Web Analytics

Obiectivele ADI SERVSAL Argeş pentru 2017-2018: investiţii, educaţie ecologică, proiecte complementare

de | 12.04.2017 20:52 | Politica si Administratie

4 adi servsal 6Înființată în urmă cu 7 ani, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară SERVSAL Argeș este entitatea organizatorică ce se ocupă de toate aspectele gestionării problemei deșeurilor municipale din întreg județul Argeș. În prezent, asociația are 103 membri, adică absolut toate unitățile administrativ teritoriale din județ: 3 municipii, 4 orașe și 96 de comune. Acestea iau la comun, în Adunarea Generală, deciziile referitoare la managementul deșeurilor, executivul asociației fiind răspunzător de punerea în practică a respectivelor hotărâri.
Implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului Argeş a fost necesară pentru alinierea la cerinţele şi prevederile directivelor Comunităţii Europene, în vederea conservării, protejării şi îmbunătăţirii calităţii mediului. Astfel, ADI Servsal Argeş are delegată gestionarea sistemului de management al deşeurilor şi are rolul de a monitoriza derularea activităţii de colectare şi depozitare a deşeurilor din Argeș, din mediul urban şi rural.
În plus, administrează patrimoniul delegat de U.A.T.-uri, monitorizează contractele de delegare pe întreaga durată a acestora, face propuneri și oferă soluții pentru optimizarea sistemului, urmărește atingerea parametrilor și indicatorilor proiectului „Managementul integrat al deșeurilor în județul Argeș“ și elaborează strategii, finanțează direct sau prin parteneriate și dezvoltă sistemul de management integrat al deșeurilor solide.
4 adi servsal 5În cei 7 ani de existență, asociația și-a îndeplinit deja o parte dintre obiectivele propuse la înființare. Au fost închise vechile gropi de gunoi, au fost delegate contractele pentru administrarea depozitului ecologic de la Albota și au fost selectați operatorii care se ocupă de colectarea gunoiului din întreg județul și transportul lor către punctele intermediare și depozit.
Însă, pentru că managementul deșeurilor este una dintre problemele cele mai complexe pe care comunitatea trebuie să le rezolve în acest moment, an de an ADI SERVSAL Argeș are de îndeplinit noi obiective. Dinamica societății, schimbările legislative, necesitatea alinierii la noile tehnologii și strategii mondiale din domeniu, obligativitatea atingerii obiectivelor impuse de Uniunea Europeană la momentul aderării României, cu termen scadent în 2020, sunt motivele pentru care activitatea asociației este, de la an la an, tot mai complexă.  
Pentru anul 2017, ca și până acum, lista obiectivelor, anuale și multianuale, este una lungă.
# Monitorizarea caietelor de sarcini și a modului de implementare a sistemului integrat.
# Schimbarea strategiei de colectare a deșeurilor reciclabile din întreg județul
# Atingerea parametrilor de deviere de la depozitare pentru toate categoriile de deșeuri, potrivit impunerilor UE și obligațiilor asumate de județul Argeș prin Memorandumul de Finanțare a investițiilor în sistem
# Dezvoltarea sistemului de selectare mecanică prin noi investiții
# Achiziționarea și distribuirea de compostoare către gospodăriile individuale, atât din mediul rural cât și urban, pentru extinderea proiectului de deviere a deșeurilor biodegradabile încă de la sursă, „Compostul, soluția din grădina ta”
# Continuarea campaniei de informare conștientizare publică „Selectează deșeurile, implică-te și tu!”.
# Atragerea unor surse de finanțare nerambursabilă pentru proiectele complementare.
# Întărirea capacității ONG-urilor de mediu și dezvoltarea platformei www.ecovoluntar.ro.
# Implementarea proiectului „Stația de reciclare” pentru colectarea deșeurilor periculoase tip DBA și DEEE.
# Realizarea de campanii de informare publică și proiecte complementare
# Încheierea de parteneriate cu factorii interesați
# Atragerea de surse de finanțare complementare proiectului de bază.
4 adi servsal 3În ce privește planul de investiții pentru 2017-2018, și acesta este unul ambițios și va viza, în principal, Centrul de Management Integrat al Deşeurilor și stațiile de transfer:
# Construcţie hală sortare mecanică  – 5.100 mp.
# Extindere și modernizare stație de compostare în brazde cu aerare negativă
# Instalarea unui Biofiltru pentru diminuarea mirosurilor olfactive
# Tratare mecanico-biologică și stabilizare pentru deșeurile organice
# Utilaje de sortare mecanică pentru stațiile de transfer
# Recipienţi de colectare (containere, pubele) şi compostoare individuale
Și proiectele complementare vor continua în acest an, cu țintă pe informarea și conștientizarea publicului în privința obligațiilor ce revin populației și pe educație ecologică:
# „Compostul, soluția din grădina ta”
# „Ecoatitudine în Argeș” – implicarea școlilor și comunităților rurale în procesul de selectare a deșeurilor la sursă
# Colectarea bateriilor și a deșeurilor electrice și mici (jucării, telecomenzi, telefoane, aparate radio etc) în recipienți amplasați în școli, primării și magazine rurale.
# Concurs de proiecte – Ecovoluntar.ro.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii