Oaspete de seamă la Biblioteca Judeţeană. Marele istoric Dennis Deletant le-a vorbit piteştenilor despre Revoluţia din decembrie 1989

de | 26.06.2014 18:40 | Cultură

Răspunzând invitației Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș, marțea trecută, Biblioteca a avut deosebitul prilej de a-l avea ca oaspete pe istoricul și politologul britanic Dennis Deletant, profesor la Universitatea din Londra.
„Această întâlnire face parte din conferințele publice organizate periodic de Biblioteca Județeană, prin care încearcăm să aducem în atenția publicului larg diverse personalități care au ceva de spus în ceea ce privește istoria și cultura noastră. Dennis Deletant este un om extraordinar de deschis, care şi-a asumat democraţia unui discurs, şi cred că avem discernământ să discutăm problemele Revoluţiei din 1989, indiferent cât de delicate ar fi“, a precizat Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș.
Autor al mai multor monografii şi studii despre istoria recentă a României și un bun cunoscător al regimului comunist, Dennis Deletant a susţinut în fața unui săli arhipline o dezbatere publică despre Revoluţia din 1989, în acea perioadă acesta fiind consultant al televiziunii britanice BBC.
Subliniind faptul că Revoluţia din România a fost pentru el şi o revoluţie personală, acesta le-a făcut celor prezenți o radiografie clară a evenimentelor din `89. „Pe 20 decembrie 1989, după discursul televizat al lui Ceauşescu, am fost întrebat de colegii mei de la BBC dacă eu cred că ăsta va fi sfârşitul dictatorului şi am răspuns că da“, a spus Deletant, care a povestit cum a plecat din ţară spre România cu o echipă a BBC, cum au fost opriți pe stradă, fiind confundați cu reprezentanți ai fostei securități, și a descris atmosfera, uneori paranoică, din acele zile ale Revoluției. Și-a văzut moartea cu ochii pe 2 ianuarie, când se îndrepta spre locuința unui prieten de familie: ‹‹Am auzit o pocnitură şi un zgomot metalic dinspre zidul prin faţa căruia treceam. Pe trotuar, în faţa mea, am văzut un glonţ. Când m-am aplecat ca să mă uit la el, un miliţian cu o puşcă în mână a alergat către mine şi mi-a strigat să ies din lumina felinarului. M-am adăpostit la umbra unei maşini. Miliţianul, care şi el se adăpostise, a luat glonţul şi mi l-a dat. Era cald încă… Ţine-l! Ai fost la un pas de moarte! Trage cineva din blocul de vizavi…”››.
Miruna Matei

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii