Web Analytics

Paradă ştearsă de Centenar, fără tehnică de luptă. Colonelul Bae: „Ar fi distrus pavajul din Piaţa Milea”

de | 6.12.2018 13:00 | Actualitate

La Pitești, așa cum se știe, parada militară de 1 Decembrie a fost fără tehnică de luptă. Dat fiind faptul că suntem în Anul Centenar, piteștenii se așteptau însă să vadă tancuri sau măcar o parte dintre cele cu care Garnizoana Pitești a defilat în urmă cu doi ani în centrul orașului.

„Nici n-aveam cum să le aducem până acolo, că distrugeam tot”

Colonelul Marian Bae, comandantul Garnizoanei Pitești, spune că atunci a fost o excepție legată de conjunctură și explică de ce tehnica din dotarea garnizoanei pe care o conduce nu e pretabilă pentru paradă.
„Și anul trecut a fost fără tehnică militară… Unitățile care sunt în Garnizoana Pitești nu au tehnică ce s-ar preta la defilare. Școala de aplicații are tancuri, transportoare… Locul în care ar fi defilat, Piața Vasile Milea, nu le-ar fi permis acest lucru, pentru că ar fi distrus pavajul. Șenilatele și tot ce ați văzut la București au avut șenile cu crampoane de cauciuc. Noi nu avem decât cu șenile metalice, iar acestea distrug asfaltul. Nici n-aveam cum să le aducem până acolo, că distrugeam tot.
În celelalte orașe în care s-a ieșit cu tehnică, a fost vorba de comandamente de brigăzi, unități luptătoare, care au tehnică ce se pretează la așa ceva. Noi suntem două școli, două unități de învățământ care nu au tehnică pentru defilare.
Acum doi ani de zile, am putut ieși cu tehnică pentru că s-a nimerit ca, la momentul respectiv, Centrul de Instruire pentru Tancuri și Auto să aibă tehnică detașată din alte unități militare ce se preta să iasă la defilare, cu roți de cauciuc, ca să fiu mai clar. Acelea erau venite pentru procesul de învățământ care se desfășura la momentul respectiv în Școala de Aplicații. Acum nu am avut și, practic, nu aveam de unde să aducem tehnică pentru paradă”, a explicat, contactat de ”Jurnalul de Argeş”, colonelul Marian Bae.

„Noi nu avem acea tehnică în dotare”

Lipsa tehnicii de luptă la paradă a lăsat loc de comentarii mai ales în mediul online, unde, în opinia unora, defilarea s-a redus la trei plutoane.
„Cei care s-au exprimat la modul că au defilat trei plutoane habar n-au despre ce vorbesc și ce înseamnă pluton. Fiecare școală a ieșit cu câte o companie. Batalionul de chimie a ieșit cu o companie, plus unitatea de transmisiuni, care a avut un pluton și Garda Drapelului. Toate unitățile au avut drapelele de luptă prezente, cu excepția Şcolii de Maiștri și Subofițeri, care a avut drapelul de luptă la parada de la București.
Pe lângă efectivele pe care noi le-am scos acolo – și vă spun că a fost vorba de mai mult de 200 de militari numai de la MapN – au mai fost ISU, cu 35, dacă nu greșesc, și, la fel, jandarmii, deci nu puteau să fie două plutoane, așa cum s-a afirmat.
Paradă cu tehnică s-a organizat și la București, și Alba-Iulia. Doar în câteva oraşe s-a mai ieșit așa, dar acolo unde există unități de manevră, unități luptătoare, care au tehnică în dotare. Noi nu avem acea tehnică în dotare. Avem numai tehnică pe care se face instruirea militarilor care vin la pregătire în școlile noastre”, mai precizează colonelul Marian Bae, comandantul Garnizoanei Piteşti.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii