Web Analytics
scris luni, 18.12.2023

O veste minunată: Jurnalistul radio Constantin Pașol, în cartea „Vocile fotbalului”!

O veste minunată, acum, în prag de sărbători, ne vine tocmai de la Târgu Mureș. Jurnalistul radio Constantin Pașol, în cartea „Vocile fotbalului”!

O veste minunată: Jurnalistul radio Constantin Pașol, în cartea „Vocile fotbalului”!


Citește și: FC Argeş Volei, din nou victorie! 3-0, pe terenul „lanternei roşii”

Este apariția editorială a sfârșitului de an 2023, cu și despre jurnaliștii de radio. În apropierea sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, la Târgu Mureș, a ieșit de la tipar o lucrare inedită a colegului nostru de breaslă, jurnalistul și scriitorul Aurel Rațiu.

Este omul cu vocea plăcut de la radio (mai așezată, specific ardelenilor), pe care mulți dintre ascultătorii posturilor publice regionale, mai ales din centrul și vestul țării, nu au cum să nu și-o amintească.
Cartea „Vocile fotbalului”, după cum spune însuși autorul acesteia pe pagina personală de Facebook, este un dicționar bibliografic al comentatorilor sportivi de la posturile publice teritoriale de radio din București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Reșița, Târgu Mureș și Timișoara.


În cuprinsul acesteia au fost incluse 48 de profiluri biografice ale crainicilor sportivi, începând cu legendarii Sebastian Domozină, Dan Ștefănescu, Teodor Mateescu, Nicolae Secoșan, care au transmis meciuri de fotbal și din Divizia B/Liga a II-a.

Apoi continuă cu Vasile Arhire, Valeriu Ștefan, Cătălin Striblea, Dan Culicovschi, Octavian Dobrișan, Alexandru Domozină, Adrian Schindarli, Viorel Jurcuț, Radu Săplăcan, Mircea Zeicu, Florin Săsărman, Florin Pruteanu, Costică Petruș, Ion Vasile Vanea, Septimiu Cioloboc, Ion Gherasim Suciu, Radu Anghel-Barna, Lucian Dărămuș, Gabriel Liviu Balica, Davian Vlad, Cătălin Donose, Vlad Mihai Amariei, Valeriu Voaideș, Aurel Rațiu, Constantin Pașol și mulți alții.

Cartea este „condimentată” cu multe întâmplări vesele petrecute în preajma arenelor sportive, dar și cu foarte multe fotografii.

Lansarea cărții va avea loc, sâmbătă, 8 iunie 2024, la „Complexul Sportiv Național” Izvoru Mureșului din județul Harghita, acolo unde va avea loc întâlnirea anuală a comentatorilor sportivi.

Pe coperta cărții este fotografia marelui om de radio și de televiziune, ziaristul oltean Sebastian Domozină, voce caldă și plăcută pentru milioanele de ascultători și telespectatori ai vremurilor trecute și mentorul multor generații de jurnaliști, printre care și al lui Constantin Pașol.

Amintim că acesta a debutat în cariera jurnalistică la Radio Oltenia Craiova la începutul anului 1990. Apoi viața l-a purtat și la alte posturi, toate numai ale Radiodifuziunii: România Actualități, Cultural, Tineret și Antena Satelor.

Ani la rând a transmis partidele de fotbal de pe stadioanele din Pitești, Mioveni și Câmpulung Muscel. Despre faptul că a apărut în această carte, Constantin Pașol a declarat: „Ce să spun?… E, într-adevăr, o veste minunată, acum, înainte de Crăciun. Și, da, sunt bucuros, căci așa ascultătorii, iubitori ai fotbalului, își mai amintesc acele vremuri când mergeau la stadion cu radioul după ei. E, de asemenea, o onoare că, iată, și eu apar între copertele unei cărți alături de nume mari ale Radioului. Monștrii sacri ai microfonului, aș zice. Când spui Sebastian Domozină, Nicolae Secoșan de la Timișoara, Teodor Mateescu de la Cluj și toată pleiada aceea de oameni dedicați microfonului, ce poți să mai zici?!„.

Cartea, prezentată la postul M9TV din Târgu-Mureș, luni seara

P.S. Luni seară, 18 decembrie 2023, de la ora 20.30, va fi prezentată, în prezența autorului, la postul de televiziune M9TV din capitala Mureșului, la invitația lui Vlad Mihai Amariei.

Colegii de la televiziunea din Tg. Mureș au anunțat deja evenimentul:„Aproape două decenii și jumătate în care „glasul” Diviziei B a contat. Ani în care meciurile din eșalonul secund erau mai audiate decât cele transmise dinspre Capitală. Timpuri în care studiourile din Timișoara, Cluj, Craiova, Iași, Constanța, Reșița și Târgu Mureș au ridicat fotbalul la puterea radio.
V-ați întrebat vreodată cine or fi comentatorii din spatele vocilor? De unde parvin oare aceste timbre cunoscute care vă bucură ori vă fac zile fripte?
Luni, 18 decembrie 2023, cel mai cunoscut și apreciat ziarist sportiv mureșean, Aurel Rațiu, vorbește, de la ora 20:30, în „Arena Sport”, despre cea de a XX-a sa apariție editorială, „Vocile fotbalului”, dedicată în special iubitorilor sportului-rege de la matineu (de la, respectiv celor dincoace și dincolo de microfon). O carte cu și despre fotBal
”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită