Web Analytics
scris joi, 27.02.2014

Noi dezvăluiri despre incendiul de pe fosta platformă Aro. Analiza apei a scos la iveală de două ori mai multe cianuri decât limita admisă

# Culmea, cianurile au fost descoperite într-o zonă-demisolul Halei 1- pe care reprezentantul Global Eco Center, Dragoș Tofan, n-o indicase anterior ca fiind depozit de cianuri # Depășiri uriașe au fost descoperite și la metale: la cupru, depășirea a fost de peste 170 de ori peste limita admisă, iar la zinc – de peste 60 de ori. La aproape cinci luni de la incendiul izbucnit la depozitul Global Eco Center de la Câmpulung, când aproximativ zeci de tone de deșeuri periculoase și nepericuloase au ars și când totul se putea transforma într-un dezastru ecologic, noi și noi detalii ies la iveală privind pericolul mare la care au fost supuși câmpulungenii, dar și legat de superficialitatea – obiectivă sau subiectivă – cu care Agenția Pentru Protecția Mediului Argeș a dat autorizația în mai 2010. Jurnalul de Argeș vă prezintă în premieră mai multe date ținute până acum la secret – deși cazul e unul de mare interes public – inclusiv rezultatele analizelor probelor de apă prelevate de pe platforma ARO – acolo unde Global Eco Center are depozitul, a doua zi după incendiu.

Noi dezvăluiri despre incendiul de pe fosta platformă Aro. Analiza apei a scos la iveală de două ori mai multe cianuri decât limita admisă

Cele mai mari valori, la proba luată pe 3 octombrie 2013, la 24 de ore de la incendiu

După incendiul de la depozitul Global Eco Center, reprezentanții Edilul Câmpulung au prelevat mai multe probe de apă de pe platforma ARO, începând cu 2 octombrie 2013 (ziua incendiului), ora 14 și până pe 3 octombrie 2013, ora 9. Analizele au fost efectuate la Laboratorul pentru Calitatea Apei al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Argeș-Vedea. Probele de apă au fost prelevate din apa scoasă din demisol Hala 1, precum și din căminul de ape uzate menajere în care deversează Landmark Management. Și, așa cum se specifică și în raportul celor de la Ape, ”s-au înregistrat depășiri mari ale limitelor maxime admise prin legislația în vigoare pentru ape uzate deversate în rețele de canalizare, la metale, cele mai mari depășiri înregistrându-se pe proba momentană prelevată în data de 03.10.2013, ora 9.”
Concret, iată care au fost aceste depășiri foarte mari ale valorilor la metale, unitatea de măsură fiind mg/l, iar limita admisă fiind reglementată de HG 352/2005-NPTA 002.
La cupru, unde limita este 0,2, valoarea înregistrată la proba momentană a fost de 35,41, adică de peste 170 de ori peste limită! Depășire foarte mare și la zinc: limită – 1, valoare înregistrată la proba momentană: 59,93, precum și la cadmiu, unde valoarea înregistrată a fost de 40,28, cu mult peste limită (0,3). Și la crom a fost o depășire mare a valorii admise (14,97 față de 1,5), ca și la nichel (12,75 față de 1).
La o oră după proba momentană prelevată, cei de la Ape au prelevat și o probă de apă din râul Târgului-Apa Sărată (aval de evacuarea din stația de epurare a orașului Câmpulung) pentru a vedea dacă s-a produs poluarea acestuia. Rezultatele analizelor au arătat că nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor admise. Nicăieri în documentele autorităților – și nu ne referim aici la cei de la Ape – nu se specifică însă dacă s-au luat măsuri concrete pentru diminuarea efectelor valorilor foarte mari ale metalelor din apele uzate de la Landmark, în condițiile în care problema era una foarte gravă. Poate că procurorii vor reuși să dezlege acest mister la finalul anchetei încă nefinalizate…

De ce au ieșit valori mari la cianuri într-o zonă în care teoretic nu erau cianuri?

O altă problemă deloc de neglijat. Pe 3 octombrie 2013, la ora 17.30, cei de la A.B.A. Argeș-Vedea au recoltat o probă din apa scoasă din demisol Hala 1 care s-a folosit la stingerea incendiului. Iar conform rezultatelor, valoarea cianurilor totale a fost de 2,24 mg/l, de mai bine de două ori peste limită (1). O valoare-surpriză în condițiile în care  directorul executiv al firmei ieşene Global Eco Center, Dragoş Tofan (foto), confirma în aceeași zi, pe 3 octombrie 2013, că cianura este depozitată într-o zonă din spate a depozitului, iar focul nu a ajuns la aceste deşeuri, fiind în siguranţă. „Deşeuri cu cianură avem vreo 31 de kilograme care sunt depozitate într-o zonă mai în spate. Ele sunt la locul lor, nu au ars, pompierii au constatat lucrul acesta şi au fost lăsate acolo pentru că sunt în siguranţă, nu plouă peste ele, iar flacările nu au ajuns până la ele”, declara la vremea respectivă Dragoş Tofan pentru Mediafax. De ce au ieșit atunci valori mari la cianuri într-o zonă în care teoretic nu erau cianuri?

Primăria Câmpulung a dat autorizație de funcționare în aceeaşi zi în care a fost depusă cererea

Neregulile și inadvertențele autorităților continuă și în ceea ce privește autorizațiile date Global Eco Center. Autorizația de mediu nr. 106 din 05.05.2010 dată de către APM Argeș pentru Global Eco Center prevede mai multe coduri CAEN privind tipurile de activități desfășurate, inclusiv colectarea deșeurilor nepericuloase și periculoase, tratarea și eliminarea acestora, comerțul cu ridicata al deșeurilor ori activități și servicii de decontaminare. În mod bizar, în autorizația de funcționare dată de către Primăria Câmpulung pe 17 noiembrie 2010, și semnată de către primarul Călin Andrei și un consilier din Primărie, pe numele său Pascu Gabriel, se specifică doar un singur fel de activitate: ”activități și servicii de decontaminare” (cod CAEN 3900). O altă ”bubă”: Primăria Câmpulung a dat respectiva autorizație de funcționare în aceeași zi (17 noiembrie 2010) în care patronul Global Eco Center – Vasile Tofan – a depus cererea! O viteză cu adevărat a fulgerului pentru o instituție publică. În textul autorizației de funcționare, înregistrate cu nr. 1165/17.11.2010, se specifică negru pe alb: ”La cererea domnului Tofan Vasile, înregistrată la nr. 31331/17.11.2010, domiciliat în Iași, prin care solicită autorizație de funcționare, în urma examinării documentației prezentate și a constatării la fața locului, a rezultat că sunt îndeplinite condițiile și normele legale pentru a acorda autorizație de funcționare”. Altfel spus, în aceeași zi, angajații de la Primăria Câmpulung au înregistrat cererea lui Vasile Tofan, au examinat documentația și au constatat la fața locului că la depozitul Global Eco Center totul e în regulă. Ca și cum această firmă ar fi fost singura din Câmpulung și ar fi fost prioritate zero. Dubios, extrem de dubios… Rămâne ca și aici organele de anchetă să vadă dacă nu cumva această rapiditate supersonică în acordarea autorizației de funcționare nu este una subiectivă. Firesc, apare întrebarea dacă primarul Călin Andrei a avut vreun interes în acordarea rapidă a acestei autorizații sau nu.
În orice caz, semnele de întrebare legate de incendiul de la Global Eco Center și de neregulile premergătoare acestuia sunt foarte numeroase. Povestea de acolo este departe de a se fi încheiat.
Denis Grigorescu  

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...