Web Analytics

Nicolae Georgescu: „Prin mutarea cursurilor în on-line, abandonul şcolar a crescut puternic”

de | 26.11.2020 13:24 | Actualitate, Politica si Administratie

# „S-a format astfel un decalaj imens între mediul urban și cel rural, un decalaj care va fi greu de echilibrat”, trage un semnal de alarmă cunoscutul deputat argeșean

# Domnule deputat, sunteți profesor la bază, ați fost director de școală importantă în Pitești și vreau să vă întreb: cum pot face față cadrele didactice cât mai bine acestei provocări uriașe generate de pandemie – învățământul on-line?
– Din start vă mărturisesc faptul că este o perioadă foarte dificilă. O perioadă sinonimă cu pierderea unui an din viața oricărui elev. Iar vina, pentru că tot se caută, nu este a cadrelor didactice, nici a elevilor și nici a părinților. Ci doar a unor guvernanți incompetenți! Am și argumente pentru ceea ce subliniez. Școlile au fost închise încă de la debutul pandemiei și redeschise foarte puțin la începutul anului școlar 2020-2021. Apoi, știți foarte bine că s-a trecut din nou în on-line. Aici a început și provocarea, aș putea spune chiar imposibilul, deoarece, deși a fost timp suficient pentru ca învățământul on-line să fie pregătit, guvernanții nu au făcut deloc acest lucru. Tabletele nu au fost distribuite la timp, iar foarte multe zone, în special în mediul rural, nu au nici măcar acum acces la internet, deci, cum să mai vorbim despre desfășurarea cursurilor?
Pe lângă lipsa tabletelor, trebuie să amintesc și de lipsa formării cadrelor didactice pentru noua realitate. Însă, chiar și în aceste condiții, cadrele didactice au făcut toate eforturile pentru ca activitatea să continue, iar eu chiar vreau să îmi felicit toți colegii din învățământ pentru acest lucru. La fel, și elevii au dat maximum pentru a recupera cât mai mult. Părinții au avut și ei un rol important și chiar sunt de admirat, deoarece, foarte mulți au făcut eforturi considerabile ce au constat în întreruperea activității la locul de muncă, doar pentru a fi alături de copii și a-i susține în activitatea educațională de acasă.

”Mulți părinți provin din zone fără internet, darămite să aibă posibilități să angajeze bone….”

# Dar părinții?
– Deja răspunsul l-am oferit pe jumătate… Însă, voi continua. Vă dați seama că foarte mulți dintre părinți nu au posibilitatea să lase copiii în grija altor membri ai familiei. Plus că foarte mulți provin din zone care nu au nici măcar acces la internet, darămite să aibă posibilități să angajeze bone. Deci, a fost și este foarte greu pentru cei mai mulți dintre părinți. Pentru că oamenii erau obișnuiți să pregătească copilul de școală și să meargă la lucru pentru a aduce acasă o pâine. Însă, această pandemie, aceste măsuri ale guvernanților, cursurile mutate în on-line au schimbat complet activitatea de zi cu zi.

Citește și Nicolae Georgescu: „Reducem impozitarea muncii și creștem veniturile pentru populație!”

Citește și Deputatul Nicolae Georgescu: „Cei de la PNL au încercat să preia controlul total al puterii, ca într-o dictatură”

”2020 este un an pierdut pentru învățământul românesc”

# Cât de afectați sau, dimpotrivă, câștigați pot ieși elevii dintr-o asemenea situație neprevăzută?
– Vă spun sincer, câștigați nu au cum să fie! Afectați da, așa cum am punctat în debutul interviului, așa cum în repetate rânduri am tras semnalul de alarmă prin ieșirile publice pe care le-am avut. De ce? Pentru că 2020 este un an pierdut pentru învățământul românesc. Un an care va fi recuperat cu greu. Iar pentru acest lucru trebuie să “mulțumim” președintelui Klaus Iohannis și Guvernului Orban. Vedeți și dvs., președintele și guvernanții nu au găsit soluții să țină școlile deschise pentru cursuri. Le-au închis, însă au găsit soluții pentru a le redeschide, dar… pentru alegeri! Ce situație, nu? Credeți că este ceva întâmplător? Înțelegem astfel că, în România, educația chiar nu contează… Importante sunt alegerile, deoarece persoanele aflate la putere vor să își mai asigure un mandat călduț. Indiferent dacă pentru acest lucru chiar sacrifică educația copiilor noștri. Aș mai avea ceva de adăugat… Ceva extrem de dureros și o să vedem cu toții acest lucru în viitor. Prin mutarea cursurilor în mediul on-line, să știți, abandonul școlar a crescut puternic, iar acest lucru chiar este îngrijorător. S-a format astfel un decalaj imens între mediul urban și cel rural, un decalaj care va fi greu de echilibrat. Așadar, din păcate, viitorul nu sună deloc grozav.

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii