Web Analytics

Nimic despre facturi. Doar balamuc, hărţuiri, omoruri, başca o nuntă la Măciuca!

de | 31.08.2022 15:20 | Actualitate, Home, Opinii

Un politician din Argeș, deputat, a fost taxat zilele trecute de un gazetar, care i-a reproșat modul de comunicare din conferința de presă, mult prea tehnic, deloc atractiv. Oarecum contrariat – fiindcă a avut impresia că, timp de o oră, el a vorbit la obiect despre șapte proiecte de legi care ar putea schimba în bine viața oamenilor dacă n-ar fi întârziate ori ascunse prin sertare – parlamentarul a vrut să știe dacă nu cumva ”mai pe înțelesul tuturor” înseamnă să aibă expuneri în genul celor de la AUR. ”Ceva între” – i s-a răspuns. Adică între genul serios, riguros, care… plictisește, și stilul ”George Simion”, care ”rupe” audiențele și sondajele.

Discutam recent cu un sociolog – domnul Gheorghe Savu – despre anomie. Adică despre acel concept care se referă la absența normelor sau a valorilor sociale la nivelul individului ori al societății. Nu putem spune că societatea românească nu are norme. Are, dar ele, în general, nu sunt respectate. Și, prin urmare, cetățenilor le sunt oferite cu greu orientări morale. Or, tocmai în acest cadru anomic își găsește locul acel ”ceva între”. Practic, trăim vremea lui ”ceva între” sau mai mult a lui ”ceva” decât a lui ”între”.

Citește și Scandalul ”Podul de la Căteasca” supurează din nou

În vara aceasta, de exemplu, prea puțin s-a discutat aplicat despre lucruri serioase, cum ar fi creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, despre scumpirea alimentelor, inclusiv a celor de bază, despre salarii și pensii, despre criza din sănătate și așa mai departe. Am avut, însă, din plin ”ceva între”. La Câmpulung, de pildă, din politică și administrație n-a lipsit circul, principalul bulevard al orașului fiind blocat de un proces al Prefecturii cu Primăria, dar, de fapt, de ambiții și interese politicianiste.
La Vedea, la Spitalul de Psihiatrie, a ajuns în sfârșit și senatorul Diana Șoșoacă, într-o ”expediție de pedepsire” a celor care au internat cu forța un ”om sănătos”, din Bascov. Scenele agresive iscate cu acest prilej în curtea respectivei instituții le-au dat multora senzația că între ”afară” și ”înăuntru”, între normal și anormal n-a fost prea mare diferență. În orice caz, ”Xena de România” a obținut ce și-a propus: ”trafic” în prostie pe net și ”rating” la TV. Ca și fostul ei coleg din AUR, George Simion, cu a lui nuntă ”la liber” de la Măciuca, cu mii de invitați care au mâncat și au băut pe bază de brățară…

Dacă la aceste tablouri de vară cu ”pâine și circ” mai adăugăm crima multiplă de la Bascov, comisă de o persoană cu grave probleme psihice, derapajele violente ale manelistului Dani Mocanu, arestat la domiciliu, scandalurile de hărțuire de la două primării din județ, avem, iată, o imagine de ansamblu cât se poate de sugestivă a unei societăți umane din care, cum spuneam, lipsesc parcă normele.
Sociologii spun că într-o astfel de societate relațiile dintre fiecare individ și comunitate se deteriorează până la dispariția identității sociale. În aceste cazuri, principalul motivator al indivizilor este propria plăcere, motiv pentru care valorile tradiționale sunt respinse. Dar ce mai contează normele, valorile tradiționale, identitatea, când ai toată ziua pe net sau la ”tembelizor” personajele de mai sus?! Sau ”ceva între”…

Citește și De ce funcţionarii publici nu vor să se afle ce fac ei cu banii publici?

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *