Web Analytics

O meserie dispare de pe piața muncii

de | 25.08.2022 09:47 | Actualitate, Home

Inspecția Muncii a anunțat dispariția unei meserii de pe piața muncii. Cea care dispare din nomenclatorul de meserii este ocupaţia de jurisconsult, care va fi eliminată din clasificarea ocupaţiilor din România, aceasta urmând să fie înlocuită cu cea de consilier juridic.
La data de 24 august 2022, în REVISAL, erau înregistrate 2.205 de contracte de muncă aferente ocupării funcţiei de jurisconsult. Dintre acestea, 1.544 sunt cu normă întreagă, 661 cu timp parţial, iar această funcţie este ocupată de 2.000 de salariaţi, care figurează înregistraţi la un număr de 2010 angajatori, potrivit inspectorului general de stat Dantes Nicolae Bratu.

Citește și: Se sistează gazele în Argeș. Distrigaz Sud Rețele fac lucrări


„În atenţia angajatorilor care au salariaţi încadraţi cu ocupaţia de jurisconsult: întrucât Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va radia din COR ocupaţia de jurisconsult, cod COR 261102, angajatorii care au angajaţi în această funcţie trebuie să înlocuiască această ocupaţie, în contractele individuale de muncă, cu aceea de consilier juridic, cod COR 261103″, se menţionează într-un comunicat al Inspecţiei Muncii.
„Modificarea funcţiei se poate efectua prin întocmirea unui act adiţional la contractul individual de muncă, conform prevederilor art.17 alin.5 din Legea nr.53/2003, Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Informăm, pe această cale, toţi angajatorii aflaţi în situaţia menţionată, că această modificare a contractului individual de muncă trebuie efectuată până la data de 30 septembrie 2022 şi transmisă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, cel târziu în ziua anterioară producerii modificării, conform prevederilor art.4 alin.2 din H.G. nr. 905/2017″, a subliniat Bratu.
Clasificarea Ocupaţiilor din România a suferit modificări, la începutul anului 2022, în urma introducerii mai multor meserii noi, conform noilor tendințe de pe piața muncii. Mai exact, au fost adăugate 69 de noi meserii.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *