„Nu l-am cunoscut niciodată pe domnul Voinea, cel care îmi invocă numele în înregistrările DNA”

de | 14.11.2013 19:31 | Actualitate

# Exclusivitate. Ministrul Daniel Constantin, despre dosarul mitei de la APIA. Luni, 11 noiembrie, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru PC şi director al unei firme din Pitești, acuzaţi de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie. În rechizitoriul dosarului se menţionează că Mugur Voinea se lăuda că ministrul Agriculturii are cunoştinţă de înţelegerile corupte de la APIA. Ministrul Daniel Constantin nu a fost audiat în acest dosar şi nici nu există o disjungere oficială a cercetărilor în ceea ce îl priveşte. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti. La data de 15 august 2013, inculpaţii Pană Aurel şi Voinea George Mugur au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti, ulterior această măsură fiind prelungită până la data de 11 noiembrie.
În stenogramele dosarului este pomenit şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după cum se precizează și în rechizitoriul DNA: „Întâlnirea dintre martorul Păuna Ioan şi inculpatul Voinea  Mugur George a avut loc în intervalul orar 13:32 – 14:46, cei doi întâlnindu-se la Intercontinental şi continuându-şi discuţiile în autoturismul inculpatului Voinea George Mugur. Încă de la început inculpatul Voinea George Mugur i-a reproşat martorului Păuna Ioan că nu şi-a respectat înţelegerea şi pentru a-l determina să le remită foloasele pretinse i-a atras atenţia că persoanele care decid sunt în Minister, iar ei sunt simpli intermediari. Inculpatul Voinea George Mugur lasă de înţeles că în această înţelegere este implicat şi ministrul ameninţându-l că va fi dus la Minister să dea explicaţii. Mai mult, inculpatul i-a solicitat în mod repetat martorului Păuna Ioan să le vireze măcar o parte din banii pentru prestaţii fictive în baza contractului încheiat cu SC Evalserv Standard SRL.”

Mugur George Voinea, în interceptările procurorilor anticorupţie: „Lucrurile nu sunt ale mele, inițiativa mea personală, ci sunt chestiuni de minister”

Vă prezentăm în continuare și câteva fragmente noi din interceptările DNA:
Voinea George Mugur: Ştiţi ce se-ntâmplă? Vrea să vorbească cu dumneavoastră personal, să vadă aşa… şi să aveţi nevoie, dacă aveţi nevoie de alte confirmări că lucrurile sunt, nu sunt ale mele, iniţiativa mea personală, ci sunt chestiuni de minister.
Păuna Ioan: Nu domle,….
VGM: Şi dacă, chiar asta vrea să vă spună, sau, mă rog, dacă vreţi să mai mergeţi la Agricultură, să mergeţi la alte persoane, un fel de bună ziua, bună ziua, eu sunt…să vă dea de înţeles că sunt cu toţii
PI: Am înţeles.
VGM: A fost fierbere mare, m-a chemat aici, am stat de vorbă v-am sunat, să ne vedem, aţi spus exclus joi şi vineri, adică e un pic de temere că nu, nu suntem în coordonate.
PI: Nu dom’le (neinteligibil) contract, că n-am treabă că…
VGM: Deci spune clar, nu ştiu cât o să vorbească, că… mă rog, are şi dumnealui încorsetările lui, dar în măsura în care
PI: Ce are?
VGM: Încorsetările lui, adică temerile lui şi-aşa…
PI: A…
VGM: Dar o să vă pună o întrebare dacă vreţi să mergeţi la domnul ministru să discutaţi cu el, să-i explicaţi şi lui în amănunt problema. Dacă se pune problema unor acţiuni personale. Deci nu sunt personale.
PI: Ale cui?
VGM: Ale noastre.
PI: Am înţeles dom’le.
VGM: Nu, vrea să vă confirme chestiunea asta. Adică e… e numai să vorbiţi dumneavoastră, nu eu.
…………………………………………………………………………………..
PI: Păi ce să fac eu, spune! Spune.
VGM: Contractul cu ăştia la ora 3, acum, da? De transport, cât se mai poate din el, 70-80%
PI: Nu e dom’le, că… că, cum să spun…
VGM: Nu, ca să vă rămână şi dumneavoastră pentru cotă ce să utilizaţi
PI: Staţi puţin dom’le, 500, staţi puţin, 500.000 de litri
VGM: Deci chiar a rămas să…, să vă mai dea dumneavoastră
PI: Dintr-un milion, din câteva milioane jumătate, cred că ne…, nu este
VGM: Şi sunt chestiunile astea operative, de frecuş, de acolo acolo, aruncaţi-mi ceva la asta, că aicea nu trebuie făcut nimic.
PI: A… în contractu’ ăla
VGM: Da. Aicea puteţi să-mi aruncaţi oricum 500 de milioane, un miliard, să avem şi noi de frecuş, de acolo acolo.
PI: Am înţeles, am înţeles, am înţeles.
VGM: Şi dup-aia făcut… ce mai discutăm, ce mai vorbim.

În rechizitoriu se mai menţionează că martorul Stancu Alexandru, auditor în cadrul APIA, a declarat că la sfârşitul lunii aprilie 2013, după publicarea în SEAP a anunţului de participare la licitaţie, a primit un telefon de la o persoană care l-a întrebat  dacă  licitaţiile de la APIA se „iau numai pe şpagă” şi care i-a precizat că inculpatul Pană Aurel s-a prezentat la sediul firmei şi le-a cerut un comision de 10% din valoarea contractului şi asigurarea transportului în schimbul garantării câştigării licitaţiei. Alexandru Stancu mai spune că, la o lună după ce l-a informat pe directorul general Dorel Benu despre telefonul în care era avertizat de posibile fapte de corupţie, a fost abordat de Benu care i-a precizat că ministrul Daniel Constantin i-a sugerat să nu mai ocupe funcţia de auditor în cadrul APIA. „La aproximativ 2 săptămâni, fără a aprecia dacă are vreo legătură cu cele menţionate anterior, am fost chemat de directorul general Benu care mi-a spus că domnul ministru i-a sugerat să nu mai ocup această funcţie. Într-un final am solicitat mutarea la un alt loc de muncă”, a declarat procurorilor martorul Stancu Alexandru.

„Nici nu ştiam că domnul Voinea este membru al Partidului Conservator”

Dorind să aflăm şi poziţia ministrului Daniel Constantin, care-i și deputat de Pitești, l-am contactat telefonic, iar acesta, spre lauda sa, a dat dovadă de maximă transparență şi ne-a oferit următorul punct de vedere:
„În primul rând, nu cred că trebuie să mă justific vizavi de o chestiune faţă de care nu am nicio implicare. Dar, din respect pentru presa argeşeană, o să vă spun câteva cuvinte. Numele meu este invocat în acel rechizitoriu şi înregistrări de o persoană pe care nu am cunoscut-o niciodată, este vorba de domnul Voinea, şi cred că lucrul acesta spune tot. Audierile în acest dosar au fost încheiate şi dosarul a fost trimis spre judecare. Nu am fost audiat, citat sau întrebat într-un fel în acest dosar”, a spus Daniel Constantin, care a adăugat că cei doi inculpaţi au fost îndepărtaţi din rândul partidului: „Eu ştiu că deja au fost excluşi colegii noştri, de fapt foştii noştri colegi. Despre domnul Voinea nici nu aveam cunoştinţă că este membru al Partidului Conservator”, a mai spus ministrul.

L-am abordat pe această temă şi pe preşedintele PC Argeş Cornel Lazăr, care a evitat, însă, să facă prea multe comentarii: „Vă spun sincer că eu acum vă aud despre aşa ceva şi de aceea nu pot să-mi dau cu părerea până când organele în drept nu vor soluţiona cazul. Eu cred că domnul ministru nu are nicio implicaţie”.
Vă reamintim că, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada mai – august 2013, inculpatul Pană Aurel, în calitate de director general adjunct la APIA şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, împreună cu inculpatul Voinea George Mugur, în baza unei înţelegeri prealabile, a pretins de la Ioan Păuna, directorul general al fabricii de ulei Argus Constanța, denunţător în cauză, un comision de 10 la sută din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrată de denunţător, circa 5.200.000 lei (aprox. 1.200.000 de euro) şi externalizarea serviciilor de transport, în scopul de a-şi îndeplini sau de a nu întârzia îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în legătură cu procedura de achiziţie pentru ulei organizată de APIA.

Material realizat de Ionuţ BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii