Web Analytics

“Omul de fier” , înmânat soției sculptorului Constantin Popovici

de | 14.06.2019 15:07 | Actualitate

Din 2016, “Omul de fier” de la Vidraru nu mai reprezintă doar o atracție turistică importantă pentru județul Argeș, ci și un simbol al recunoașterii valorii profesionale și umane. Astfel, din decembrie 2016, Consiliul Județean Argeș acordă, în cadrul Galei “10 pentru Argeș”, trofeul “Omul de fier” personalităților care prin activitatea lor au contribuit la promovarea şi dezvoltarea judeţului. Valoarea și calitatea personalităților care, în acești trei ani, au primit trofeul au făcut ca “Omul de fier” să fie astăzi unul dintre cele mai importante premii.

Săptămâna aceasta, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a oferit trofeul “Omul de fier” Augustinei Popovici, soția sculptorului Constantin Popovici, autorul statuii de la Vidraru. Doamna Augustina Popovici a venit special de la București pentru a ridica trofeul și a mulțumit pentru faptul că “Omul de fier”, o lucrare de suflet a marelui sculptor, a devenit un simbol și o marcă a județului.

“Prin trofeul “Omul de fier”, Consiliul Județean Argeș aduce recunoaștere și recunoștință valorilor județului Argeș, respectiv a personalităţilor care, prin activitatea lor, au contribuit la promovarea şi dezvoltarea judeţului. Printre aceste personalități se numără și sculptorul Constantin Popovici, în memoria căruia închinăm acest trofeul. Și pot spune că Argeșul are foarte multe valori și elite care merită promovate, prezentate și susținute, mai ales că activitatea multora dintre ei nu este suficient de mediatizată. Asta încercăm noi să facem prin “Gala 10 pentru Argeș”, gală în cadrul căreia acordăm trofeul ”, a precizat preşedinte Consiliul Judeţean Argeş, Dan Manu.

Din 2016 până în prezent, trofeul “Omul de fier” a fost acordat de către Consiliul Județean Argeș mai multor persoane și personalități, respectiv:

Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Președintelui Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop
Academicianul Gheorghe Păun
Înalt PreaSfinției Sale Calinic Argeșeanul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului
Regizorului şi realizatorului TV Lucia Hossu Longin
Miniștrilor Culturii, Lucian Romașcanu și Ionuț Vulpescu
Regizorului Șerban Marinescu
Doctorului Augustin Dima, medic specialist în chirurgie generală la Spitalul Militar Central
Doctorului Horia Trăilă – medic radiolog
Profesorului Octavian Dumitrașcu – cadru didactic al Colegiului Național, “Dinicu Golescu”
Fundației Culturale Ilfoveanu
plutonierului major Ionuț Butoi, medaliat cu aur la arc compound la Jocurile Invictus de la Sydney
“Omul de fier” – „Statuia lui Prometeu” – sau „Monumentul Electricităţii” de lângă barajul Vidraru – a fost realizată în anul 1965 de sculptorul Constantin Popovici. Statuia lui Prometeu este situată pe muntele Pleaşa şi îl înfăţişează pe titan cu fulgerul în mână, ca simbol al electricităţii. Potrivit mitologiei greceşti, Prometeu este un simbol al sacrificiului pentru binele omenirii, fiind considerat zeul focului şi apoi eroul care-l fură din fierăria lui Hefaistos şi îl aduce oamenilor.

Creatorul acestui ansamblu, Constantin Popovici (1938-1995) a fost un artist complex: sculptor, grafician, pictor, fotograf şi poet. A studiat sculptura la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, fiind în acelaşi timp atras de arta grafică şi de pictură, în care a folosit contrastele izbitoare şi explozia de culoare, tuşa fermă şi sinuoasă. În ceea ce priveşte sculptura, artistul a asimilat tendinţele unui expresionism târziu şi s-a raliat concepţiei minimaliste din epocă. De-a lungul timpului, Constantin Popovici a avut numeroase expoziţii colective sau personale la Paris, Lyon, Milano, Bruxelles, Bonn, Varșovia, Moscova și Ankara.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Cinste sculptorului Constantin Popovici !

Ultimele articole