Web Analytics

Parchetul va cere internarea medicală forţată a criminalului de la Mioveni

de | 26.10.2017 08:05 | Dezvăluiri

6 01# Acest lucru ni l-a confirmat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, Marius Ștefan, cu următorul amendament: „Dacă vom primi acel raport în care se spune că nu a avut niciun discernământ”

Marius Ștefan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, explică de ce, de data aceasta, în cazul profesorului criminal de la Mioveni, măsurile vor fi diferite de cele luate după faptele comise de același autor în 2014, când Alin Minciunescu a atacat, tot cu un cuțit, o tânără de 19 ani, în plină stradă.  Pe de altă parte, după acuzațiile lansate, în Jurnal de Argeș, de prima victimă a atacatorului la adresa anchetatorilor, referitoare la încadrea faptei săvârșite asupra sa ca „lovire și alte violențe”,  prim-procurorul Marius Ștefan precizează că în dosarul deschis în 2014, încadrarea la tentativă de omor a faptei n-ar fi schimbat cu nimic măsurile dispuse asupra unui individ fără discernământ.
 
Pentru că Tribunalul Argeș a dispus, în septembrie, prelungirea arestului preventiv pentru Alin Minciunescu, autorul sângeroasei crime de la Mioveni, comisă în august, anul curent, așteaptă după gratii un verdict din partea expertului care îl evaluează din punct de vedere psihiatric. Același lucru așteaptă și Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, care în funcție de rezultatul acestei expertize, îl va trimite în judecată sau va cere internarea lui într-un spital  cu măsuri de siguranță, cel mai probabil, la Jebel. Prim-procurorul Marius Ștefan spune că nu există riscul ca Minciunescu să ajungă foarte curând în libertate, pentru că faptele individului sunt, de data aceasta, mult mai grave. Cât despre acuzațiile că la precedenta faptă, comisă de același Minciunescu în 2014, potrivit cărora agresiunea asupra tinerei de 19 ani ar fi fost încadrată greșit, Marius Ștefan explică de ce anchetatorii au procedat, la momentul respectiv, astfel.
„Pentru a fi încadrată la tentativă de omor, autorul faptei trebuie să fi avut intenția de a ucide. Loviturile aplicate, tăieturile trebuie să fie apte să pună în primejdie viața persoanei respective. Ori, atunci, procurorul de caz de pe lângă Judecătoria Pitești a apreciat că nu sunt întrunite elementele constitutive de la infracțiunea de tentativă de omor și a stabilit ca încadrare «lovire și alte acte de violență». Cert este că, chiar dacă era încadrat pentru tentativă de omor, pentru că expertiza psihiatrică efectuată în dosar a stabilit că nu avea discernământ, soluția era aceeași, de clasare. Nu contează încadrarea juridică acolo, atâta vreme cât ai un caz de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale. Se stabilește că acționează fără discernământ și se dă soluție de clasare”, explică, pentru Jurnal de Argeș, Marius Ștefan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.

Marius Ștefan: „Judecătoria Pitești a respins această popunere de internare nevoluntară”

De la scoaterea de sub incidență penală a lui Minciunescu și până la internarea sa (voluntară!) la Spitalul de Psihiatrie Sf. Maria – Vedea, lucrurile par în continuare ambigue.
„După ce s-a dispus clasarea de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești a fost sesizată și Judecătoria Pitești cu propunerea de internare nevoluntară, pe Legea Sănătății Mintale. Judecătoria Pitești a respins această propunere de internare nevoluntară. Există în Legea Sănătății mintale o  prevedere pe procedura aceasta – internarea nevoluntară este independentă de voința pacientului. Acolo se face o comisie de către trei medici, care analizează.  Dacă se constată că se impune internarea medicală, fac o propunere de internare nevoluntară. Se emite o decizie în acest sens și se sesizează Judecătoria. În situația în care pacientul își dă acordul de a fi internat și nu mai vorbim de internare nevoluntară, atunci se urmează o altă procedură. Acum depinde și de aparținători și de medici”, mai spune prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.
Opinia publică se întreabă însă, pe bună dreptate, dacă și de data aceasta, criminalul va ajunge la fel de repede în libertate. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș spune însă că pentru astfel de fapte, dacă se va ajunge la concluzia că  s-a acționat  fără discernământ (cum, cel mai probabil se va constata, date fiind antecedentele sale psihice, n.red), autorul poate sta chiar și până la 15 ani într-un spital cu măsuri de siguranță, dar nici nu exclude o externare la o eventuală ameliorare a bolii (n.red. foarte probabilă, atâta timp cât pacientul se află sub tratament). Parchetul n-are însă niciun cuvânt de spus cu privire la această perioadă.
„Acum se va întâmpla, cu certitudine, mai mult decât s-a întâmplat atunci. Vor fi două variante. El, în momentul de față este în arest preventiv. S-a dispus expertiză psihiatrică, pentru a se stabili dacă în raport cu această faptă a acționat sau nu cu discenământ. Dacă se va stabili că a acționat cu discernământ, va răspunde penal. Dacă se va stabili că a acționat fără discernământ, atunci se va cere internarea lui medicală forțată în raport de fapta săvârșită, de gravitatea faptei. Nu există o prevedere referitoare la perioada de timp, 5 sau…. 15 ani. Se spune «până la însănătoșire». De obicei au rămas internați. Se verifică periodic dacă s-a îmbunătățit starea medicală. Dacă se constată acest lucru, internarea medicală poate fi  înlocuită cu tratament  la domiciliu. Dacă nu, poate fi menținută această internare medicală (…)”, mai spune Marius Ștefan.

Marius Ştefan: „După ce se termină această procedură, noi nu mai avem niciun atribut”

Tocmai de aici începe cercul vicios. Așa cum au precizat specialiștii Spitalului de Psihiatrie Vedea, sub tratament, pacientul dă semne de ameliorare a bolii, pentru că de vindecare nu poate fi vorba. Ameliorarea este condiția externării. Doar că după externare, așa cum arată istoricul medical al lui Alin Minciunescu, pacientul nu-și mai ia tratamentul și poate ajunge iar la delir. Un cerc vicios de care ar trebui să țină cont și instanța la care se va decide externarea.
„Noi putem cere internarea medicală forțată. Atât ne permite codul de procedură penală: internarea medicală și atunci va fi plasat la Jebel. Nu este primul caz în care autorul unei infracțiuni de omor a fost internat medical. Noi vom cere internarea medicală forțată dacă vom primi acel raport în care se va spune că nu a avut discernământ. După ce se termină această procedură, noi nu mai avem niciun atribut. Merge pe Instanță. Fiind internat la Jebel, toată procedura se desfășoară la instanța de acolo”, încheie prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii