Web Analytics

Organizarea finanțelor personale, cheia unei vieți financiare de succes

de | 30.11.2022 18:06 | Actualitate, Economie, Home

Organizarea, în orice compartiment al vieții, necesită efort și timp investit. De cele mai multe ori preferăm să continuăm să tragem de timp în loc să dăm piept cu realitatea, mai ales atunci când vine vorba despre finanțe personale.

Teoria este simplă: analizăm balanța venituri-cheltuieli, reducem cheltuielile inutile și implementăm un buget lunar. În realitate, ne e greu să plecăm pe această călătorie deoarece nu cunoaștem exact de unde să începem și cum să împărțim, de fapt, banii. Nimic mai simplu:

1. Cheltuielile inutile, sursa tuturor problemelor?

Cheltuielile obligatorii, cum ar fi chiria/rata, facturile și hrana sunt sume de bani care nu pot fi negociate de la lună la lună. Unde putem interveni, însă, sunt cheltuielile inutile. În acest grup includem orice bani dați pe obiecte sau experiențe de care nu avem nevoie neapărat în acel moment.

Citește și: Evolutia cursului valutar în 2022 și așteptările pentru 2023

Fie că vorbim despre schimbarea telefonului mobil doar de dragul de a avea ultimul model sau de achiziționarea unor încălțări foarte scumpe din simplul fapt că brandul nostru preferat a scos un nou model pe piață, ar trebui să analizezi cu atenție toate aceste momente și să te întrebi dacă banii munciți de tine merită să meargă în această direcție. Nu trebuie să crezi pe cuvânt toți adviserii financiari care ne sfătuiesc să renunțăm la aceste obiceiuri dăunătoare, ci trebuie să calculezi ce procent din veniturile tale anuale merg către aceste obiecte și experiențe de care nu ai, de fapt, nevoie.

2. Creditul, un instrument financiar foarte util în mâna celor pricepuți la finanțe personale

Creditul a fost creat ca un instrument pentru a stimula o persoană fizică sau juridică să investească banii „din viitor”. Fie că accesăm un credit pentru a porni o afacere sau pentru a achiziționa un imobil, această decizie ar trebui să vină doar în momentele în care dorim ca banii împrumutați să producă alți bani în anii care urmează.

Atunci când accesăm credite pentru a cumpăra vacanțe și obiecte inutile, așa-numitele „pasive” în limbaj financiar, nu facem decât să ne amanetăm orele muncite în viitor. În final, având în vedere că schimbăm timp pentru salariu/venituri, plătim orice achizițe din viața noastră cu timp. Dacă ai obiceiul să apelezi la credite cu dobânzi mai mici sau mai mari pentru a-ți îndeplini dorințele de moment, poate ar trebui să reevaluezi acest obicei și importanța lui în viața ta financiară.

Dacă totuși plănuiești să apelezi la un credit online curând, poți compara aici ofertele de pe piață pentru a alege o variantă cât mai avantajoasă pentru viața ta financiară. Apelează la acest instrument cu inteligență, asigurându-te că ratele ulterioare se încadrează în bugetul tău. Dobânzile practicate de instituțiile care oferă credite rapide sunt foarte ridicate, deci decizia de a apela la un împrumut online trebuie să fie calculată atent.

3. Fondul de urgență și fondul de siguranță

Oricine oferă sfaturi financiare pornește discursul cu tradiționala sintagmă „trebuie să faci economii”. Puțini ne spun, însă, cum să facem economii și în ce mod le putem organiza pentru a eficientiza și ușura cheltuielile neprevăzute din viitor. O metodă foarte bună este organizarea lor sub forma fondului de siguranță și a fondului de urgență.

Fondul de urgență reprezintă o sumă de aproximativ 1000-2000 RON pe care o ținem în casă pentru cheltuielile neprevăzute care pot fi rezolvate rapid. Astfel, dacă se strică o țeavă sau avem nevoie urgentă de sume mici pentru a repara mașina putem utiliza acești bani rapid, fără a ne da peste cap bugetul lunar.

Citește și: Este oficial: Facturile la curent electric vor fi calculate în funcție de consumul lunar

Fondul de urgență reprezintă o sumă de bani care poate acoperi 3-6 luni de cheltuieli ale casei. Acești bani vor fi păstrați într-un cont la bancă, iar utilizarea lor este dedicată perioadelor de austeritate financiară cum ar fi pierderea locului de muncă sau îmbolnăvirea unui membru al familiei.

Organizarea finanțelor personale poate părea o corvoadă, dar trebuie să ne luăm inima în dinți și să punem la cale un plan solid de budgeting dacă dorim ca banii noștri să fie utilizați cu cap. Confortul este un deziderat pentru toată lumea, dar la finalul zilei plătim orice cheltuială aberantă cu ore din viața noastră. Resursele dedicate educației financiare se găsesc în mediul online în mod gratuit, deci necunoașterea regulilor de budgeting nu mai este o scuză. Profită de perioadele de prosperitate pentru a-ți organiza viața financiară și vei avea un viitor mai liniștit, indiferent de condițiile economice.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii