Web Analytics
scris joi, 05.09.2019

O şcoală din judeţul Cluj a primit numele profesorului Traian Gărduş

Școala din Luncani, comuna Luna, din județul Cluj, a primit numele profesorului și scriitorului Traian Gărduș, în semn de omagiu pentru cunoscutul profesor, poet și epigramist născut pe acele meleaguri. Evenimentul a avut loc duminică, 11 august, în cadrul unei întâlniri a fiilor satului, din inițiativa primarului comunei Luna, Aurel Giurgiu, și a Consiliului Local, fii ai satului din diferite părți ale lumii fiind invitați la sărbătoare. Cu acest prilej, fiica regretatului profesor argeșean, Madlen Gărduș, a fost invitată să prezinte laborioasa activitate literară a epigramistului și poetului Traian Gărduș, fiu al acestui sat de la limita județelor Cluj și Mureș.
În acest cadru sărbătoresc, primarul comunei, Aurel Giurgiu, și fiica profesorului de limba română și engleză, membru al Uniunii Epigramiștilor „Cincinat Pavelescu”, au dezvelit placa comemorativă prin care această unitate de învățământ din Luncani primește numele fostului său elev, Traian Gărduș. Medicul stomatolog Madlen Gărduș, sosită la eveniment din Canada, unde trăiește de mai mulți ani, a recitat una din poeziile tatălui său, decedat, și a donat o sumă de bani cu care să se achiziționeze câte o periuță de dinți și o pastă pentru fiecare elev al acestei școli. Gestul său a fost recompensat cu un frumos buchet de flori oferit de primar și viceprimarul Mihai Mărginean, care au primit, la rândul lor, câte un „Caleidoscop Epigramatic”, semnat de Traian Gărduș.
Atribuirea numelui profesorului și sciitorului Traian Gărduș Școlii Gimnaziale Luncani reprezintă un act de cultură și de îndreptățită mândrie pentru familie, prieteni și apropiați, pentru elevii și profesorii școlii din comuna natală și ai școlilor unde a profesat: „Ion Pillat”, „Ion C. Brătianu”, dar și pentru Cenaclul literar „Liviu Rebreanu” din Pitești. Cu acest prilej, profesorul Constantin Vărășcanu i-a dedicat o poezie.
„Bardul din Luncani: Cinste lor că l-au cinstit/Pe poetul multiubit;/În rondel și epigramă,/Cărțile-i topesc aramă;/Steaua lui s-a înălțat,/Luminând întregul sat:/Ulița copilăriei/Și Misterul veșniciei,/Troienind prin villani/Școala – Bardul din Luncani,/Unde T. Gărduș tresare,/Lăcrimându-și versu-n soare,/Prin Madlenic ideal,/Strălucind în Montreal”.
Poet, epigramist, profesor, traducător şi autor de proză scurtă, Traian Gărduş s-a născut la 26 mai 1939 în comuna Luncani, jud. Cluj, și s-a stins din viață pe 20 octombrie 2017. A absolvit Facultatea de limba şi literatura engleză (Cluj). Din 1965 a fost repartizat profesor de limba engleză la Piteşti. În iulie 2013, Traian Gărduş îşi pierduse şi soţia, Nazeli Gărduş.

O şcoală din judeţul Cluj a primit numele profesorului Traian Gărduş

Distribuie!

0 Comentarii