# A declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la inaugurarea noului sediu al Curţii de Apel Piteşti. Săptămâna trecută, pe 12 septembrie, în prezența ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, a omologului său din Republica Moldova, Oleg Efrim și a reprezentantului Băncii Mondiale, Klaus Decker, a fost inaugurat sediul reabilitat al Curții de Apel Pitești. Printre oficialii ce au participat la evenimentul festiv au fost și judecătorul Adrian Bordea, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Aida Popa, vicepreședinta ÎCCJ, Oana Schmidt Hăineală, președinta CSM, și primarul Tudor Pendiuc, cu toții oaspeți ai judecătorului Gheorghe Diaconu, președintele Curții de Apel, care a îndeplinit oficiile de gazdă. ÎPS Calinic, alături de un sobor de preoți, a oficiat slujba de sfințire a sediului reabilitat.
Holul principal al Curții de Apel, reabilitat și prin contribuția personalului său
Reabilitarea sediului Curții de Apel Pitești, clădire istorică de patrimoniu, a fost realizată printr-un împrumut de la Banca Mondială, în cadrul proiectului „Reforma sistemului judiciar”, a durat 33 de luni și a costat circa 13,7 milioane lei. Unul dintre „arhitecții” noului sediu a fost chiar președintele Curții, Gheorghe Diaconu, a cărui experiență de peste 25 de ani în conducerea instanțelor a fost extrem de utilă în stabilirea amplasamentului și a modului de amenajare a sălilor de ședință și birourilor. Pe lângă finanțarea obținută de la Banca Mondială, este remarcabilă și contribuția, din fonduri proprii, a personalului Curții de Apel, cu ajutorul căruia s-a realizat vitraliul ce acoperă holul mare, de la intrare, statuia reprezentând-o pe Zeița Dreptății, Themis, ținând balanța, și inscripția adagiului „Fiat Iustitia, Pereat Mundus”, din același hol principal.
Noul sediu are 3 săli de judecată și 57 de birouri
Cu o suprafață totală de 4577 mp, noul sediu are trei săli de judecată (față de două, cât era anterior reabilitării), 57 de birouri (anterior, 30) pentru judecători, grefieri și personal auxiliar și patru camere de arest (anterior, două).
Cu un asemenea sediu și o investiție de o asemenea anvergură, în mod firesc a venit întrebarea „Ce se va întâmpla cu sediul Curții de Apel Pitești, în contextul regionalizării?”, adresată ministrului justiției, Robert Cazanciuc, de către jurnaliști. Reprezentantul Guvernului a răspuns că piteștenii nu au motive să se teamă din acest punct de vedere. „Nu am deloc în intenție de a vă desființa sau muta vreun sediu de instanță, indiferent de cum va fi structura administrativă, după acest proiect. Sigur, noi nu ne putem opune acestui proces, dar ne vom adapta în așa fel încât până la urmă să nu aibă de suferit, ci din contră, numai de câștigat”, a mai declarat Robert Cazanciuc.
Adriana Gândilă
0 Comentarii