Web Analytics

Noi primiri în Uniunea Scriitorilor, Filiala Piteşti

de | 15.12.2022 11:40 | Actualitate, Cultură, Home

Mai ușor intră România în Schengen decât un scriitor în Uniunea Scriitorilor din România! O spunem din interior! Criteriile sunt draconice: să ai cărți publicate la edituri care contează, să scrie despre tine critici literari considerați canonici, să primești premii importante la nivel național. Talentul e secundar, deși, în motivarea de respingere, se scrie, de regulă, „fără talent literar” sau „lipsă cronici literare” (în reviste de prestigiu, nu în ziare). Se înțelege de la sine că foarte rar se întâmplă să scrie despre tine un Nicolae Manolescu, un Alex Ștefănescu, ori, Dumnezeu să-l ierte, Eugen Simion, ținând cont de miile de cărți pe care le primesc (primeau) de la autori.

De regulă, se scrie despre scriitorii consacrați, nu despre tineri aflați la început de drum. Un lucru ce trebuie schimbat, cum discutam, în taină, cu Varujan Vosganian. Tocmai de aceea, Uniunea Scriitorilor din România e dominată de scriitori de peste 70 de ani, în vreme ce un Alexandru Mărchidan, piteștean, lipsit de cronici, va trebui să aștepte… pensionarea. A fost un miracol, mai an, accederea lui Florentin Sorescu în U.S.R., la 50 de ani…

În plus, se candidează la diverse secții – poezie, proză, istorie și critică literară, traduceri, literatură pentru copii. Un bun scriitor piteștean, Ion Toma Ionescu, a candidat într-un an la secția proză, apoi, în alt an, la cea de poezie, în zadar, recunoscând că nu s-a decis ce este: poet sau prozator. Anul acesta, un candidat din Topoloveni, Mihail Soare, a depus toate cărțile sale, de poezie și proză, doar-doar…
Și mai e ceva. Secretomania. La începutul lunii septembrie, în „Jurnalul de Argeș”, am anunțat termenul limită până la care scriitorii pot candida (depune dosarul). La început de noiembrie a avut loc jurizarea (președinte: Dan Stanca). S-a știut de atunci ce scriitori propuși de filiale au fost admiși și care nu. Dar nimic nu a transpirat printre candidați, secretul fiind păstrat cu sfințenie de orice membru al juriului. De imaginat emoțiile sutelor de candidați din întreaga țară.

Citește și Vosganian şi Dan Lungu s-au contrat la Piteşti la alegerile pentru Uniunea Scriitorilor

Până când, în cadrul ședinței Consiliului Uniunii Scriitorilor din România din data de 7 decembrie 2022, au fost validați ca membri ai U.S.R. mai mulți candidați propuși de către filiale. Astfel, Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România (care acoperă mai multe județe – Argeș, Vâlcea, Dâmbovița, Teleorman, dar cu membri și din Paris, București ori Brașov) s-a îmbogățit cu două scriitoare valoroase, Ecaterina Petrescu Botoncea (foto stânga) (Târgoviște) și Carmen-Maria Mecu (foto dreapta) (com. Călinești, Argeș). Păcat de Mihail Soare, un excelent prozator, că nu a reușit să-i convingă pe cei din comisia națională de talentul său. La Maria Calciu (avocat, București) rezultatul era previzibil, aceasta „trecând” de comisia locală tocmai pentru a nu crede că are cineva din comitetul director ceva cu ea, „pasându-se” răspunderea (urmează contestații) mai sus!
Așa a ajuns Filiala Pitești la 67 de membri. Ecaterina Petrescu Totoncea este medic primar anestezist Terapie Intensivă la Spitalul Județean Târgoviște – Secția Terapie Intensivă. Firește, iubește mai mult trezirea sinelui decât „adormirea”. A debutat editorial în 1992, cu volumul de versuri „Infarct sufletesc”.

Citește și Miron Cordun, singurul poet piteştean premiat de Uniunea Scriitorilor

Ar fi putut intra atunci în U.S.R., când era mai ușor, dar a preferat să scrie cărți de versuri, de proză, de eseuri. Amintim câteva: „Cântec în cenușă”, „Te întrebi cine sunt”, „Frunzărind galben”, „Numele meu este Tu”, „Anunaki. Povestiri sub pleoape”, „Camino. Drumul spre lumină. Din jurnalul unui medic anestezist”, „Cutia cu vechituri”, „Copilul cu părul cărunt”, „Treptele cerului”, „Femeia lut”, „Pentru că nu știu să dansez” etc.
Carmen Maria Mecu și-a urmat soțul, Nicolae Mecu, cel mai important istoric literar român de azi, la Călinești, Argeș (satul dumnealui natal). Este doctor în psihologie, cu teza „Conversia de perspectivă, ca structură operativă a comprehensiunii narative”, psihoterapeut formator P.E.U., cadru didactic asociat la Universitatea din București. A publicat numeroase cărți, de poezie și critică literară: „Miraculoasa banalitate”, „Drumuri de vindecare”, „Colți de lună”, „Poeme terapeutice”, „Mintea care povestește”, „Cu geamantanul dintre vieți”, „Nichita Stănescu prin lentile de psiholog” etc.

În concluzie, două achiziții importante și un procent bun (doi din patru propuși, în condițiile în care alte filiale au susținut peste 20 de candidați și au fost validați doi-trei). Urmează, săptămâna aceasta, primirea oficială și integrarea celor două membre în filială…

Citește și Uniunea Scriitorilor îl omagiază pe Mihai Eminescu

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *