Web Analytics

„Orice anchetă e binevenită la staţia de asfalt Căteasca pentru că se sparge buba şi se merge mai departe”

de | 12.01.2017 14:24 | Actualitate

# Declară Bogdan Udroiu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Regiei Judeţene de Drumuri

Pentru că, în ultimele luni ale anului trecut, Consiliul Judeţean Argeş ajunsese să se laude inclusiv cu cantitatea de asfalt produsă la Căteasca în trei ore, am dorit să aflăm de ce agregatul nu funcţionează încă la capacitate maximă. Aşa că l-am abordat pe Bogdan Udroiu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Regiei Judeţene de Drumuri Argeş, realizând interviul pe care vi-l propunem în continuare.

# Dle Udroiu, staţia de asfalt de la Căteasca a început să producă la capacitate maximă? Se mişcă ceva?
– Nu, nu produce la capacitatea maximă din două motive principale. O dată, că Regia nu are suficient de multe lucrări încât să aibă nevoie de ea la capacitate maximă. În al doilea rând, dotarea tehnică de transport a Regiei e atât de dezastruoasă încât, şi dacă ar produce la capacitate maximă, n-ar putea să-şi transporte producţia. Au patru camioane destul de slab dotate şi de vechi. Au un singur repartizator de asfalt şi n-ar putea realiza două lucrări în două zone diferite. Sigur, pot închiria de la privaţii cu care au lucrat ani de zile, dar preţurile nu sunt convenabile. Fără discuţie, lipsa echipamentelor e unul din motivele principale, pentru că staţia, indiferent de forma în care a fost achiziţionată – nu judec, nu sunt suspicios – e un echipament destul de performant. Mai e şi problema lipsei agregatelor proprii. În ultimii ani, s-a lăsat să se degradeze patrimoniul Regiei, staţiile de sortare a balastului. La ora actuală, agregatele se cumpără prin licitaţie publică sau prin Bursa de Mărfuri Bucureşti. Asta înseamnă pierdere de vreme şi bani cheltuiţi.

„Nu pot aprecia cine se face vinovat de nepunerea în funcțiune la timp a stației de asfalt de la Căteasca”

# Se vor cumpăra până la urmă echipamentele necesare pentru ca staţia să poată funcţiona la capacitate maximă?
– Am discutat cu cei din conducerea Consiliului Judeţean de nenumărate ori şi sunt convins că intenţia este de retehnologizare a Regiei de Drumuri, dar în limita posibilităţilor. Vorbim de sume foarte mari necesare pentru ca Regia să stopeze pierderile şi să devină performantă. Am solicitat sprijin Consiliului Judeţean în aşa fel încât, în bugetele anilor viitori, Regia să fie dotată. Anul ăsta cu două camioane şi echipamente pentru transportul muncitorilor, pentru anul următor, probabil un eşalon repartizator de asfalt şi aşa mai departe. Socotind economic şi negustoreşte, mai bine te bagi cu Regia proprie decât cu privaţii. Regia în continuare închiriază utilaje de la privaţi atunci când are nevoie. Dar volumul de lucrări actual e mai mic decât în anii trecuţi şi atunci lucrează cu utilajele învechite, dar proprii.
# Se vor mai pietrui drumurile în Argeş sau, având staţia de asfalt pornită, se va prefera direct asfaltarea lor?
– Fără discuţie că se preferă asfaltarea. Nu va mai fi o practică pietruirea, pentru că e păguboasă. Doar în situaţii de urgenţă, dacă vor fi inundaţii sau alte minuni, acolo, punctual, pe tronsoane foarte scurte de câteva zeci de metri, se va discuta de pietruire.
# Până la urmă cine se face vinovat de nepunerea în funcţiune la timp a staţiei de asfalt?
– Nu pot aprecia treaba asta. Eu ştiu că în iulie 2016, când am preluat mandatul, atât eu cât şi preşedintele Manu am făcut eforturi şi am pus la punct partea de birocraţie, în aşa fel încât, cred că o lună a durat până am reuşit să o pornim. Documentele încheiate la momentul 2015 erau problematice atât pentru Consiliul Judeţean, cât şi pentru Regie. Aveau probleme în a porni staţia, dar modificările în documente se puteau face şi în 2015.
# DNA a cerut acte Consiliului Judeţean privind activitatea Regiei de Drumuri. În legătură cu asfaltul cumpărat la preţuri astronomice de la privaţi în cele 18 luni în care staţia de la Căteasca a stat nefuncţională, cu închirierea utilajelor de deszăpezire de la firmele familiilor unor primari sau cu zecile de miliarde de lei tocate pe pietruirea anuală a drumurilor?
– Consiliul de Administraţie nu a fost informat de conducerea executivă a Regiei că DNA sau vreo instituţie a statului ar fi solicitat documente. Nu spun că nu e aşa, însă nu e în competenţa Consiliului de Administraţie. Subiectul e într-adevăr sensibil şi, din punctul meu de vedere, orice control, orice anchetă, orice lămurire a problemelor Regiei, indiferent de cine au fost cauzate, nu poate fi decât binevenită. Adică, bun, se găseşte o bubă, se sparge buba şi pe urmă se pleacă pe un fond clar.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii