivi nu vor mai ajunge în buzunarele dascălilor, ci vor fi utilizaţi pentru cumpărarea auxiliarelor pentru copiii defavorizaţi sau pentru achiziţia materialelor didactice necesare desfăşurării cursurilor în condiţii optime.

Un singur auxiliar pentru fiecare disciplină

După stabilirea auxiliarului pe care elevii îl vor utiliza la clasă, reprezentantul părinţilor va strânge banii de la ceilalţi părinţi, iar apoi va comanda, on-line sau prin telefon, cărţile consemnate în procesul verbal semnat de comitetul de părinţi. O altă regulă de bază stabilită de şeful ISJ Argeş este aceea că „la nivelul fiecărei clase, se poate comanda un singur auxiliar/ disciplină/ an şcolar”.
Singurul caz excepţional în care se poate cumpăra şi un alt material didactic este participarea elevilor la o testare naţională, cu condiţia finalizării primul auxiliar şi numai la cererea explicită a părinţilor, caz în care întreaga procedură se reia de la capăt.
Un alt lucru interzis de Inspectoratul Şcolar Argeş este şi cumpărarea auxiliarelor în cursul unui an şcolar pentru următorul an şcolar.
Şi directorii şcolilor au sarcini în acest domeniu, urmând să prezinte procedura elaborată de ISJ Argeş în cadrul Consiliului profesoral şi să o afişeze la avizierul instituţiei de învăţământ pentru ca părinţii să o poată citi. În termen de zece zile de la efectuarea plăţii materialelor, toate documentele justificative (facturi, chitanţe, bonuri fiscale, ordine de plată), în original, împreună cu o copie a procesului-verbal care atestă comanda, numărul de bucăţi şi preţul auxiliarului vor fi predate directorului unităţii şcolare, pentru arhivare.
Iustina Harco-Burcea

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...