Web Analytics

Nouă copii din Curtea de Argeş s-au automutilat din cauza jocului Balena Albastră

de | 30.03.2017 14:51 | Dezvăluiri

11 directoare scoala carol I# E sinistru şi autorităţile încearcă să muşamalizeze totul # Directoarea  Scolii Carol I, Luminița Știrboiu (foto):  „Am discutat săptămâna trecută cu elevii şi cu familia fiecăruia dintre ei. Ce măsuri să luăm? Am discutat deocamdată”

Nouă copii cu vârste de 11 şi 12 ani din Curtea de Argeş au ajuns la spital cu răni la mâini şi picioare, după ce au jucat „Balena Albastră”, supranumit şi „Jocul Morţii”. Creat în Rusia, acest joc a cauzat un val de sinucideri în rândul tinerilor din mai multe ţări europene, printre care şi România. Conducerea Şcolii „Carol I” din Curtea de Argeş a încercat să muşamalizeze incidentul, acesta nefiind raportat la Inspectoratul Şcolar, deşi în urmă cu câteva zile a avut loc inclusiv o şedinţă cu directorii instituţiilor de învăţământ din Argeş, în care a fost adus în discuţie şi „Jocul Morţii”.

Săptămâna trecută, la Şcoala nr. 1 „Carol I” din Curtea de Argeş, nouă elevi de clasa a V-a şi a VI-a şi-au crestat braţele şi picioarele în timp ce jucau „Balena Albastră”. Directoarea şcolii, Luminiţa Ştirboiu, afirmă că o parte dintre copii şi-au făcut rănile acasă, iar restul s-au zgâriat cu lama unei ascuţitori la şcoală. Cert este că micuţii s-au pârât unii pe alţii la director şi aşa s-a aflat despre incident. Conducerea şcolii a făcut cercetări, au fost alertaţi părinţii elevilor teribilişti, însă toată povestea a fost muşamalizată la nivelul instituţiei de învăţământ, drept dovadă că Inspectoratul Şcolar Argeş nici nu a fost informat despre incident. Ba mai mult, directoarea Luminiţa Ştirboiu susţine că elevii nu ar fi jucat jocul, ci doar ar fi auzit de el. Deşi încrustarea unor însemne pe mână este chiar prima „poruncă” a jocului.
„Copiii n-au accesat niciun site, doar că au auzit de el şi din teribilism au făcut chestia asta. Unii au făcut acest gest acasă, alţii la şcoală. De-aia am şi aflat, că mi-au spus alţi copii. Am discutat săptămâna trecută cu elevii şi cu familia fiecăruia dintre ei. Ce măsuri să luăm? Am discutat deocamdată. O să vedem în Consiliul Profesoral ce se hotărăşte. Acest joc e groaznic, foarte periculos şi am înţeles că nu e singurul, că mai e nu ştiu ce joc cu zâne pentru copiii mai mici, tot ceva din Rusia. Da, am anunţat şi conducerea Inspectoratului Şcolar. A fost joi şedinţă cu directorii, în care a fost şi această temă abordată. Chiar azi am Consiliul profesoral. Am vorbit şi cu poliţistul de proximitate, vine şi psihologul şcolii ca să informăm diriginţii, pentru că unii nu ştiu, să fie în cunoştinţă de cauză pentru că nu e de joacă”, spune directoarea Luminiţa Ştirboiu.

Şeful ISJ Argeş a susţinut iniţial că Şcoala „Carol I” nu a raportat incidentul, apoi a revenit

11 tudosoiuPentru a afla dacă în judeţul nostru mai sunt şi alţi elevi care joacă „Balena Albastră”, l-am contactat pe inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu. Aşa am aflat că instituţia de învăţământ din Oraşul Basarabilor nu raportase la Inspectoratul Şcolar cele nouă cazuri de automutilare. „Nu sunt semnalate cazuri de jucători în rândul elevilor din Argeş. Am vorbit cu directorii la şedinţa ordinară de joia trecută şi le-am atras atenţia asupra acestui joc, că sunt cazuri în Rusia de copii care au murit, că şi în România au fost situaţii de genul acesta, să fie vigilenţi, să facă şedinţe cu părinţii, să informeze, să monitorizeze activitatea copiilor şi la şcoală şi acasă, ca să preîntâmpinăm cumva apariţia unor asemenea cazuri”, ne-a spus „generalul” Tudosoiu.
Întrebat dacă a fost informat despre incidentul în care au fost implicaţi elevi ai Şcolii nr. 1 din Curtea de Argeş, Dumitru Tudosoiu ne-a declarat: „La noi nu a fost confirmat nimic concret în sensul acesta. Poate au informat inspectorul teritorial de la Curtea de Argeş, dar la mine nu a sosit o adresă scrisă în sensul ăsta”.
Ulterior, şeful ISJ Argeş a revenit cu un telefon. „Se confirmă informaţia că nouă copii din Curtea de Argeş s-au zgâriat într-o etapă premergătoare accesării jocului. Se pare că există şi o adresă oficială înaintată de conducerea şcolii inspectorului teritorial, cu care nu am reuşit să discut luni dimineaţă. Consider că acest joc ar trebui interzis în România”, a afirmat Dumitru Tudosoiu.

Alarmă falsă la Şcoala nr. 10 din Piteşti

Săptămâna trecută, s-a vehiculat că unul dintre elevii Şcolii nr. 10 din Piteşti ar fi jucat jocul „Balena Albastră” şi ar fi fost la un pas să se sinucidă. Autorităţile din Argeş, în frunte cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Inspectoratul Şcolar, au făcut verificări în unitatea şcolară respectivă, dar s-a constatat că a fost doar o alarmă falsă şi că niciunul dintre elevii şcolii nu accesase jocul.

Ce este „Balena Albastră”

11 01„Balena Albastră” este un joc din mediul online care îi manipulează pe tineri să completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Prima sarcină presupune încrustarea pe mână, cu ajutorul unei lame de ras, a simbolului #F58, iar ultima – sinuciderea jucătorului. Alte sarcini sunt vizionarea unor filme horror sau trezirea la ore neobişnuite din noapte. Pentru a trece la următorul nivel jucătorii trebuie să facă dovada, prin intermediul unei poze, că şi-au îndeplinit obligaţiile. La înscriere, participantul intră sub tutela unui administrator, care îl va îndruma şi ajuta să îşi ducă la îndeplinire sarcinile. Administratorul îi aminteşte constant că, odată ce a început jocul, nu mai are posibilitatea de a scăpa. În momentul în care jucătorul ezită să facă ceea ce i se cere, administratorul recurge la ameninţări asupra lui şi asupra familiei sale. Jocul a fost creat de un tânăr din Rusia, pe nume Filip Budeikin. Arestat la finele lunii februarie, inventatorul „Balenei Albastre” şi-a recunoscut vina, conştientizând că este responsabil de moartea a 17 tineri. Afirmaţiile lui Budeikin sunt totuşi şocante, acesta susţinând că victimele „au murit fericite”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii