Web Analytics
scris miercuri, 12.10.2022

Noutăţi în dosarul de corupţie „Publitrans”. Avocatul Panţoiu, despre judecarea lui Pendiuc: „Am cerut continuarea procesului indiferent că faptele sunt prescrise”

„Nu s-a întrerupt nimic, nu s-a dat decizie” – mai spune apărătorul despre posibile contestări ale instanței supreme referitoare la decizia CCR

E din nou cu amânare într-un proces al lui Tudor Pendiuc. Dosarul „Publitrans” în care fostul primar al Piteștiului a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită și abuz în serviciu, rămâne „în aer”, cel puțin pentru moment, având în vedere că decizia de prescripție a dosarelor ar putea fi invalidată. Mai exact, Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să se pronunțe, pe 25 octombrie, cu privire la deciziile CCR-ului pe tema prescripției răspunderii penale. Vă reamintim că, pe 26 mai, CCR declara neconstituțional un articol din Codul Penal care le permite procurorilor să întrerupă termenul de prescripție a răspunderii penale. Asta însemna că, prin decizia CCR, mai mulți inculpați, printre care și Tudor Pendiuc, ar fi putut scăpa de închisoare.
În momentul de față, în jurisprudența ÎCCJ ar putea exista o premieră dacă Înalta Curte reușește să dezlege chestiunile de drept în materie penală, ceea ce conduce automat la faptul că nume sonore vizate de dosare penale vor fi fără scăpare.

Noutăţi în dosarul de corupţie „Publitrans”. Avocatul Panţoiu, despre judecarea lui Pendiuc: „Am cerut continuarea procesului indiferent că faptele sunt prescrise”

Avocatul lui Tudor Pendiuc: „În țara asta nu mai respectăm Constituția”

Pentru că dosarul lui Pendiuc a fost suspendat până la pronunțarea unei decizii cu privire la cele menționate mai sus, l-am contactat pe avocatul fostului primar. Despre situația actuală dintre ÎCCJ și CCR și despre dosare, Dan Panțoiu spune:
„Nu s-a întrerupt nimic, nu s-a dat decizie. Pe 25 octombrie se judecă. Ce se vehiculează prin media e un raport al unui judecător, care face o verificare și propune completului de judecată spre soluționare ce și cum. Înalta Curte a mai avut chestii d-astea, probleme de dezlegare a unor chestiuni de drept vizând deciziile CCR-ului și le-a respins pe toate ca inadmisibile, dar au fost instanțe care n-au avut curaj să aprobe deciziile CCR-ului, că astăzi în țara asta nu mai respectăm Constituție, nu mai respectăm nicio decizie, facem doar ce credem noi, de asta suntem haștagiști. «Dă-o în mă-sa de Constituție!», vorba lui Dolănescu. Așa e procedura, se face un raport în care se spune «având în vedere, studiind și verificând, situația este cutare și de acolo rezultă că decizia CCR-ului aia e».”

Citește și Avocatul Dan Panţoiu: „Carmen Lis s-a speriat. A cedat atunci când l-a sunat la trei dimineaţa pe domnul Pendiuc să îi spună că vine percheziţia”

„Deja complete de la Înalta Curte au soluționat pe prescripție, deci au aplicat decizia CCR”

„Pe 25 octombrie se va decide ca inadmisibilă decizia instanțelor din teritoriu și se va aplica decizia CCR-ului, dar nu-l privește pe Pendiuc treaba asta. Noi am cerut continuarea procesului indiferent că faptele sunt prescrise. Vom avea termen după 25 octombrie, când va emite Curtea de Apel termen și când se vor trimite citații, poate în noiembrie, poate la anul. Nu știe nimeni. Ce a apărut acum referitor la prescripțiile astea, la întrupere a fost doar un raport premergător, obligatoriu conform codului de procedură penală și ăsta a tot circulat. De fapt, era de anticipat chestia asta, era în cronica unei soluții anticipate. Deja complete de la Înalta Curte au soluționat pe prescripție, deci au aplicat decizia CCR și au constatat că faptele sunt prescrise. Și asta înseamnă că deja de undeva s-a spus: «Da, mă! Dați-i drumul, că și așa tot acolo o să ajungem». Nu făceau asta de capul lor, ei sunt colegi la Înalta Curte”, ne-a mai spus avocatul Panțoiu.

Citește și Avocatul Panţoiu, despre ”Veritas”: „Martorii cu identitate protejată nu dau note informative”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *