Web Analytics

Noi dezvăluiri în cazul malpraxisului de 500.000 de euro de la Judeţean

de | 19.03.2014 22:36 | Actualitate

# Din 2011 şi până anul trecut, ginecologul Sorin Pletea i-a trimis prin mandat poştal fostei sale paciente, Lavinia Balaş, 63 de milioane lei vechi drept daune morale. Pe 9 septembrie anul trecut, ginecologul Sorin Pletea a cerut Judecătoriei Piteşti ridicarea interdicţiei de a profesa – în dosarul cu nr. 18899/280/2013 – pentru a-şi găsi un loc de muncă şi pentru a putea achita integral daunele morale uriaşe obţinute în instanţă de fosta sa pacientă, Lavinia Balaş. Datele din dosarul respectiv, pe care „Jurnalul de Argeş” a primit aprobarea să-l studieze, sunt de-a dreptul surprinzătoare. În dosar se specifică suma de 520.000 de euro drept daune morale şi nu doar Spitalul Judeţean le plăteşte. Începând din noiembrie 2011, ginecologul Sorin Pletea i-a trimis Laviniei Balaş, lunar, prin mandat poştal, sume cuprinse între 300 şi 500 de lei. Venituri pe care femeia nu le-a mai consemnat în declaraţiile de avere din anii aferenţi.

În 2010, instanţa i-a interzis doctorului Pletea să mai profeseze ca ginecolog

În 2003, soţii Lavinia şi Sorin Balaş au devenit părinţii unei fetiţe cu grave afecţiuni cerebrale datorate manevrelor greşite efectuate de ginecologul Sorin Pletea în timpul naşterii micuţei. După naştere, copila s-a confruntat cu grave probleme de sănătate cauzate de distrugerea creierului. Pe jumătate oarbă, având şi afecţiuni auditive, micuţa Irina Gabriela Mihaela Balaş s-a stins din viaţă la vârsta de numai doi anişori. În căutarea dreptăţii, Lavinia şi Sorin Balaş s-au adresat, în iunie 2008, instanţei şi au reuşit să demonstreze că afecţiunile fetiţei s-au datorat intervenţiei ginecologului Pletea cu un forceps în timpul naşterii. Pentru că soţii Balaş nu au permis autopsierea cadavrului fetiţei, nu s-a putut stabili o legătură între afecţiunile cerebrale şi decesul ei, dar instanţele argeşene l-au găsit pe medic vinovat de vătămare corporală din culpă. Pe 18 noiembrie 2010, la cinci ani de la moartea fetiţei, Pletea a fost condamnat la 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare, interzicerea dreptului de a mai profesa, plus plata unor despăgubiri morale de o jumătate de milion de euro către soţii Balaş. Numai că sentinţa definitivă şi irevocabilă a judecătorului Gabriel Apostol de la Judecătoria Piteşti a condamnat şi Spitalul Judeţean Argeş, unde fetiţa se născuse, la plata despăgubirilor, în solidar cu medicul Pletea. Şi, cum ginecologul a rămas fără loc de muncă după interzicerea dreptului de a mai profesa, daunele au fost trecute exclusiv pe nota de plată a Judeţeanului.

Medicul cere instanţei ridicarea interdicţiei de a profesa pentru a plăti despăgubirile impuse tot de instanţă

Pe 9 septembrie anul trecut, dr. Pletea a cerut instanţei revocarea măsurilor de siguranţă prin interzicerea dreptului de a exercita profesia ca medic primar în specialitatea obstetrică-ginecologie. Practic, ginecologul a solicitat să i se redea dreptul de a practica medicina şi şi-a motivat această solicitare prin dorinţa de a-şi găsi un loc de muncă stabil şi a plăti despăgubirile morale către familia Balaş. În cererea sa, medicul afirmă că nu vrea să mai profeseze în spital, ci doar la cabinet sau să revină în mediul universitar, la Facultatea de Asistenţă Medicală de pe lângă Universitatea Piteşti, unde a predat, întâi ca lector, apoi conferenţiar universitar, până la data condamnării pentru malpraxis. Pletea mai precizează că în momentul condamnării a devenit şomer, iar reintegrarea în muncă i-a fost refuzată în mod repetat, în ciuda tuturor demersurilor legale făcute. Medicul mai spune că a depus cereri de angajare la numeroase instituţii argeşene – printre care ITM, DSP sau CAS – dar a fost refuzat din cauza cazierului judiciar. Doar în intervalul 5 noiembrie 2012 – 30 ianuarie 2013, dr. Pletea a lucrat ca profesor asociat al catedrei de Obstetrică-Ginecologie, la Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana” din Piteşti, dar veniturile au fost foarte mici, de 221 lei net pe lună.

În motivarea sentinţei se arată că Pletea e cercetat penal pentru exercitarea fără drept a profesiei de medic

„Vă rog a constata şi faptul că pericolul social al comiterii unor eventuale fapte penale ca urmare a unor greşeli în exercitarea profesiei nu mai este posibil, eu fiind exclus de la activitatea de spital. Doresc ca în eventualitatea ridicării interdicţiei să îmi continui activitatea prin a oferi consultaţii la cabinet în ambulator, cât şi a îmi continua activitatea didactică, motiv pentru care mi-ar fi necesară revocarea măsurii de siguranţă pentru a mi se recunoaşte calitatea de Medic Primar Obstetrică Ginecologie, putând astfel să îmi câştig legal existenţa şi să continui să îmi achit obligaţiile materiale impuse de instanţă. […] Posibilitatea de a-mi exercita profesia mi-ar oferi oportunitatea de a avea un loc de muncă stabil, de a-mi câştiga existenţa în mod legal şi eventualitatea, de a contracta un credit bancar în vederea urgentării plăţii despăgubirilor la care am fost obligat de instanţă. Ca argument final, doresc să menţionez situaţia economică precară în care mă aflu, la momentul acesta fiind exclusiv sprijinit de familie, care îmi oferă cu dificultate posibilităţile de existenţă şi plata lunară a despăgubirilor morale considerabile pe care însă, înţeleg să le plătesc în totalitate”, spune dr. Pletea în solicitarea adresată Judecătoriei Piteşti. Pe 23 ianuarie a.c, instanţa a respins cererea formulată de Sorin Pletea (foto) privind ridicarea interdicţiei de exercitare a profesiei de medic primar în specialitatea obstetrică-ginecologie.
În motivarea sentinţei, magistraţii arată că nu pot fi ignorate concluziile Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, care prin rezoluţia nr. 8132/P/2013 a dispus începerea urmăririi penale, existând indicii că ginecologul Pletea „s-a sustras de la executarea măsurii de siguranţă şi a exercitat fără drept profesia de medic în specialitatea obstetrică – ginecologie”. Pe 27 ianuarie, medicul a făcut recurs împotriva sentinţei, iar în prezent dosarul se judecă la Tribunalul Argeş, următorul termen fiind fixat pe 7 aprilie a.c.

Lavinia Balaş a primit şi de la Pletea despăgubiri de 63 de milioane lei vechi, dar nu le-a trecut în declaraţia de avere

În mod surprinzător, în solicitarea depusă de Sorin Pletea la Judecătoria Piteşti e trecută suma de 520.000 de euro cu titlul de despăgubiri morale, şi nu 500.000 de euro. În plus, medicul a ataşat la dosar şi documente din care rezultă că, începând din noiembrie 2011 şi până în august 2013, i-a trimis Laviniei Balaş lunar, prin mandat poştal, sume cuprinse între 300 şi 500 de lei. Din câte se pare, în acea perioadă dr. Pletea era şomer, iar sumele respective au fost plătite cu ajutorul familiei sale. Copiile mandatelor poştale depuse la dosar demonstrează că ginecologul i-a trimis fostei sale paciente nu mai puţin de 6390 de lei, adică peste 63 de milioane lei vechi, după cum urmează: 700 lei în 2011, 2900 lei în 2012 şi 2790 de lei în 2013. Partea cea mai interesantă este că femeia căreia şi Spitalul Judeţean îi plăteşte daune de 500.000 de euro, nu a trecut în declaraţia de avere cele peste 63 de milioane primite de la Pletea. Fiind funcţionar public, Lavinia Balaş avea obligaţia să declare şi aceşti bani ca provenind din alte surse, respectiv dintr-un litigiu. Ori declaraţiile de avere ale Laviniei Balaş aferente anilor fiscali 2011 şi 2012, postate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, nu menţionează nimic de daunele plătite lunar de ginecolog prin mandat poştal. Cât despre declaraţia de avere privind anul fiscal anterior, aceasta nu a fost încă publicată pe site-ul ANI.

Lavinia Balaş: „Nu ştiu, nu am primit nimic”

Am căutat-o şi pe Lavinia Balaş pentru un punct de vedere, dar aceasta ne-a comunicat din start că nu doreşte să discute despre povestea cu doctorul Pletea. Totuşi, când întrebările noastre au vizat sumele de bani primite de la medic prin mandat poştal, doamna Balaş a sărit ca arsă: „Nu ştiu. Nu am primit nimic. Aţi văzut dvs. semnătura mea pe undeva? De fapt, nu vreau să vorbesc despre această poveste şi aveţi grijă ca ceea ce scrieţi să fie bine documentat! Eu nu pot să spun decât că copilul meu este sus, în cer. Dacă doriţi să ştiţi mai multe întrebaţi-l pe doctorul Pletea. În atâţia ani, pentru că au trecut foarte mulţi ani de atunci, dacă voiam să-mi fac publică povestea făceam conferinţă de presă”, ne-a mai spus Lavinia Balaş.
Am încercat în repetate rânduri să îl contactăm şi pe medicul Sorin Pletea, inclusiv printr-un SMS în care i-am explicat motivul apelurilor noastre insistente. Din păcate, ginecologul nu a dorit să răspundă, ba mai mult, şi-a închis telefonul.
Material realizat de Iustina HARCO-BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii