Web Analytics

„Nu există nicio obligaţie legală de redefinire a căsătoriei ca fiind altceva decât uniunea dintre un bărbat şi o femeie”

de | 2.08.2017 17:32 | Actualitate

18 adina portaru# Declară Adina Portaru (foto), avocat la Bruxelles # Originară din Pitești, Adina Portaru este avocat al ADF (Alliance Defending Freedom) International, una dintre cele mai importante organizații care apără libertatea religioasă în lume

Originară din Pitești și cu studii de master și doctorat la universități prestigioase din Olanda și Austria, Adina Portaru este la ora actuală un avocat respectat la nivel european și lucrează la Bruxelles pentru ADF (Alliance Defending Freedom) International, una dintre cele mai importante organizații care apără libertatea religioasă în lume. Recent, Adina Portaru a susținut un discurs extrem de interesant la Conferința Internaţională „Referendumul pentru căsătorie și familie. Analiză și implicații” organizată la Palatul Parlamentului.

După cum spune Adina Portaru, „ne aflăm la o răscruce de drumuri în ceea ce privește căsătoria și familia. Și ne aflăm cam de mult timp… A trecut mai bine de un an de când trei milioane de cetățeni români au semnat în sprijinul protejării căsătoriei ca uniune dintre bărbat și femeie în Constituția României – cea mai mare susținere democratică pentru un asemenea demers cetățenesc. A trecut mai bine de un an de când Curtea Constituțională a României a avizat pozitiv, în mod unanim, această inițiativă cetățenească. Au trecut mai bine de șapte luni de când s-a preconizat organizarea referendumului. Însă, atât Camera Deputaților, cât și Senatul au declinat votul în plen, din motive de competență. Dar acest proiect nu poate să rămână latent la infinit… și nu are cum să moară tacit. Tema sa este mult prea importantă, iar susținerea democratică mult prea mare”.

„Statele (și nu alte organe sau instituții supranaționale) au competența de a defini și de a reglementa căsătoria”

După cum spune Adina Portaru, două aspecte care au fost menționate în media și în discursul public și care, din perspectivă legală, nu se susțin. Concret, prima teză ar fi aceea potrivit căreia iniţiativa cetăţenească este contrară drepturilor omului.
Adina Portaru vine la această teză cu un contraargument pertinent din jurisprudenţa  Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene: „Problema referitoare la autorizarea căsătoriilor între parteneri de același sex rămâne a fi reglementată prin legi naționale de Statele Contractante”.
A doua teză care a fost avansată în legătură cu iniţiativa cetăţenească a fost aceea cum că iniţiativa cetăţenească restrânge drepturile omului.
Adina Portaru precizează că „de fapt, jurisprudenţa europeană spune ceva diferit: „Statele Membre sunt libere să legifereze sau nu căsătoria între persoane de același sex”. Conform Adinei Portaru, „Explicațiile cu Privire la Carta UE evidențiază, în legătură cu Articolul 9 (dreptul la căsătorie și dreptul de a întemeia o familie), că acest Articol nu interzice și nici nu poate impune acordarea statutului de căsătorie uniunilor între persoane de același sex. Dacă ne uităm la Cauzele de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, reiese clar un lucru: nu există nicio obligaţie legală de redefinire a căsătoriei ca fiind altceva decât uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Statele membre pot să restrângă, să limiteze definirea căsătoriei la persoanele de sex opus, în baza competenţei, suveranităţii şi marjei lor de apreciere. Acest fapt nu constituie nici discriminare, nici limitare a dreptului la viață privată. Uitați-vă la cazurile Schalk și Kopf c. Austria, Gas și Dubois c. Franța, Chapin și Charpentier c. Franța, Maruko și Römer și veţi vedea clar această poziție”.

Doctor în Drept la Universitatea din Graz

Înainte de a lucra pentru ADF International, Adina Portaru a fost cercetător la Universitatea din Maastricht (Olanda) și la Centrul European de Pregătire și Cercetare pentru Drepturile Omului și Democrație din Austria. Licențiată în Teologie la Universitatea din București, Adina Portaru are un master în Drept și Globalizare la Universitatea din Maastricht și și-a luat doctoratul în Drept la Universitatea din Graz – Austria.
ADF International are statut consultativ la Organizația Națiunilor Unite, acreditare la Parlamentul European, la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. ADF International a intervenit și a consiliat în mai mult de 50 de cazuri în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii