Web Analytics

NOI EVENIMENTE, EXCLUSIV ONLINE, PREGĂTITE DE CENTRUL CULTURAL PITEȘTI

de | 17.07.2020 09:01 | Cultură

Centrul Cultural Pitești pregătește pentru perioada 20 – 24 iulie, o nouă serie de evenimente cultural – educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite exclusiv online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):

Medalionul literar cu tema Poeți Argeșeni Contemporani – Nicolae Ionescu, susținut de poeta Denisa Popescu, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, rostiri, scrieri”, avându-l invitat pe poetul și muzeograful Nicolae Ionescu.

“Nicolae Ionescu este argeșean din Mozăceni, absolvent al Liceului ”Nicolae Bălcescu” din Pitești, astăzi – Colegiul Național ”I.C.Brătianu”, licențiat în Istorie, muzeograf la Muzeul Județean Argeș.

Este autorul volumelor de versuri Sfârșit de mileniu (Ed. ”Pan Arcadia”, 2000) și Cartea cu file de rouă (Ed. ”Ordessos”, 2014). Este inclus în Antologia scriitorilor piteșteni (Ed. ”Tiparg”, 2013) și publică, periodic, în revistele de cultură ”Argeș”, ”Cafeneaua literară” și în suplimentul ”Săgetătorul” al cotidianului ”Argeșul”.

Preocuparea constantă pentru istorie se concretizează în materialele publicate în revista ”Restituiri”, revistă-document a Centrului Cultural Pitești, de asemenea în ”Argesis. Studii și comunicări”, care apare sub egida Muzeului Județean Argeș. De menționat și faptul că Nicolae Ionescu este realizatorul emisiunii săptămânale ”Din culisele istoriei”, emisiune difuzată de postul ANTENA 3 Pitești.

Nicolae Ionescu scrie o poezie de meditație, care surprinde reverberația eternului în cotidian, coexistența pașnică a efemerului cu timpul cosmic. Nu lipsesc temele consacrate – copilăria și universul ei inocent, dragostea ca destinație ultimă a ființei muritoare, singurătatea asumată a celui care, trecând prin istorie, lasă cel puțin o umbră sau o urmă, ca să te poți adăposti, ca să-ți poți potrivi pasul cu trecutul”, spune Denisa Popescu.

Cenaclul Armonii Argeșene, (varianta minimală online), coordonat de redactorul-șef al revistei literare Cuvântul Argeșean, scriitorul Nicolae Cosmescu, având-o invitată pe poeta Cristina Onofre.

“Ce se poate spune despre Cristina Onofre? Că este o poetă de talent, autoare a mai multor cărți de versuri, fiecare dintre acestea fiind poeme adevărate. Unele traduse în franceză și italiană, confirmând-o astfel ca o poetă de talie europeană. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, dar și o prezență continuă și activă în revista Cuvântul Argeșean și la cenaclul acesteia. Extrem de volubilă, Cristina Onofre va oferi cu siguranță celor care o vor asculta un adevărat regal”, sunt considerațiile lui Nicolae Cosmescu.    

Expoziție de metaloplastie oferită de artistul plastic ing. Constantin Samoilă, care susține și o prelegere tematică.

“Metaloplastia, ca mijloc de exprimare artistică, reprezintă pentru mine un dar important, urmat de alte activități cultural-artistice pe care le-am îndrăgit cu pasiune, mai ales după pensionare, fapt ce m-a determinat să fiu tot atât de activ, chiar dacă am depășit vârsta de 82 de primăveri. Materialul folosit – aramă, printr-un procedeu mecanic, poate fi prelucrat, așa încât piesa finită să fie acceptată ca un element artistic – o iubire, ce m-a îmbrățișat de peste o jumatate de secol și care nu-mi dă odihnă. Tematica reprezintă atât portrete, peisaje, momente istorice, arhitectură românească, folclor sau icoane, totul reducându-se la modelarea foliei metalice până la realizarea formei finale. Expoziția de față are o temă diversificată”, precizează Constantin Samoilă.

Prelegerea cu tema Frica de boală. Simptomele somatice ca expresie a emoțiilor, oferită de psihologul Alexandru Popa, în cadrul proiectului  de dezvoltare personală sub genericul “Personalitatea de la A la Z”, coordonat de psihologul-clinician Camelia Dragomirescu.

“Oricare dintre noi experimentează la un moment dat un disconfort fizic: o durere de cap, de stomac sau de spate, probleme cu tranzitul intestinal sau schimbări fizice evidente. Organismul uman este destul de ușor influențabil de către factorii externi, dar și mai mult de către factorii interni și anume de trăirile noastre emoționale.

Cand apar somatizările? Somatizarea trăirilor apare atunci când intensitatea emoțiilor cu încărcătură negativă și, mai ales, constanța lor, depășește pragul suportabil al unei persoane, scoțând-o din aria sa de confort”, spune Alexandru Popa. 

Prelegerea cu tema Cuvântul care naște omul, susținută de psihologul Felicia Dinu, în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Viața merge înainte”, coordonat de poeta Simona Vasilescu.

“Venirea pe lume a unui copil si dezvoltarea sa pe acest pământ constituie un fapt care presupune că avem un trecut și un viitor, totdeauna înglobat, de fapt, în prezent. Omul este recunoscut ca fiind cea mai inteligentă ființă de pe pământ. Proiectarea unui copil se face cu cele mai frumoase cuvinte de pace și cu dragoste împărtășită între parteneri. Este foarte important ca părinții să nu aleagă sexul copilului nenăscut. Odată proiectat și aflat în pântecul mamei, copilului i se binecuvantează creșterea, armonizarea , sosirea într-un mediu normal de dezvoltare, zilnic, timp de 9 luni de zile. Cuvintele auzite de făt, cuvintele rostite zilnic de către cei care dau naștere unui suflet au o valoare deosebită în formarea fătului.

Aceste luni de sarcină pentru mamă presupun liniște, echilibru, ajutor și bucurie din partea tatălui și adaptare-acceptare din partea fătului . Imprimarea caracteristicilor fizice, morale, etc. din partea părinților are o importanță deosebită în perioada de gestație.

Odată născut, copilul ascultă și înregistrează cuvinte, gesturi, propoziții și parte din mentalitatea celor care l-au adus în această lume. Valoarea cuvintelor zidește ! Desigur, cuvântul nepotrivit poate să fisureze viața copilului. Omul crește prin prisma cuvintelor care-l înconjoară ca un tor până la bătrânețe. Nașterea are loc zilnic, mai ales atunci când copilul ajuns adult își corectează starea, traiul, dându-și seama cât de importantă este detașarea față de material. În acest fel, cuvântul plin cu vibrații pline de lumină capătă valență și în adâncul sufletului se naște OMUL nou . În acest cadru ne dorim să deschidem un subiect frumos și necesar. Fie ca multe învățături prospere să ajute civilizația pământeană spre desăvârșirea speciei umane pentru cei care aleg acum și aici prezentul!”, sunt considerații exprimate de SimonaVasilescu și  Felicia Dinu.

Prelegerea cu tema „Terra matematica”, susținută de scriitorul George Dănică.

„Motivația scrierii lucrării enciclopedice „Terra matematica” constă în faptul că pentru prima dată se decriptează matematic ideea logică de formare a planetei Terra prin acțiunea forțelor Legilor Cosmice asupra elementelor chimice cosmice prin numere matematice, adică: formarea Terrei ca sferă cosmică s-a făcut în timp în volumul unui cosmos similar, adică planetele, plasmele, cometele, etc. sunt corpuri fizice spațiale existențiale în cadrul unui volum al unui cosmos similar, în volumul total al Universumului fiind 13.864.000.000 de cosmosuri similare, Terra făcând parte din galaxia Calea Lactee împreună cu alte sisteme de galaxii, de giga-mega galaxii și alte roiuri de galaxii din Cosmosul similar ca sferă energetică matematică”, sunt considerațiile exprimate de George Dănică.

Proiectul de dezvoltare pesonală Icebreaker, coordonat de elevul Răzvan Enache.

Ce Este Ice Breaker? Ice Breaker este atât un O.N.G. cât și o comunitate de tineri, care aspiră la îmbunătățirea societății prin dezvoltarea personală a adolescenților. Venim ca o completare asupra educației clasice, cu metode non-formale și distractive, făcând procesul de învățare mai eficient și încurajând valori precum creativitatea și perseverența. 

De ce Ice Breaker?

Pentru ca am reușit să creăm un mediu plăcut ce oferă participanților posibilitatea de a se descoperi și de a-și atinge potențialul maxim. Aceasta se datorează calității atelierelor susținute de echipa noastră de voluntari și de invitați ocazionali, asigurând un schimb eficient de idei și informații. Temele abordate sunt de actualitate, ca de exemplu inteligența emoțională sau luarea deciziilor, și au scopul atât de a șlefui diferite aptitudini cât și de a atrage atenția asupra anumitor fenomene din ziua de azi”, spune Răzvan Enache.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii