Web Analytics
scris sâmbătă, 10.02.2024

Ordinul de protecție, extins la toate cazurile de violență. Alina Gorghiu: „Cea mai bună veste”

La nivel național, în 2023 au fost emise 13.231 ordine de protecție provizorii, doar în cazurile violenței domestice, iar 5386 au fost transformate în ordine de protecție definitive. Există însă o lege care prevede extinderea ordinului de protecție pentru a combate toate formele de violență, nu doar violența domestică, și pentru a proteja toate victimele, inclusiv pe cele hărțuite online, telefonic, urmărite repetat etc.

Ordinul de protecție, extins la toate cazurile de violență. Alina Gorghiu: „Cea mai bună veste”

„Toate victimele din Romania, după adoptarea legii care prevede extinderea ordinului de protecție, se vor simți protejate de Statul Roman. Pentru mine, pentru femei, pentru oameni care știu ce înseamnă sa trăiești într-o socitetate în care violența e în creștere, e crucială combaterea tuturor fomelor de violență, indiferent că vorbim de violența fizică, violența exercitată în spațiul online sau orice altă formă de violență exercitată de orice om, de orice agresor. (…) Cea mai bună veste pe care o dăm victimelor este faptul că, din momentul în care legea va ajunge în Monitorul Oficial, sper să fie promulgată repede, va exista protecție pentru orice victimă, indiferent de forma de agresiune care va fi îndreptată împotriva ei, fie că vorbim de bătaie, de vecinul de la bloc sau de soț, fie că vorbim de apeluri telefonice multiple în miez de noapte sau de urmărirea repetată a unei femei când încearcă să ajungă acasă sau de supravegherea nepermisă a locuinței”, a spus Alina Gorghiu, ministra Justiției și președinta PNL Argeș la conferința de sâmbătă, de la Pitești.

Citește și PNL și-a lansat 2 candidați în Argeș. Rareș Bogdan a venit să îi susțină

În ceea ce privește situația din Argeș, anul trecut au fost emise 290 de ordine de protecție provizorii, dintre care 126 au fost date de instanța de judecată.

O altă noutate este că față de toți agresorii va putea fi folosită brățara electronică de la 1 ianuarie 2025. Acest tip de monitorizare electronică a agresorului funcționează din 1 ianuarie 2023 doar în 24 de județe ale țării și doar pentru violența domestică. „Vom achiziționa suficiente brățări electronice pentru a putea monitoriza acest cadru lărgit de agresori”, a subliniat ministra Justiției.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *