Web Analytics
scris miercuri, 24.06.2015

„Nu-mi place cum arată Câmpulungul”

# Devenit nr. 1, fostul nr. 2 se delimitează de ex-primarul Călin Andrei # Interviu cu Liviu Ţâroiu, primarul interimar al Câmpulungului

„Nu-mi place cum arată Câmpulungul”

# Domnule Ţâroiu, cum este să fii primar la Câmpulung, după atâtea tulburări în administraţie?
– Nu este foarte comod, dar e mai uşor atunci când faci trecerea de la viceprimar la primar. Cam ştii despre ce e vorba, nu e aşa de dificil. Într-adevăr, activitatea îţi ocupă mai mult timp, fiindcă primarul are mult mai multe atribuţii decât viceprimarul.
# Sunteţi din anul 2000 în administraţia locală. Cum s-au schimbat lucrurile de atunci în activitatea Primăriei?
– Nu s-au făcut paşi foarte, foarte mari, dar, oricum, am evoluat în modul de organizare internă, în modul de lucru, în operativitate.
# Câmpulungul s-a schimbat?
– S-a schimbat destul de puţin din anumite puncte de vedere. Noi am acordat foarte multă atenţie pe partea de şcoli, spital… În ultimii trei-patru ani am evoluat mult şi pe partea de infrastructură: asfaltări de străzi, canalizare, înlocuire conducte de apă. Strategia noastră a fost ca în fiecare an să modernizăm o stradă în aşa fel încât, după câţiva ani de zile, să putem spune că toate străzile din Câmpulung sunt astfaltate. Anul acesta o să facem o treabă mult mai amplă, de data asta avem de asfaltat circa 20 de străzi. Sper să reuşim acest lucru, iar în anii viitori poate întocmim un proiect privind planul integrat de dezvoltare, în noul exerciţiu bugetar european. Să facem un PID al Câmpulungului, astfel încât să putem să modernizăm străzile şi în cartierele Mărcuş, Valea Româneştilor, Chilii…
# Dar vă place cum arată Câmpulungul?
– Sincer, nu! Dacă mi-ar plăcea, aş putea să spun că nu mai avem nimic de făcut. Dar avem destul de multe de făcut…. Nu-mi place amenajarea Câmpulungului, partea de spaţii verzi, de spaţii între blocuri, parcări… la care noi n-am făcut mare lucru. Am încercat doar să punem nişte locuri de joacă în anumite zone, ca să schimbăm ceva, dar fără să facem o organizare a spaţiilor verzi. Sper ca în scurt timp să găsim un peisagist, care să ne facă nişte proiecte în acest scop, mai ales în Vişoi. În Grui, cât de cât, am intervenit cu cele două parcuri, sunt cât de cât rezolvate, mai trebuie doar întreţinute, poate şi îmbunătăţite. În Grui stăm mai bine şi cu parcările.

„Există speranţe ca finanţarea pentru reabilitarea Parcului Kretzulescu să fie prelungită şi în 2016”

# Cred că cele mai importante probleme actuale sunt cele legate de proiectul de reabilitare, de depozitul de deşeuri şi de situaţia în care se află Casa de Cultură. Cum vedeţi rezolvarea acestora?
– Avem trei probleme dificile. În privinţa reabilitării Parcului Kretzulescu şi a centrului istoric a existat întârziere din partea celor de la Grup Corint. Acum suntem în revizuirea proiectului şi reluarea licitaţiei, astfel încât să putem consuma în continuare cât mai mulţi bani europeni. Am făcut solicitarea de prelungire a termenului de finanţare până la finalul lui 2015. Tot ceea ce vom putea consuma până la acea dată şi în următoarele şase luni trebuie să finalizăm, altfel nu putem primi banii. Ulterior, ceea ce rămâne, sperăm doar vreo 20% din total, îl vom face pe banii noştri. Oricum, există speranţe ca finanţarea să fie prelungită şi în 2016.
# Dar cât de legală este acordarea de bani din bugetul local pentru lucrări la Grădina Publică? Este permisă o asemenea intervenţie la un proiect finanţat cu bani europeni?
– Noi am vrut şi am cerut aşa ceva… Dar, dacă reluăm proiectul, nu putem să intervenim din afară. Ceea ce am făcut şi ceea ce putem face este să intervenim doar cu forţe proprii, fără a plăti cuiva pentru lucrări. Oricum, nu facem decât strictul necesar, ce poate face ADP-ul. Nu putem interveni financiar cu banii Consiliului Local.

„Este dificil să conduci municipiul când nu ai o majoritate în Consiliul Local”

# Care este modul dvs. de lucru, ce aţi schimbat în Primărie? Aţi găsit ceva în neregulă?
– Nu… mă rog, sunt câteva probleme, dar eu nu am vrut să scot în evidenţă neapărat neregulile. E şi foarte greu să fac eu asta, să evidenţiez ce nereguli a avut primarul Călin. Încercăm să le rezolvăm, să le remediem, astfel încât să se deruleze în continuare ceea ce am început împreună sau…
# Dar, ţinând cont şi de problemele amintite anterior, se poate vorbi de o „grea moştenire”?
– Singura „grea moștenire” e proiectul Parcului Kretzulescu. Cu această excepție de care am amintit, nu cred că putem vorbi de aşa ceva. Faptul că fostul primar  nu a accelerat realizarea acestui proiect şi a tolerat atât de mult termenele şi inactivitatea celor de la Grup Corint a cauzat o problemă. Dacă o făceam de acum un an, la această dată am fi avut licitaţia făcută, lucram şi se câştiga timp. Păcat că fostul primar, dl. Călin Andrei, a întârziat atât de mult treaba asta! Aceasta e una din chestiunile pe care i le-am reproşat.
# Cum e să conduci municipiul când nu ai majoritate în Consiliul Local?
– Dificil. Este destul de dificil în sensul că o parte din ideile, din acţiunile tale s-ar putea să nu fie pe placul Consiliului Local şi atunci apar problemele. Dar cu mai multă muncă, cu lămurire, cu discuţii, până la urmă găsim o soluţie, fiindcă sunt problemele oraşului, în realitate, nu ale lui Ţâroiu PSD sau ale lui David – PNL.
# Apropo de David de la  PNL, cum vă înţelegeţi cu el de când îndeplineşte atribuţiile de viceprimar?
– N-avem probleme, deocamdată. Am stabilit cu ce se ocupă, i-am dat atribuţiile pe care le-am avut şi eu, ba chiar şi în plus. Discutăm, ne consultăm… Cred că e mai multă acţiune între noi doi, faţă de ce a fost între mine şi Călin.

„Condamnarea fostului primar Călin Andrei este o eroare”

# Aţi adus vorba de fostul primar, Călin Andrei. Ţinând cont de ceea ce s-a întâmplat, credeţi că merita să îşi încheie mandatul în acest mod, în urma unei condamnări penale?
– Nu, după părerea mea este o eroare. Nu sunt eu în măsură să fac aprecieri, nu spun neapărat că este o eroare judiciară, dar cred că e o nedreptate. Sunt două lucruri: Călin Andrei nu a fost ordonator de credite, proiectul derulându-se la dispoziţia Consiliului Judeţean şi a Ministerului – noi am făcut o solicitare, s-a aprobat, s-au obţinut fondurile, s-a plătit, nu a fost nimic în neregulă… Numai faptul că s-a zis că nu trebuia făcut din fonduri europene, ci din fonduri interne e o eroare, că şi aceia provin tot din banii noştri. Şi al doilea lucru, care mi se pare o mare gafă: a fost pus să plătească acoperişul, când acesta există, e acolo, e al şcolii, al Primăriei. Putea fi, eventual, amendat pentru faptul că ar fi fost o eroare folosirea fondurilor europene. Dacă nu băgau chestia asta cu prejudiciul, cred că nici nu puteau să-l condamne.
# Veţi candida la funcţia de primar în 2016?
– În principiu, da, dar nu pot hotărî doar eu asta. Va hotărî partidul cine va candida, în funcţie de rezultatul sondajelor.
# Cum vedeţi alegerile de la anul?
– Cred că în 2016 se va echilibra un pic partea de Consiliu Local. Faptul că PNL are acum 12 consilieri e şi din cauza faptului că în USL s-au conservat nişte rezultate. Înţelegerea a fost cu Călin primar şi viceprimar să fie un consilier PSD. Aşa s-a plecat, asta a fost convenţia, de-aia reproşez Consiliului Local faptul că m-au demis şi de-aia suntem în judecată, că a existat această înţelegere clară. Dar ei n-au mai respectat-o… Dacă atunci, în 2012, s-a ales un viceprimar, acela să rămână, nu e stabilit undeva că el trebuie schimbat, indiferent ce majoritate se formează în consiliu pe parcursul mandatului.
Cătălin Ion Butoiu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...