Web Analytics

„Nu aş accepta niciodată o funcţie guvernamentală, nici măcar un portofoliu ministerial”

de | 11.04.2012 17:22 | Actualitate

# Afirmă Constantin Stroe, vicepreşedinte Dacia. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunțat, la începutul acestei luni, crearea unui Consiliu Consultativ pentru Mediul de Afaceri, format din reprezentanți ai companiilor private. Printre cei 26 de membri ai Consiliului se află renumiți antreprenori, bancheri și șefi de multinaționale. Despre menirea acestui Consiliu, perceput de unii ca un veritabil guvern din umbră, am discutat cu singurul industriaș prezent în acest organism, vicepreședintele Consiliului de Administrație al Automobile Dacia, Constantin Stroe.

# Domnule vicepreședinte, este acest Consiliu Consultativ un guvern din umbră, așa cum se speculează?
– Haideți să clarificăm această treabă! În primul rând acolo chiar se muncește. De exemplu, aseară, duminică (n.r. 8 aprilie), la ora 23,30, i-am trimis premierului propunerile mele cu privire la inițiativele economice care ar trebui adoptate. Nu este vorba de niciun guvern, nici din umbră și nici de alt gen.
# Atunci ce rol are acest organism, ce faceți dumneavoastră, cei 26, acolo?
– Mihai Răzvan Ungureanu a dorit să aibă acest consiliu pentru a primi de la noi idei, propuneri în favoarea mediului economic și de afaceri și, mai ales, soluții pentru aplicarea acestor idei și propuneri.
# Care sunt temele sau direcțiile în care premierul are nevoie de ajutorul dumneavoastră?
– Sunt, dacă vreți, patru criterii principale de urmărit. Primul este cel al reducerii evaziunii fiscale, al doilea este cel al absorbției fondurilor europene, unde știți bine că stăm dezastruos, al treilea se referă la relansarea economiei și a creșterii economice iar al patrulea este legat de problema realizării de parteneriate public-private unde iar stăm foarte prost. În fapt, pornind de la aceste criterii ne-am organizat în cadrul consiliului în patru grupuri specializate de lucru.
# Dumneavoastră din care echipă faceți parte?
– Din cea care se ocupă de relansarea economiei și a creșterii economice. Asta nu înseamnă însă că nu pot să am propuneri și pe celelalte trei categorii de probleme.
# Cum funcționează acest Consiliu?
– În momentul înființării, la prima noastră întâlnire, premierul ne-a solicitat ca până ieri inclusiv să-i transmitem un prim set de propuneri și soluții. Azi și mâine (n.r. luni, 9 aprilie, și marți, 10 aprilie) acestea se rafinează la Guvern, pentru că nu înseamnă că ele nu pot suporta adaptări sau îmbunătățiri, iar tot mâine, va fi o întâlnire de două ore cu echipa pentru a discuta împreună pe marginea lor. Cu siguranță acest stil de lucru, acest program va avea o cadență săptămânală sau ori de câte ori va fi nevoie de noi.
# Cum ați ajuns în Consiliu și mai ales cum de sunteți singurul industriaș?
– E adevărat, ați remarcat foarte bine, sunt singurul reprezentant al industriei. Premierul a ales numai oameni care au confirmat puternic în mediul privat. Domnia sa a realizat că mediul privat nu are cum să nu vină cu soluții și ne-a acordat timp din timpul lui pentru a găsi împreună aceste soluții pentru economia națională.

„Mihai Răzvan Ungureanu este primul premier care ne ia în serios”

# Nu vă este teamă că premierul sau politicienii din jurul lui vă vor prelua ideile și își vor aroga meritele pentru ele?
– Să fim serioși! Premierul ne-a asigurat încă de la început că nu-și va asuma sub nicio formă ideile noastre. De fapt unele măsuri nici nu vor putea fi valorificate în scurtul său mandat și de aceea le și structurăm în soluții pe termen scurt, mediu și lung. Dacă Executivul care va veni după alegerile din toamnă le va prelua și le va continua, foarte bine, dacă nu, nu.
# I-ați cunoscut pe toți premierii României, ați discutat cu toți, este Mihai Răzvan Ungureanu altfel, este mai atent la ceea ce-i spuneți, sau este la fel ca și ceilalți?
– Așa este, i-am cunoscut pe toți, cu Călin Popescu Tăriceanu, de exemplu, am fost și sunt prieten cu mult înainte de a fi prim-ministru. Categoric, da! Mihai Răzvan Ungureanu este mai atent decât ceilalți la semnalele noastre. Este singurul care și-a dat seama că mediul privat este o sursă foarte bună de soluții pentru economia românească, este primul care ne ia serios în seamă.
# Dacă s-ar pune problema învestirii unui cabinet tehnocrat pe structura actualului Consiliu Consultativ, ați accepta o funcție de ministru fiind astfel partener tot cu cei 25 de colegi de acum?
– Nu, eu personal nu aș accepta nicio funcție guvernamentală, nici măcar un portofoliu ministerial și vă spun și de ce. Acum, în Consiliu, lucrez cu o anumită detașare pentru că nu există nicio presiune. Ca ministru într-un guvern oficial, oricât de tehnocrat ar fi, tot există un factor politic care te-a numit acolo și nu ai cum să nu simți presiunea acelui factor. Eu întotdeauna am exclus politica din activitățile mele, iar acest Consiliu exclude din start politica. De aceea am și acceptat să lucrez în cadrul lui. Și vă mai spun ceva, nu cred că vreunul din cei 25 de colegi ar accepta vreun fotoliu de ministru.
Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii