Web Analytics
scris marți, 30.04.2024

Nunţiul Apostolic pentru România şi Republica Moldova, monseniorul Giampiero Gloder, a sosit la Bucureşti

 Monseniorul Giampiero Gloder, Arhiepiscop titular de Telde, a fost numit de Papa Francisc, la data de 23 februarie, în calitate de Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova. Foto: Papa Francisc și noul nunțiu apostolic în România și R. Moldova, mons. Giampiero Gloder.

Nunţiul Apostolic pentru România şi Republica Moldova, monseniorul Giampiero Gloder, a sosit la Bucureşti

        Nunţiul Apostolic agreat în România şi Republica Moldova, monseniorul Giampiero Gloder, s-a născut în Asiago, Italia, în 1958 şi a fost hirotonit preot în 1983.

        După studii de teologie dogmatică, a intrat în serviciul diplomatic în 1993. Cariera diplomatică a monseniorului Gloder a cuprins posturi în Guatemala şi în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun.

        În 2013, a fost numit preşedinte al Academiei Pontificale Ecleziastice şi Arhiepiscop titular de Telde. Papa Francisc l-a consacrat episcop în acelaşi an. Serviciul adus Bisericii de către monseniorul Gloder a continuat cu numiri în Congregaţia pentru Evanghelizarea Popoarelor şi în calitate de vicecamerlengo al Sfintei Biserici Romane (2014).

        În 2019, el a devenit Nunţiu Apostolic în Cuba, misiune pe care a îndeplinit-o până la numirea ca Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova (februarie 2024).

        Arhiepiscopul Gloder este licenţiat în drept canonic la Universitatea Pontificală Sfântul Toma din Aquino şi doctor în teologie dogmatică al Universităţii Pontificale Gregoriana. Pe lângă limba maternă italiană, vorbeşte franceză, engleză şi spaniolă.

Citește și:

        Funcţia de Nunţiu Apostolic în România era vacantă din 13 aprilie 2023, după încheierea misiunii Excelenţei Sale monseniorul Miguel Maury Buendia, în prezent Nunţiu Apostolic în Marea Britanie.

        Nunţiul Apostolic este reprezentantul diplomatic permanent al Sfântului Scaun pe lângă un stat, adică şeful misiunii diplomatice. Conform normelor Dreptului internaţional aprobate prin Convenţia de la Viena din 1961, Nunţiul Apostolic are rangul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, cu aceleaşi prerogative ca ale ambasadorilor oricărui alt stat. În România, Nunţiul Apostolic este şi Decanul Corpului diplomatic. AGERPRES

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...