„Cândva, demult, pe când al Doilea Război Mondial era în toi, într-o căsuță din Moldova seculară, ridicată în apropiere de vetrele monahale din acest colț de lume, s-a născut un băiețel pe care părinții l-au botezat Constantin…”.
Pare o carte pentru copii și chiar așa și este pentru că autorul, nimeni altul decât Calinic Argeșeanul, și-a cuprins în ea întreaga copilărie. De la momentul în care, ca prunc, trebuia înregistrat în registrul comunei și pentru că erau bombardamente peste sat nu s-a putut ajunge chiar pe 4 iunie, ci mai târziu, iar cel trimis să îl înscrie l-a înregistrat ca fiind născut pe 6 iunie, și până la intrarea la Seminarul Teologic, atunci când și-a visat subiectele după ce s-a rugat fierbinte.
Ani grei, dar frumoși, pe care ierarhul argeșean, cu binecunoscutul său talent narativ, i-a descris atât de viu încât parcă nici nu mai era nevoie de ilustrația deosebit de bogată. Cartea mai cuprinde, pe lângă multe întâmplări trăite chiar de chiriarh, și un dicționar explicativ al cuvintelor, expresiilor, regionalismelor folosite, dar și al termenilor sau sărbătorilor bisericești, pe înțelesul tinerilor cititori. De altfel, acesta a dăruit în mare parte cărțile spre folosul elevilor și studenților.
„Calinic Argeșeanul. A fost și el copil” este o ediție aniversară la împlinirea a 80 de ani de viață și 60 de ani de hirotonie, dar și a unui deceniu și jumătate de la ridicarea în rang de arhiepipiscop. Calinic, care a scris până acum 51 de volume, singurul ierarh membru titular în Uniunea Scriitorilor, lucrează în prezent la o carte despre cei mai cunoscuți filosofi din antichitate.
Citește și ÎPS Calinic Argeşeanul, întâlnire emoţionantă cu fosta sa profesoară de română
0 Comentarii