Web Analytics
scris marți, 30.04.2024

Muzeul Județean Argeș expune „Fata cu maramă”. Cine a fost modelul din lucrarea lui Grigorescu

Cu atâta politică, cu atâtea „isprăvi” trâmbițate de politicieni, destul de greu își mai face loc puțină cultură. Dar bine că își face! Muzeul Județean Argeș, de exemplu, anunță că expune în luna mai, în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, lucrarea de pictură „Fata cu maramă, semnată Nicolae Grigorescu.

Muzeul Județean Argeș expune „Fata cu maramă”. Cine a fost modelul din lucrarea lui Grigorescu

Citește și: 30 aprilie: Ziua Infanteriei Române

Potrivit sursei citate, nimeni altul în istoria artei nu a înfățișat atât de bine sufletul românesc, cum a făcut-o Nicolae Grigorescu, artistul al cărui nume este adesea asociat cu „Carul cu boi”.

Portretele de femei grigoresciene sunt caracterizate de lirism, poezie, gingășie, farmec și dinamism deopotrivă. Asemănarea fizică cu modelele este izbitoare, respingând totodată atitudinea fotografică.

Puterea de sugestie este impresionantă. Pânzele sale au viață. Sufletul artistului se împletește duios cu sufletul modelului, iar modelul din lucrarea de față a fost chiar iubita sa, Maria Danciu (Dançs), alături de care avea să se mute la Câmpina, din anul 1890, și cu care va avea un fiu, pe Gheorghe Grigorescu, viitor ceramist” – se arată în comunicatul de presă remis de Muzeul Județean Argeș.

Microexpoziția va fi deschisă în perioada 1-31 mai și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9-19, la Galeria Națională de Artă Naivă, intrarea din Bulevardul Eroilor.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *