Web Analytics

O nouă rundă de discuții pentru rezolvarea problemelor din penitenciare

de | 1.09.2017 07:50 | Actualitate

penitenciar 1Conform înţelegerii avute cu ministrul Justiţiei imediat după acţiunile de protest, în dată de 04 septembrie 2017, la o ora ce urmează a fi stabilită, va avea loc o nouă rundă de discuţii referitoare la identificarea şi punerea în practică a unor soluţii pentru problemele din penitenciare.

Pentru agenda de lucru, Federatia Sindicatelor din Administratia Natională a Penitenciarelor a propus, în primul rând, evaluarea stadiului realizării măsurilor agreate la precedentă întâlnire organizată pentru punerea în practică a măsurilor dispuse de către prim-ministrului Mihai Tudose ca reacţie la protestele personalului din penitenciare.

1. Eliminarea unor discriminări salariale. Majorarea salariilor agenţilor şi ofiţerilor din penitenciare cu 10%, a fost realizată cu sprijinul direct al prim-ministrului Mihai Tudose, care a trebuit să intervină personal şi să recupereze proiectul rătăcit de către Ministerul Justiţiei.

2. Reforma sistemului de resurse umane. Am stabilit de comun acord că la începutul lunii septembrie a acestui an să finalizăm proiectul privind Statutul poliţistului de penitenciare, o modificare amplă a legislaţiei aplicabile carierei agenţilor şi ofiţerilor de penitenciare, la care ministrul Tudorel Toader a promis că va participa direct.

3. Eliminarea deficitului de personal. Pentru finalul lunii septembrie am convenit cu ministrul Justiţiei prezentarea în Guvern a unui memorandum privind suplimentarea cu cel puţin 1.000 de posturi a statelor de funcţii ale penitenciarelor şi continuarea procedurilor de concurs pentru eliminarea deficitului de personal.

*

Din lista de potenţiale soluţii pentru problemele din penitenciare propusă deja ministrului Justiţiei la începutul lunii august, dar rămase la nivel de discuţie preliminară, propunem pentru întâlnirea din 04 septembrie 2017, următoarele teme:

4. Îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. Cerem în continuare implementarea unui plan privind îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din penitenciare. Trebuie identificate în concret obiective de investiţii, pregătite liste de dotări şi planuri de achiziţii care să fie bugetate corespunzător.

5. Asigurarea finanţării penitenciarelor. În cadrul mai larg al bunei funcţionari a sistemului penitenciar propunem ministrului Justiţiei măsuri care să crească capacitatea de absorbţie a fondurilor pentru modernizarea penitenciarelor, dar şi asigurarea resurselor financiare pentru bună funcţionare a sistemului penitenciar.

6. Eliminarea discriminărilor pentru pensionari. Având în vedere că în Guvern au fost decise măsuri care scad pensiile pentru personalul din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, începând cu dată de 15 septembrie, îi solicităm ministrului justiţiei să promoveze un proiect de modificare a acestui act normativ care să asigure revenirea la normalitate.

7. Rezolvarea problemelor de la Penitenciarul Poartă Albă. Punem în discuţie solicitarea deja transmisă în legătură cu demiterea conducerii operative a Penitenciarului Poartă Albă pentru favorizarea deţinuţilor-vip şi abuzuri împotriva personalului precum şi finalizarea procedurilor penale în legătură cu unele infracţiuni de care aceştia au fost acuzaţi în urmă unor controale ale Guvernului, Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

„În perioada următoare vom continuă să colaborăm cu Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru identificarea şi punerea în practică a soluţiilor pentru problemele din penitenciare şi, dacă va fi nevoie, vom solicită sprijinul prim-ministrului Mihai Tudose,anunță, printr-un comunicat de presă, Federația Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor.FOTO: Cuvântul Libertăţii

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii