Web Analytics
scris joi, 14.11.2024

O nouă campanie iniţiată de ziarul nostru: „Fără bullying în şcolile argeşene!” Jandarmul care predă elevilor „Ora de civilizaţie”: „Au nevoie să fie ascultaţi”

Un fenomen real care ia amploare în școli este bullyingul, fie el verbal, fizic sau online. Elevii pot fi intimidați, hărțuiți, amenințați cu bătaia, umiliți în public sau excluși din grup din cauza particularităților și, din păcate, deși subestimate, efectele sunt copleșitoare. Jurnalul de Argeș a demarat o campanie de presă anti-bullying, iar în această ediție vă prezentăm „Ora de civilizație”, o acțiune pentru prevenirea violenței școlare despre care am stat de vorbă cu plutonier adjutant șef Stelian Oproiu. Are 43 de ani, lucrează în Jandarmerie din 2008 și din 2010 merge prin școli și le vorbește cu drag elevilor.

O nouă campanie iniţiată de ziarul nostru: „Fără bullying în şcolile argeşene!” Jandarmul care predă elevilor „Ora de civilizaţie”: „Au nevoie să fie ascultaţi”

Campania națională „Ora de civilizație” a început în octombrie a.c. și este desfășurată în județ de Jandarmerie, Poliție – Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Pitești. Prima „oră” a avut loc pe 15 octombrie, chiar în săptămâna prevenirii traficului de persoane, la Școala Gimnazială „George Topârceanu” și la Liceul Tehnologic Construcții Mașini din Mioveni, iar acțiunile vor continua pe tot parcursul anului școlar. Timpul este limitat, dar într-o oră sunt tratate toate formele violenței, de la cea verbală la cea fizică, și consecințele ei.

„Activitatea este foarte mult centrată pe partea legislativă. Plecăm de la ideea de civilizație și mergem către partea de legislație. Chiar dacă faptic sau moral n-ar fi plăcut să faci ceva, iată că sunt multe momente când este și ilegal. Am fost la cei de la clasa a 8-a, a 9-a, pentru că sunt nivelurile de viață când începi să răspunzi contravențional și penal în fața legii, și atunci ei mai ușor digeră informația asta, pentru că și-o atribuie, nu cum ar fi sub această vârstă. (…) Există în România violență și atunci eu asta întreb. Plecând de la bullying, îi provoc la dialog pe elevi, chiar și pe cadrele didactice, să fie un lucru din care ei să rămână cu ceva, pentru că asta este ideea acestor activități de prevenire”. Jandarmul îi mai roagă să citescă articole din lege, iar elevii se simt implicați. „Este foarte constructiv să se audă citind. Le oferi o încredere”, ne-a mai spus Stelian Oproiu.

„Dacă se întâmplă să își vorbească urât, sancțiunile pleacă de la 1000 de lei și ajung la 3000 de lei”

Vorbind despre sancțiuni, jandarmul ne-a explicat cât poate plăti un elev pentru fapta de violență. „De la 14 ani riscă sancțiuni atât penale, cat și sancțiuni contravenționale, conform Legii 61 sau celorlalte legi în vigoare. Zic de Legea 61 pentru că este cel mai des încălcată. Legea 349, împotriva fumatului: este interzis să fumezi prin școli, prin restaurante, unitățile publice, spitale, parcuri chiar; în cazul elevilor, la școală. Sunt sancțiuni contravenționale care pleacă de la 25 de lei. De ce? Pentru că, atunci când ești adolescent, când ai până în 18 ani, statul ne «obligă» să înjumătățim minimele și maximele sancțiunii contravenționale. Să zicem că pentru o sancțiune de 100 de lei, cât ai lua dacă ai fi adult, statul trece la jumătate pentru că ești minor. În cele 15 zile o mai reduce încă o dată, conform Ordonanței privind statutul contravenției, și atunci cea mai mică sancţiune ar fi de 25 de lei. Pe Legea 61, plecând de la bullying, de la violența verbală, dacă se întâmplă să își vorbească urât și se mai întâmplă, sancțiunile pleacă de la 1000 de lei și ajung la 3000 de lei. (…) Numai că, atunci când le explic că, pe lângă injurii, tu îi mai faci ceva, se constituie în grup, și trag așa liniuță în dialogul meu și le spun de la un minim de 1000 de lei, jumătate, poți să ajungi tot la 1000 de lei. Consumul de alcool, provocarea de scandal, lucrurile astea se pedepsesc destul de des în rândul tinerilor”.

Povețele primite îi inspiră pe elevi să aleagă o carieră în domeniu. Jandarmul și-a amintit cum un elev de liceu l-a oprit să-i vorbească într-o zi în curtea școlii. „E foarte frumos să îi asculți pe oameni, mai ales pe tineri, pentru că de asta au nevoie, să fie ascultați”, e de părere Stelian Oproiu. Băiatul i-a povestit cum prietenul lui a intrat la Academia de Poliție și el voia să încerce la Jandarmerie după ce, în trecut, jandarmul le-a vorbit la clasă. Ulterior, au reușit amândoi.

Citește și Campania „Fără bullying în şcolile argeşene”. Directori din tot judeţul, întâlnire cu „generalul” Tudosiu la Inspectorat. 24 de şcoli din Argeş vor primi bani prin programul naţional „Împreună prindem curaj”

Este o generație wow, de ce să nu îi dăm încredere?”

Având în vedere că a interacționat cu multe generații de elevi, l-am întrebat și cum îi vede pe adolescenții de astăzi. „Sunt foarte receptivi. Dacă luăm în balanță ce era, dacă n-ar fi vremurile de acum, ei ar fi la fel ca noi când eram de vârsta lor, pentru că nu aveam tehnologia, tot ce e acum, materialele. Apărând aceste lucruri, ei sunt cumva și forțați. Sunt și foarte multe lucruri care îi și ajută, dar sunt și foarte multe lucruri care îi și încurcă. Tehnologia este creată pentru a ajuta, dar trebuie să iei ce este bun și cum știi tu, dragul meu, oricare ai fi, la orice vârstă, ce e mai bun? Decât dacă asculți, dacă îți spunem, dacă ai răbdare, dacă cineva te ascultă. E o generație «super trendy-fendi», cum spun ei, și îmi place super tare. Termenul l-am auzit de la un elev și îmi place să îl duc mai departe. Așadar, este o generație wow, de ce să nu îi dăm încredere?”.

Iar încrederea și schimbul de informații par a fi reciproce între jandarm și elevi. „De fiecare dată când ajung în orice clasă, în orice mediu, pe stradă unde îi reîntâlnesc, pentru că foarte mulți mă recunosc, îi ascult. Prin ascultare recepționez niște mesaje și ceva punctual care este de impact, la un moment dat, îl duc mai departe și mulți dintre ei aud și te apropii de ei și este important. (…) Apropo de treaba asta, am întâlnit o situație foarte simpatică, una dintre zecile, în care, lângă un parc din Pitești, eram în patrulare și îmi fac cu mâna niște tineri. «Bună, ne mai știți?». «Bună, sunteți bine, ce faceți?». După care îmi dau seama că erau la o bere, în parc, ceea ce le spun eu că este interzis, minori fiind. «Știți ce vă spuneam eu pe la școală?» și începeau să își amintească. «Și acum vom fi sancționați?». «Păi, va trebui să fac treaba asta, pentru că altfel nu sunt ce vă spuneam că sunt». Mulți au crescut, au ajuns în anumite domenii. Mulți dintre ei își aduc aminte cu anume nostalgie vremurile în care eram și la oră cu ei, îi găseam și pe stradă. Au fost tinere pe care le-am sancționat contravențional că fumau, s-au și lăsat de țigări, din ce îmi spuneau”, și-a amintit jandarmul.

Citește și O nouă campanie iniţiată de ziarul nostru: „Fără bullying în şcolile argeşene!” Acţiuni educative pentru părinţi, derulate de Biroul de Siguranţă Şcolară

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Norocul lui Gheorghe Zamfir la Piteşti

Sâmbătă, 9 noiembrie, am avut șansa să particip, alături de alți colegi jurnaliști, la un eveniment de excepție: naistul nostru de geniu, Gheorghe...

Din ediția tipărită