Web Analytics

Opoziţia din Câmpulung foloseşte artilerie grea / Trei petiţii la Curtea de Conturi pentru activitatea primăriţei Lasconi

de | 26.08.2021 13:44 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

Nu a trecut mult timp de când făcea referire Elena Lasconi la două dosare la DNA, multe plângeri la Avocatul Poporului, trei petiții la Curtea de Conturi, la Poliția Municipală, trei la Parchet și confirmarea a fost făcută în unul dintre cazuri. În lunile martie și aprilie ale acestui an, Camera de Conturi Argeș a primit trei petiții având ca obiect activitatea din cadrul Primăriei Câmpulung. Analiza acestora s-a făcut de către auditori ai Curții de Conturi, care de curând au încheiat și auditul financiar aferent anului 2020. Per ansamblu, e bine!

Controlul la Câmpulung era deja programat, cu obiectivele obișnuite an de an, acestora adăugându-li-se verificarea conținutului petițiilor înregistrate la Camera de Conturi Argeș. Printre altele, s-a cerut verificarea legalității serviciilor de consultanță în domeniul resurselor umane achiziționate de UATM Câmpulung, în cauză fiind vorba despre solicitarea de sfaturi, indicații și ponturi de la city managerul orașului Sinaia, prezentat de Elena Lasconi drept un guru al administratorilor de localități.

Auditorii Curții de Conturi au constatat că sunt probleme cu contractul de prestări servicii. ”Documentele puse la dispoziție au reflectat o abatere de la legalitate și/sau regularitate. Nu au fost respectate întocmai reglementările aplicabile în procesul de inițiere a unor achiziții directe, documentele elaborate de compartimentele beneficiare nejustificând sprijinirea activității compartimentului intern specializat în domeniul achizițiilor publice. Consecința abaterii a constat în creșterea incertitudinii cu privire la măsurile necesare organizării proceselor de achiziții și atribuirii contractelor în condiții de legalitate și eficiență economică și socială, respectiv a riscului apariției erorilor pe perioada derulării proceselor de achiziții și implementării contractelor”, se menționează în raportul de audit. Altfel spus, Primăria a achiziționat servicii de consultanță care, în loc să lumineze mințile ”leneșilor” din subordinea lui Lasconi, mai mult i-au băgat în ceață. Și menționează cei trei auditori că ”fapta constituie contravenție și se sancționeză cu amendă între 5.000 și 30.000 de lei”. S-a dat avertisment!

Citește și Abateri financiare, prejudicii şi venituri suplimentare găsite în Argeş de Curtea de Conturi

Nereguli și din perioada fostului primar Țâroiu

Au fost constatate nereguli și în activitatea din 2020. Anul trecut, Țâroiu a fost primar în mare parte a perioadei, Lasconi preluând mandatul în luna octombrie.
Curtea de Conturi a descoperit, printre altele, că nu au fost stabilite, înregistrate și urmărite la încasare creanțe bugetare de natura taxelor speciale de colectare, transport și depozitare, pentru acoperirea integrală a costului efectiv pentru serviciul de salubrizare, în valoare de 692.699 lei. Adică municipiul a achitat facturile, dar nu a recuperat banii de la cetățeni. Și tot către operatorul de salubritate s-au plătit aiurea 20.524 lei.
Apoi, au fost efectuate plăți nelegale în sumă totală de 29.386 lei, reprezentând contravaloarea cantităților de lucrări facturate, acceptate la plată, dar neexecutate în cantitatea decontată la obiectul de investiție Amenajarea Pieței Primăriei, pentru care s-au calculat majorări de întârziere de 2.057 lei. Problema a fost remediată.

Citește și Profesioniștii din Primăria Câmpulung au înlocuit-o pe Lasconi cu Olguța Vasilescu

Plăți nelegale de 150.000 lei

Per total, concluzia auditorilor a fost că nu s-au înregistrat mari probleme. Dar au fost identificate plăți nelegale/prejudicii în activitatea UATM Câmpulung în cuantum de 150 de mii de lei.
De menționat ar fi și faptul că, în urma controlului pentru 2019, au fost dispuse două măsuri în vederea remedierii abaterilor de la Câmpulung. Camera de Conturi Argeș nu a verificat modul de ducere la îndeplinire a acestora. Iar pentru 2018 au fost trei măsuri, s-a verificat, dar concluzia a fost că ulterior nu a fost identificată nicio măsură implementată integral.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Din banii alocaţi de Guvern pentru “Scrisoarea lui Neacşu”, primăriţa Lasconi plăteşte spectacole de 130.000 de euro cu Smiley şi Delia

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii