Web Analytics

„Nicolae Ivănescu şi-a bătut joc de mama mea”

de | 25.04.2018 19:55 | Actualitate

11 fabra# Declară într-un interviu exclusiv Marie-Hélène Fabra Brătianu, nepoata lui Gheorghe Brătianu și strănepoata lui Ionel Brătianu # Scandalul Pădurii Trivale şi drama trăită de ultima urmaşă a Brătienilor

În urmă cu o lună, Tribunalul Argeș a admis solicitarea Direcției Silvice Argeș de anulare a contractelor de vânzare-cumpărare prin care 32,8 hectare de teren, „teleportate” de la Rătești în Pădurea Trivale, au ajuns de la Ileana Brătianu la omul de afaceri Nicolae Ivănescu. Ulterior, aproape jumătate din această suprafață a fost vândută de controversatul afacerist piteștean unor oameni de afaceri evrei, contra sumei de 2,3 milioane euro. Asta în contextul în care Ileana Brătianu a primit de la Ivănescu 5,3 miliarde lei vechi, undeva în jur de 130.000 euro. Instanța a constatat nulitatea absolută a celor 13 contracte de vânzare-cumpărare, dintre care două încheiate în martie 2007 între Ileana Brătianu și Nicolae Ivănescu, iar restul de 11 încheiate între anii 2010 și 2014. Sentința poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicarea sa.

Oamenii de afaceri evrei țepuiți vor face acțiune în instanță împotriva lui Nicolae Ivănescu pentru a recupera suma plătită. Și probabil că Nicolae Ivănescu o va chema și el în garanție pe Marie Helene Fabra Brătianu, fiica Ilenei Brătianu, cea de la care magnatul argeșean a cumpărat aproape 30 de hectare de teren din Pădurea Trivale. Marie Helene Fabra Brătianu este victimă colaterală în toată această afacere.
11 Ileana Bratianu Marie HeleneMarie-Hélène Fabra Brătianu, fiica Ilenei Brătianu, nepoată a istoricului și omului politic Gheorghe Brătianu și strănepoată a lui Ion I.C. Brătianu, consideră că a fost târâtă inutil și nejustificat în acest proces și are de gând să lupte până la capăt pentru ca adevărul să iasă la iveală privind terenurile ce au aparținut familiei sale și care au fost transferate, din interese pe care nu le cunoaște, de la Rătești în Pădurea Trivale. Marie-Hélène Fabra Brătianu a acordat un interviu în exclusivitate pentru Jurnalul de Argeș, ziarul care a urmărit pas cu pas, urmare a unei campanii susținute, tot acest dosar.

„Întrebarea mea este cum să fac să nu ies ruinată din această poveste… îndreptată asupra mea”

# Ce finalitate vedeți pentru tot acest dosar legat de transferul terenurilor familiei dumneavoastră de la Rătești în Pădurea Trivale?
– Chiar nu știu. În ciuda tuturor problemelor și deciziilor instanței, eu rămân excesiv de optimistă. Cred că până la urmă – nu știu când – se va face ordine în toată această poveste cu multe semne de întrebare. Mă gândesc și să depun o plângere penală la DNA. Întrebarea mea este cum să fac să nu ies ruinată din această poveste, cum să nu ajung să mă trezesc cu statul român și cu nu știu ce proprietar că se îndreaptă asupra mea. Eu nu am nici cel mai mic amestec în tot acest dosar. Și de când a început povestea asta, eu nu fac decât să mă apăr. Asta e tot.
# Vă gândiți să depuneți plângere la DNA împotriva lui Nicolae Ivănescu, cel care a cumpărat terenurile de la mama dumneavoastră?
– Știu că domnul Ivănescu nu e un om foarte de recomandat, asta e sigur. Nu știu dacă plângerea la DNA trebuie să fie împotriva domnului Ivănescu. Situația este una incredibilă. În opinia mea, în toată această poveste a transferurilor și cumpărării terenurilor, domnul Ivănescu apare ca un fel de fantomă, un fel de personaj care stă în spate. Toate persoanele care au semnat actele corecte legate de mama mea și terenurile ei au semnat acte ce acum sunt anulate, iar asta mi se pare incredibil. Probabil că domnul Ivănescu a făcut ceva bizar sau necinstit pe undeva, toată lumea știe asta. Dar pentru moment nu am mijloacele ca să spun ce anume exact a făcut necinstit domnul Ivănescu. În plângerea pe care o voi face la DNA voi întreba și de ce prefectul, notarul și alți oficiali, în mod normal oameni de încredere, au semnat niște acte anulate apoi de același stat. E de necrezut! Nici nu știu deocamdată cum să formulez plângerea.
# Este vina principală a autorităților?
– Nu știu ce să vă spun. E clar însă că autoritățile din Argeș au fost implicate în această poveste cu multe nereguli. Și mă mai întreb: cum a fost posibil ca să fie vândut o parte din teren cu peste 2 milioane de euro? A fost și o schimbare de categorie a terenului. Cum să vinzi cu 2 milioane de euro niște terenuri pe care nu se poate construi nimic?
# O altă întrebare: mama dumneavoastră a murit în aprilie 2009, iar autoritățile s-au trezit să ceară în instanță anularea titlului de proprietate la trei luni după moartea mamei. Nu este și acesta un detaliu bizar?
– Nu știu, e ciudat. Și eu am aflat după mai multe luni de această acțiune în instanță și am aflat-o de la niște prieteni.

„Voi scrie împreună cu tine o carte despre povestea transferării terenurilor și a neregulilor”

# Vă gândiți ca într-o zi să scrieți o carte legat de toate aceste nereguli și detalii incredibile privind mutarea terenurilor de la Rătești în Pădurea Trivale?
– Da. Și îți propun ceva și sunt foarte serioasă: voi scrie această carte împreună cu tine. Ai scris atât de mult în Jurnalul de Argeș despre acest caz și te-ai documentat foarte bine și știi povestea dintr-un anumit unghi. Eu cunosc povestea asta din alte unghiuri. Vom scrie cartea la patru mâini. Dar mai întâi trebuie să ne detașăm un pic de toată această poveste. Afacerea asta e și dureroasă și e dificil să te detașezi.
# Credeți că autoritățile române și-au bătut joc de familia Brătienilor, inclusiv prin această afacere a terenurilor mutate?
– Nu cred asta, deși toată povestea e neplăcută. Nu cred că familia Brătienilor a fost atacată în mod voluntar de către autoritățile române. Cred însă că domnul Ivănescu și-a bătut joc de mama mea, asta e sigur. Văd mai degrabă un angrenaj juridic absurd.  Mama mea nu a făcut nimic condamnabil. Dacă starea sa de sănătate ar fi fost mai bună, probabil că nu ar fi făcut anumite lucruri. Aș vrea și să mai spun că domnul Ungureanu, procuratorul mamei mele, a încercat mai întâi să o atace pe mama mea pentru a își salva pielea, însă acum a ajuns chiar el să fie cercetat de DNA.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii