Web Analytics

Noile măsuri fiscale: Crește impozitul pentru microîntreprinderi

de | 19.09.2023 09:10 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Proiectul de lege privind noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament, a fost făcut public marţi dimineaţă de Ministerul Finanţelor.

Citește și: Posesia de canabis se pedepsește, indiferent de cantitate


Proiectul prevede: o simplificare a impozitului pe cifra de afaceri, impozit suplimentar de 1% pentru instituţiile de credit, eliminarea unor facilităţi pentru angajaţii din IT şi construcţii, reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului, limitează nivelul sporurilor. Astfel, pentru microîntreprinderi rămân cotele de impozitare de 1% și 3%, dar se elimină, față de proiectele apărute anterior în presă, prevederea că dacă o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 60.000 euro și o rată a rentabilității de peste 30%, ar trebui să treacă la impozit pe profit. Astfel, se prevede un impozit de 1% pentru micro cu afaceri până la 300.000 lei (60.000 euro) și impozit 3% pentru micro cu afaceri între 300.000 lei (60.000 euro) și 2,5 milioane lei (500.000 euro).

Citește și: Alina Gorghiu vrea să înființeze un registru al traficanților de droguri


Pentru cei care realizează venituri activităţi de creare de programe pentru calculator sau din construcţii vor fi restrânse facilităţile fiscale. Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice. printre acestea se numără diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora, desfiinţarea posturilor vacante, desfiinţarea funcţiei de şef birou şi diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *