Web Analytics

Parcul Industrial Piteşti – deocamdată prioritate doar pe hârtie

de | 10.08.2016 22:06 | Politica si Administratie

Clujul are un parc industrial de proporții semnificative, Ploieștiul, eterna rivală regională a Piteștiului are nu unul, ci patru parcuri industriale, Sebeșul, un oraș de dimensiuni modeste, are un parc industrial și sunt doar trei exemple din multele care se pot da. Multe orașe românești au deja sau au în curs de realizare parcuri industriale menite să conducă la dezvoltarea lor ca localități dar și a zonelor și localităților învecinate. Piteștiul, capitala județului cu cel mai mare aport la exportul național și la Produsul Intern Brut, orașul cu pretenții de capitală regională nu are o astfel de facilitate economică. Sau o are dar, deocamdată, doar la nivel declarativ și de demersuri inițiale.

Cornel Ionică în campania electorală: „Vă garantez că va fi cel mai modern din țară”

„În legătură cu parcul industrial, acum suntem la elaborarea studiului de fezabilitate, fără de care nu poți să faci nimic. Presăm timpul să realizăm acest obiectiv cât mai repede cu putință. Suntem proprietari numai din luna noiembrie. Se vorbește mult despre parcul industrial, iar eu vă garantez, pentru că este vorba de o suprafață foarte mare, că va fi cel mai modern din țară”, declara Cornel Ionică, devenit între timp primarul Piteștiului, în timpul campaniei electorale. Conform autorităţilor locale, parcul industrial va fi realizat pe un teren de 130 de hectare situat lângă Arpechim care a fost câştigat în instanţă de primărie după un proces cu GDF Suez, terenul fiind cel pe care a fost ridicat înainte de 1989 CET II Sud Pitești. Astfel, în primă fază ar urma să fie dezvoltate facilități pe 60-70 de hectare, urmând ca în anii următori parcul să fie extins. Contactat din nou, primarul Ionică a declarat pentru Jurnalul de Argeș că „Parcul Industrial Pitești este prioritatea zero a municipalității de aceea lucrăm intens la acest obiectiv. Am început chiar din noiembrie anul trecut dar a durat foarte mult partea de cadastru, intabulare, ridicare topo, etc. Realizarea parcului se va face tot în două etape și că acolo avem deja toate utilitățile, inclusiv calea ferată și Gara Bradu ca vecinătate. Și nu vă ascund că avem investitori care la nivel declarativ ne-au confirmat prezența lor viitoare la Pitești. Repet, este prioritatea noastră zero și sunt convins că în 2017 vom putea vorbi la modul concret despre existența Parcului Industrial Pitești.”

Virgil Dumitru, AOA: „Vom avea o problemă cu forța de muncă”

„Sunt întru totul de acord că un parc industrial, care ar fi benefic pentru județul nostru, un județ care se află, se știe, sub zodia industriei auto. Ar fi benefic și pentru că ar scoate puțin județul de sub această zodie. Vom avea însă și avem deja o problemă cu forța de muncă. Nu mai există forță de muncă bine calificată și calificată nici măcar pentru cerințele actuale ale județului. Ar trebui ca la nivelul învățământului să se regândească sistemul de calificare al tinerilor”, este de părere Virgil Dumitru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Argeș și patronul Comesad.

Ovidiu Baciu: „Mi-e teamă să nu fie doar încă o afacere din care să câștige cine trebuie”

„În ceea ce privește Parcul Industrial Pitești, toate lucrurile sunt legate de forța de muncă disponibilă și calificată. Ori Piteștiul și Argeșul nu au capacitatea să ofere așa ceva. Eu am anunțuri pentru salarii de 2.800-3.000 de lei net și nu sună nimeni sau sună la trei luni odată unul care nu știe carte. Nu va veni niciodată nimeni să investească atâta vreme cât avem această problemă a forței de muncă. În aceste condiții, Parcul Industrial ca toate aceste proiecte se duc în demagogic pentru că în realitate oamenii simpli își văd de treaba lor, nu au cultura muncii și preferă să trăiască de azi pe mâine sau cu ideea că se duc cu mâna întinsă în Occident și le va fi bine. Mi-e teamă să nu fie doar încă o afacere din care să câștige cine trebuie, niște băieți și niște firme bine știute care să mai ia niște bani publici, fie ei și europeni, și să ne lăudăm apoi că avem un parc industrial”, este tranșant omul de afaceri Ovidiu Baciu, patronul grupului de firme Francesca.

Adrian Prodănel: „Parcul Industrial trebuie integrat cu parc tehnologic IT”

„Un astfel de parc industrial este benefic pentru că nu are nicio limitare, aici putându-se desfășura absolut orice activitate industrială productivă sau prelucrativă. Important e să se facă și apoi va fi un proces natural prin care investitorii vor veni la Pitești. Foarte important mi se pare ca acest parc industrial să fie intregrat cu un parc tehnologic IT în cooperare cu cele două universități din oraș”, este convingerea omului de afaceri Adrian Prodănel.

Gheorghe Badea: „Parcul Industrial ne-ar scoate în diviziunea internațională a muncii”

„Faptul că suntem un județ auto nu e rău și nici dacă ar mai veni alți investitori pe auto n-ar fi rău. Să fim serioși, industria asta auto nu e toată pentru Dacia, e și pentru export în bună măsură și județul nu moare dacă pleacă Dacia, așa cum își încordează unii mușchii. Nu trebuie privită îngust situația. E chiar de dorit să-i aducem pe componentiștii auto aici. Și pentru Dacia și pentru export. Parcul Industrial ar atrage orice industrie de la industriile speciale până la orice activitate prelucrătoare. Dar ca să vorbești de parc industrial trebuie să ai acolo utilități, module, infrastructură, tot pentru că nu vine nimeni s-o ia de la zero cu birocrația de la noi. Nimeni nu vine să investească dacă e obligat să piardă bani și timp dar dacă îi creezi facilități atunci vine imediat. E aproape de aeroport, de București, dacă se face odată și autostrada spre Sibiu deja investitorul e atras. Toate astea ar scoate zona nu la național, la internațional, ne-ar scoate în diviziunea internațională a muncii. Dacă se începe de azi, eu cred că în doi ani, doi ani și jumătate, un termen rezonabil, putem avea Parcul Industrial Pitești”, spune Gheorghe Badea, prim-vicepreşedinte CCIA și GIC Group.

Constantin Stroe: „Dacă rămânem județ monoprodus suntem pierduți”

„Parcul Industrial Pitești nu este numai prioritar ci și necesar. Cred că aici ar putea veni investitori care să profite și de șomerii calificați cum ar fi cei din industria ușoară, textilă, dar și din industrii noi cum ar fi IT. Cred că oferta acestui parc trebuie să fie strâns legată de ceea ce oferă piața locală de muncă. În acest context eu cred că Argeșul are încă puterea să revină ceea ce a fost pentru că dacă rămâne județ monoindustrial (n.r. auto) și monoprodus (n.r. Dacia) suntem pierduți. Mai mult, un parc industrial are și avantajul apropierii de București, pe de o parte pentru că de acolo se face exportul, acolo e cel mai mare aeroport, și pe de altă parte pentru că ar stopa migrarea valorilor locale către Capitală. La ora actuală toți tinerii de valoare, toți specialiștii ne pleacă la București pentru că acasă nu mai au oportunități de dezvoltare în carieră”, ne-a declarat Constantin Stroe, președinte ACAROM, fost director general Dacia.

Ion Brănescu: „Să nu cumva să vorbim vorbe”

„De Parcul Industrial vorbim de 20 de ani. Dacă se realizează, dar nu cumva să vorbim vorbe din nou, el va fi un obiectiv care va repune Argeșul în zona de interes a investitorilor. Parcul Industrial va lucra singur, el nu trebuie să fie decât realizat și atât pentru că odată realizat va lucra singur. Nu trebuie decât amenajat, branșat la utilități și să se bucure de anumite facilități pe care administrația locală să le ofere investitorilor. Atât. Cu toate acestea realizate, el va deveni un magnet pentru investitori”, este opinia lui Ion Brănescu, manager John SRL și vicepreşedinte CCIA.

George Caval, președintele CCIA: „Ca să atragi investitori trebuie să ai ce să le arăți”

„Toate marile orașe, toate marile metropole au astfel de parcuri industriale, acestea fiind o necesitate pentru comunitățile respective. În aceeași notă, Parcul Industrial Pitești poate cuprinde industrii de toate categoriile, practic orice domeniu de activitate poate funcționa într-un astfel de parc. Dar, pentru ca acest obiectiv să se realizeze trebuie avute în vedere și derulate anumite priorități. În primul rând trebuie stabilită locația care în cazul nostru este acel teren de 130 de hectare din care vor fi amenajate inițial 60-70 de hectare. Apoi delimitarea pentru că un investitor vrea să știe exact care e spațiul de care poate dispune și vrea să știe că prin acel spațiu nu mai trece nimeni. Urmează infrastructura de acces care trebuie să fie eficientă și de calitate. În fine, trebuie asigurate utilitățile: apă, canal, electricitate, gaze, etc. După ce toate acestea plus platformele aferente vor fi realizate trebuie făcută o promovare asiduă iar noi, Camera de Comerț, vom asigura această promovare în toate contactele pe care le vom avea cu ambasade, de camere de comerț partenere sau de întâlniri de afaceri. Dar ca să promovezi ceva trebuie să ai ce să arăți, măcar o poză despre care să poți sune: uite, așa arată Parcul Industrial Pitești care vă așteaptă să investiți acolo! Cât despre realizarea lui, eu sunt optimist și cred că într-un an, un an și jumătate vom avea ce arăta investitorilor”, ne-a declarat George Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș.
Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii