Web Analytics

O altfel de poveste… Dr. Marinela Necula, medic specialist pediatru şi medic specialist geriatru

de | 30.08.2012 11:18 | Actualitate

Mi-a fost dat să întâlnesc puțini oameni mari. Oameni cu caracter, oameni cu personalitate minunată sau oameni care să-mi adreseze o singură frază, dar care să conteze. Oameni, pe care odată ce i-ai cunoscut, nu ai cum să-i mai uiți.
Este vorba de medicul  Marinela Necula, medic specialist în pediatrie și geriatrie, o femeie sensibilă, altruistă și responsabilă, care  aduce  liniște și frumusețe în jur.
Dr.  Marinela Necula a  absolvit Facultatea de Pediatrie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila,  promoția 1977 și a profesat ca medic pediatru 20 de ani. Mai apoi și ca medic geriatru. Din 1997, a devenit directorul Spitalului Comunal Ştefăneşti, construit între anii 1952 – 1954, cu scopul de a acorda asistență medicală unei populații restrânse, reprezentată de personalul angajat al Întreprinderii de Reparaţii Auto, viitoarea Uzină de Autoturisme Piteşti. Un spital bine structurat cu patru secții de pediatrie, medicină internă, ginecologie și  chirugie și cu medici faimoşi, buni clinicieni, cu posibilitățile de atunci, precum dr. Camenitza, dr. Matache, dr. Ortopan. „Pe vremea aceea, progresele erau numai în noi, veneau din interiorul nostru, din structura noastră, din dorința noastră de a fi cât mai buni” spune doamna doctor.
La puțin timp după preluarea conducerii spitalului, s-a hotărât de către autoritățile  de atunci, desființarea celor patru secții de pediatrie, medicină internă, ginecologie și chirugie. Un spital comunal la o distanță de 5 km. de Spitalul Județean, nu-și mai găsea rostul. Câteva asistente i-au zis atunci, că ele sunt prea bătrâne ca să plece mai departe și că trebuie să facă ceva, pentru ca  să-și poată continua munca la Spitalul din  Ștefănești. O mare responsabilitate îi apăsa pe umeri. Dar tinerețea, priceperea, voința și răbdarea au ajutat-o să reorganizeze spitalul, dându-i o nouă valență. Pe structura fostului Spital Comunal Ştefăneşti s-a dezvoltat activitatea actuală  a Spitalului de Boli Cronice și Geriatrie „Constantin Bălăceanu Stolnici”. A urmat o nouă specializare în Medicina Geriatrică  la Bucuresti, care a durat 5 ani. Perioadă grea, dar frumoasă,  în care drumurile se împărțeau între spital și București. „Tinerețea iți oferă un organism sănătos și plin de viață. Și ți se pare că nimic nu este imposibil. N-am trecut pe nicăieri degeaba, peste tot am făcut câte ceva. Dacă tu faci ceva și ceilalți care vin după tine vor face. Este vorba despre puterea exemplului “– spune doamna doctor.
Geriatria este deci specializarea care a ales-o de fapt pe doamna doctor și nu invers. O specialitate complexă, care evaluează global pacientul vârstnic, atât din punct de vedere al patologiei somatice, dar și al patologiei psihiatrice. Pentru pacientul vârstnic, geriatrul este totodată cardiolog, gastroenterolog, neurolog, reumatolog și psihiatru. Medicul geriatru  te  ajută să trăieşti sănătos şi independent cât mai mult timp.
Timp de 14 ani a condus Spitalul  de Boli Cronice și Geriatrie „Constantin Bălăceanu Stolnici” cu dăruire și profesionalism și  este foarte mândră de ceea ce a reușit, dar și de rezultatele echipei medicale de acolo.
Îi  plac bătrânii care nu văd doar bătrâni, cei care știu să se joace cu un copil, care se bucură atunci când văd doi tineri de mână și care trăiesc într-o lume nedespărțită de a noastră. Și vrea, ca bătrânețea să nu mai fie considerată o povară.
A învățat, trăind printre cei de vârsta a treia, cât de frumoasă poate fi și această toamnă a vieții, și că o zi din viața oricărui om este la fel de importantă, indiferent de vârstă, iar amintirile retrăite către sfârșitul vieții sunt multe și frumoase.
O doare când pacienții săi suferă adesea mai mult din cauza izolării, a ignorării, a marginalizării, a lipsei de comunicare cu cei din jur, decât de o boală sau alta. „O vorbă adusă  în grabă, răstită, plictisită, indiferentă, fără a te asigura că te-ai adaptat înțelegerii și nivelului său de cultură, capacității de recepție și auditive, poate să facă rău unui vârstnic, adâncindu-i suferințele” spune  dr.  Marinela Necula.
Si da, acești oameni vârstnici, la care mulți angajați din sistemul sanitar se uită cu reproș, gândindu-se că au trăit destul și nu e cazul să mai consume resursele sănătății, sunt cei care au construit spitale, care au cotizat o viață la stat, așteptând ca cel mai important serviciu de care au nevoie în ultimii ani de viață, îngrijirea medicală, să le fie acordat așa cum o merită, cu demnitate și îngăduință.
Cu pricepere și multă răbdare, îi învață că nu doar prelungirea vieții este importantă. Că anii apusului vieții, trebuie să fie trăiți în condiții de confort și calitate a vieții, fără dureri, depresii, sau simptome supărătoare.
Din experiența de geriatru, ne  spune cât de frumoasă este această perioadă a vieții și cât de impresionant este răspunsul pacientului vârstnic, la un act medical de calitate efectuat cu un comportament adecvat. Şi toate astea, le face din dorința de-a auzi un “Mulțumesc doamna doctor. M-am simțit bine la dumneavoastră!”
Medicul Marinela Necula iși  exercită profesia cu devotament, în propriul cabinet de Geriatrie – Gerontologie deschis pe strada Maior Sonțu, din Pitești. Pentru ea, medicul este cel care trebuie să facă eforturi, pentru a se perfecționa.
Crede în faptul că frumusețea constă în  bogăția interioară, într-o privire inteligentă, o voce caldă și un zâmbet. Iar  liniștea ți-o dă credința. Și-ar dori să aibă în preajmă oameni  de suflet, adevărați, care nu mint și nu trădează încrederea pe care-o investești în ei.
Elena Man

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii