Web Analytics

Vosganian şi Dan Lungu s-au contrat la Piteşti la alegerile pentru Uniunea Scriitorilor

de | 18.04.2018 19:38 | Cultură

17 alegeri usr pitestiAlegerile pentru Uniunea Scriitorilor și pentru filialele din țară au început miercuri, 11 aprilie, la Pitești, în sala Ars Nova a Centrului Cultural. Iar ședința a fost una cu numeroase contre și atacuri, cel mai virulent fiind scriitorul Dan Lungu, contracandidatul principal al lui Nicolae Manolescu la șefia Uniunii Scriitorilor.

De cum l-a văzut la prezidiul ședinței pe Varujan Vosganian – prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor – Dan Lungu a luat foc, reclamând că prezența lui Vosganian la prezidiu nu este statutară. Drept urmare, Varujan Vosganian s-a dus în sală, printre membrii Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor.

„În Constituție nu scrie că trebuie să respiri, cu toate acestea eu respir la fiecare 10 secunde”

17 dan lungu alegeri usrAtacurile lui Dan Lungu cu referire la presupuse abuzuri ale conducerii Uniunii Scriitorilor au continuat. Iar în fața asaltului verbal al lui Dan Lungu, Varujan Vosganian a reacționat de mai multe ori, cea mai plastică replică fiind următoarea: „În Constituție nu scrie că trebuie să respiri, cu toate acestea eu respir la fiecare 10 secunde”.
Referindu-se la actuala situație a culturii și literaturii române, Nicolae Manolescu, actualul președinte al Uniunii Scriitorilor, a spus că acestea „au devenit elemente de nișă în societate”.
Dan Lungu, contracandidatul lui Nicolae Manolescu, a continuat atacurile, spunând că Uniunea Scriitorilor a cheltuit sume prea mari cu casele de avocatură pentru aproximativ 100 de procese. În 2017, onorariile date avocaților de către Uniunea Scriitorilor au fost de 343.000 lei.
În toată această atmosferă tensionată, cel mai echilibrat dintre toți candidații la șefia Uniunii Scriitorilor a fost de departe prozatorul Ștefan Mitroi, cu un discurs împăciuitor și diplomat, care a dus la câteva minute de acalmie după mai bine de o oră de atacuri și contraatacuri verbale.

Cristian Meleșteu, aplaudat de întreaga sală

Cu foarte puține excepții, membrii Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor nu au intervenit în dezbaterile încinse. Iar excepția cea mai aplaudată a fost Cristian Meleșteu, care a criticat argumentat faptul că Dan Lungu a monopolizat o bună parte din ședință cu atacurile și acuzele sale. „Mai bine ne-ați spune că inițiative legislative ați avut pentru cultură și scriitori de când sunteți senator USR”, i-a spus Cristian Meleșteu lui Dan Lungu, moment în care toată sala a izbucnit în aplauze.
Spre final, nervii s-au domolit semnificativ și s-a trecut la votat. Iar cum votul pentru președiniția Uniunii Scriitorilor este deocamdată secret, rezultatele vor fi cunoscute de abia pe 4 mai. Însă, la cum evoluează lucrurile și opiniile, favorit pentru un nou mandat este tot actualul președinte, criticul Nicolae Manolescu.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii