Web Analytics
scris vineri, 09.02.2024

Paraclisul Centrului Universitar Piteşti a împlinit 5 ani. A fost hram la mare sărbătoare, cu oaspeţi de seamă

În fiecare an, la data de 2 februarie, Paraclisul Universitar „Întâmpinarea Domnului” din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București – Centrul Universitar Pitești își sărbătorește hramul principal în cinstea Pruncului Iisus. Delegatul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a fost părintele arhimantrit Caliopie Ichim, starețul Mânăstirii Curtea de Argeș și cadru universitar. La slujbă a fost prezent inspectorul pe religie din județul Argeș, George Ghinescu, vicepreședinta Senatului Politehnicii, Mihaela Diaconu, directorul Colegiului „Dinicu Golescu”, prof. dr. Dorcioman Maria Magdalena, Ramona Ciucă, farmacista șefă a județului Argeș, medicul cardiolog Adrian Tase și alții.

Paraclisul Centrului Universitar Piteşti a împlinit 5 ani. A fost hram la mare sărbătoare, cu oaspeţi de seamă

A fost organizată și o agapă creștină

A fost, ca în fiecare an, un hram al tinerilor de diferite vârste, după Sfânta Liturghie fiind distribuite 120 de catehisme despre însemnătatea Sfintei Liturghii. A fost organizată și o agapă creștină pentru 40 de persoane, după cum ne-a spus părintele capelan, protosinghelul Rafael Vintilă. Anul acesta, Paraclisul universitar a împlinit 5 ani, înființarea sa fiind posibilă datorită implicării și având binecuvântarea vrednicului arhiepiscop cărturar Calinic Argeșeanul. Paraclisul din cadrul Rectoratului întreprinde numeroase activități cu caracter spiritual pentru catehizarea biblică și liturgică a tinerilor din Pitești.

Evenimentul emoțio­nant al întâlnirii unui bătrân înțelept care așteaptă de două secole și al Dumnezeului Om – Pruncul Iisus Care vine la noi și Se lasă purtat în brațe, împlinit la Templul din Ierusalim, este relatat de Sfântul Evanghelist și Medic Luca (2, 22-39). Nu știm dacă Simeon era preot sau nu. Iosif Studitul îl numește „preot sfințit”, Sfântul Metodie spune despre el că era „preot înduhovnicit”, alții precum Cuviosul Teofilact, Fotie ș.a. afirmă ca nu era preot, dar trăia mai presus de preoție. Tradiția Bisericească ne spune că făcea parte din numărul celor 70 (72) de traducători ai Vechiului Testament care nu au crezut profeția lui ­Isaia: „Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu…” (Isaia 7, 14). Încredințarea acestui adevăr s-a împlinit la acest praznic, prin persoana sa, care a trăit ani mulți (270) până să vadă cu ochii săi mântuirea – pe Hristos. Totul reprezintă lucrarea Duhului Sfânt, căci Simeon a venit atunci la Templu prin puterea și lucrarea Duhului Sfânt și tot prin luminarea Duhului el l-a recunoscut pe Fiul lui Dumnezeu care avea să fie „lumină spre descoperirea oamenilor și slava poporului Tău, Israel” (Luca 2, 32).

Citește și Membru onorific al Salvamont România, Calinic Argeșeanul le dă un sfat turiștilor: „Nu căutați moartea cu lumânarea! Luați aminte!”

Citește și Arhiepiscopul Calinic și părintele Danci de pe Transfăgărășan au împiedicat ursul să atace doi bicicliști

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *